Βιώσιμη ανάπτυξη με περιβαλλοντική υπευθυνότητα και κοινωνικό πρόσημο
delta3rdHD1

Βιώσιμη ανάπτυξη με περιβαλλοντική υπευθυνότητα και κοινωνικό πρόσημο

Θέλοντας πάντοτε να αποτελεί μέρος της λύσης, αλλά και ένα φωτεινό παράδειγμα ισορροπημένης ανάπτυξης, η ΔΕΛΤΑ δραστηριοποιείται με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο και με μια πλειάδα βιώσιμων δράσεων, δημιουργεί θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον.


Sponsored Content

Όπως η γη -όσο εύφορη κι αν είναι- δεν μπορεί να αποδώσει χωρίς καλλιέργεια και φροντίδα, έτσι δεν μπορεί να νοηθεί στις μέρες μας επιχειρηματική και οικονομική ανάπτυξη δίχως περιβαλλοντική ενσυναίσθηση και φροντίδα για το κοινό μας σπίτι. Αυτό είναι κάτι που έχει αντιληφθεί εδώ και δεκαετίες η ΔΕΛΤΑ και φροντίζει ώστε τόσο τα προϊόντα της όσο και ο τρόπος παραγωγής τους να βασίζονται σε ένα βιώσιμο και αειφόρο μοντέλο.

Υπάρχουν δεκάδες στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η ΔΕΛΤΑ προηγείται σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά αυτό που εντυπωσιάζει είναι ο τρόπος που έχει υιοθετήσει αυτήν την προσέγγιση. Η ΔΕΛΤΑ θέτει ουσιαστικούς και εφικτούς στόχους και το κάνει με δημιουργικότητα, ευρηματικότητα και μετρήσιμα αποτελέσματα, με όραμα αλλά και ουσία.

Για παράδειγμα, είναι αδύνατον να μη σταθεί κάποιος στο Σχέδιο Δράσης «ΓΑΙΑ», που υλοποιεί από το 2012 σε συνεργασία με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. Στόχος του προγράμματος, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «παρακαταθήκη», είναι η σύνδεση της εφαρμοσμένης έρευνας με την παραγωγική διαδικασία σε 3 επίπεδα:


Διατροφή των ζώων

Σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, διερευνά μέσα από πιλοτικές καλλιέργειες τη δυνατότητα να παράξει ποιοτικές ζωοτροφές που θα υποκαταστήσουν την εισαγόμενη σόγια, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ισορροπημένη διατροφή των ζώων, τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας της χώρας και την αξιοποίηση της ελληνικής γης με τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Παράλληλα, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας «ΕΥΡΩΤΡΟΦΕΣ» προωθεί τη χρήση του Agolin, ενός μείγματος φυσικών αρωματικών ουσιών που προστίθεται στις ζωοτροφές και συμβάλει στη μείωση των εκπομπών μεθανίου από τις αγελάδες κατά 10%.


Συμβουλευτική Φάρμας
Σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα παρέχει ατομική συμβουλευτική σε παραγωγούς ώστε να εξασφαλίζεται η ισορροπημένη διατροφή των ζώων, να διατηρείται το υψηλό επίπεδο ποιότητας του γάλακτος και να μειώνεται το κόστος παραγωγής. Παράλληλα, από το 2023 επέκτεινε αυτή τη συμβουλευτική και σε εξειδικευμένα θέματα βιώσιμης κτηνοτροφίας.


Εκπαίδευση Κτηνοτρόφων & Υποτροφίες

Μέσα από ημερίδες και συναντήσεις που διοργανώνει σε όλη την Ελλάδα, συμβάλλει στη διαρκή ενημέρωση των κτηνοτρόφων – συνεργατών της γύρω από νέα επιστημονικά δεδομένα και τεχνικές. Παράλληλα, παρέχει υποτροφίες σε νέους κτηνοτρόφους, ώστε να εκπαιδευτούν σε τεχνικές διαχείρισης της κτηνοτροφικής μονάδας, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Τέλος, στηρίζει έμπρακτα τη συμβολαιακή κτηνοτροφία, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση ενός κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμου μέλλοντος για τον πρωτογενή τομέα.


Δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης σε επίπεδο βιομηχανικής παραγωγής
Παρά τη σημασία του, το Σχέδιο Δράσης «ΓΑΙΑ» αποτελεί ένα από τα πολλά στοιχεία που συνθέτουν το βιώσιμο προφίλ της ΔΕΛΤΑ. Έχει αξία να σημειώσουμε ότι μέσα στο 2024 η ΔΕΛΤΑ:
Έλαβε «Χρυσή» πιστοποίηση Zero Waste to Landfill από τη EUROCERT για τις επιδόσεις της σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων επιβεβαιώνοντας ότι το 99% των παραγόμενων αποβλήτων της για το 2023 κατευθύνθηκε προς περαιτέρω αξιοποίηση, όπως ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, παραγωγή βιοαερίου και όχι σε χώρους υγειονομικής ταφής.


Ολοκλήρωσε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 3,2 MWphv στα εργοστάσιά της στον Άγιο Στέφανο και στη Σίνδο που αναμένεται να μειώσουν την αγοραζόμενη ηλεκτρική ενέργεια κατά 15-17%.

Έγινε η πρώτη εταιρεία τροφίμων στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί 30% bio circular υλικό στα κύπελλα γιαουρτιού της σειράς Vitaline μειώνοντας τις εκπομπές CO2 από 18,5 έως 22,9%.

Ασφαλώς, στο επίκεντρο των προσπαθειών της για βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται η μείωση των εκπομπών άνθρακα. Για τον λόγο αυτό, τον Δεκέμβριο του 2023, η ΔΕΛΤΑ εντάχθηκε στη διεθνή πρωτοβουλία Science Based Targets initiative (SBTi), δεσμευόμενη ότι θα μειώσει τις εκπομπές Scope 1 & 2 κατά 42%, έως το 2030, τις εκπομπές Scope 3 άνω του 25%, έως το 2030, και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου προερχόμενες από τη χρήση γης (FLAG) κατά 30%, στο ίδιο διάστημα.


Φραγμός στη σπατάλη φαγητού
Από το εν λόγω μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, εξέχουσα θέση κατέχουν οι δράσεις για την αποφυγή σπατάλης φαγητού (food waste), ένα ζήτημα που απασχολεί και τη χώρα μας, όπως όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Η ΔΕΛΤΑ εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συνεχούς μείωσης της σπατάλης τροφίμων με παρεμβάσεις σε 4 επίπεδα:
• Σε επίπεδο παραγωγής, εφαρμόζει ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρόβλεψης ζήτησης το οποίο τη βοηθά να παράγει με ακρίβεια τις ποσότητες που χρειάζεται η αγορά. Με τον τρόπο αυτό, το 2023 μείωσε τις αστοχίες προβλέψεων κατά 98% σε σχέση με το 2021.
• Επιπλέον, τα όποια πλεονάσματα προκύψουν στην παραγωγή, δωρίζονται σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες μέσω αξιόπιστων φορέων. Πολύτιμος σύμμαχος της ΔΕΛΤΑ σε αυτή την προσπάθεια είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Μπορούμε», μέσω του οποίου το 2023 δώρισε 395.912 μερίδες τροφίμων για συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
• Σε επίπεδο λιανεμπορίου, σε συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος, τα My Market και την ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, εφαρμόζει μια σειρά από εργαλεία, όπως η μείωση της τιμής όσο πλησιάζει η ημερομηνία ανάλωσης. Μάλιστα τη συνεργασία αυτή συμπεριέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη έκθεσή της για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ως καλή πρακτική.


• Επίσης, όσα προϊόντα δεν πωλήθηκαν και επέστρεψαν στη ΔΕΛΤΑ, συλλέγονται από τους ανθρώπους της και στέλνονται σε εξειδικευμένους συνεργάτες οι οποίοι τα μεταποιούν ώστε να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφές. Η δράση αυτή εφαρμόζεται διαρκώς από το 2006 και έχουν αξιοποιηθεί έτσι χιλιάδες τόνοι τροφίμων!
• Τέλος, ως μέλος της «Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων», η ΔΕΛΤΑ συμμετέχει σε πολλές ακόμα δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των καταναλωτών, με στόχο να μειωθεί η σπατάλη και σε επίπεδο νοικοκυριού.

Για όλα τα παραπάνω και για πολλά ακόμη, η ΔΕΛΤΑ βρίσκεται δικαίως στο κορυφαίο 1% των επιχειρήσεων σε θέματα βιωσιμότητας, όπως επιβεβαιώνεται από την πλατινένια διάκριση EcoVadis που έλαβε πρόσφατα από τον ομώνυμο, αξιόπιστο φορέα. Μια ξεχωριστή διεθνή πιστοποίηση που ελάχιστες επιχειρήσεις έχουν λάβει στον κόσμο και ακόμη λιγότερες στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης