Σενάρια για 4η φρεγάτα FDI πυροδότησε η επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε αναλυτικά για τις επιχειρησιακές δυνατότητες και την κατάσταση του Στόλου όπως επίσης και για την επιχείρηση «Aspides» στο Κόλπο του Άντεν

Στον Ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού στη Σαλαμίνα και το Αρχηγείο Στόλου βρέθηκε σήμερα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο ΠΝ Δημήτριο Κατάρα.

Η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ καθώς και του Αρχηγού ΓΕΝ έχει υψηλό συμβολισμό καθώς έλαβε χώρα λίγα εικοσιτετράωρα μετά το περιστατικό στην Κάσο, όπου το Πολεμικό Ναυτικό ανέπτυξε δύο πλοία, τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και την κανονιοφόρο «Αήτηττος» «απέναντι» σε πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία που μετέβησαν στην περιοχή που το ιταλικό ερευνητικό πλοίο Ievoli Relume έκανε έρευνες για την πόντιση καλωδίων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε αναλυτικά για τις επιχειρησιακές δυνατότητες και την κατάσταση του Στόλου όπως επίσης και για την επιχείρηση «Aspides» στο Κόλπο του Άντεν όπου μετέχει το ενεργά το Πολεμικό Ναυτικό.

Η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στον Ναύσταθμο και το Αρχηγείο Στόλου αναζωπύρωσε τις συζητήσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και το ενδεχόμενο να αποκτηθεί και τέταρτη γαλλική φρεγάτα FDI και να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα πρόσκτησης νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό.

Την απόκτηση τέταρτης φρεγάτας FDI εισηγούνται οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού ωστόσο η απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Η εισήγηση του ναυτικού περιλαμβάνει επίσης και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ.

To 2025 θα παραδοθεί η πρώτη φρεγάτα

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των Γάλλων, η πρώτη φρεγάτα FDI «Βelharra» με το όνομα «ΚΙΜΩΝ» θα παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group Πιερ-Ερίκ Πομελέ δήλωσε πρόσφατα ότι ο «ΚΙΜΩΝ» θα παραδοθεί στην Ελλάδα το 2025.

Μάλιστα, ο κ. Πομελέ επιβεβαίωσε ότι ισχύει η option για «κλειδωμένη τιμή» στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την προμήθεια μιας τέταρτης φρεγάτας FDI από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, παρά το ότι η ρήτρα ουσιαστικά έληξε τον Ιούνιο.

«Επανεκτιμήσαμε βάσει των οικονομικών συνθηκών και του πληθωρισμού, τι θα γίνει την επόμενη χρονιά. Τώρα η οψιόν ισχύει. Γνωρίζουμε πως το Ελληνικό Ναυτικό και οι ελληνικές Αρχές αξιολογούν τις ανάγκες για το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις σκέψεις που γίνονται στην Αθήνα για την περαιτέρω ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού.

Ειδήσεις σήμερα:

Δίκη για το Μάτι - Μάρτυρας κατά Λιμενικού: Δεν υπήρχε κανένα σκάφος, υπήρχε σκοτάδι και φόβος

Τουρκία: Βρετανοί τουρίστες «ξέμειναν» σε ένα άδειο ξενοδοχείο, εξαιτίας τoυ σφάλματος της Crowdstrike

Γαλλία: «Θα έχει συννεφιά ή θα βρέχει;» - Αγωνιούν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr