Γρήγορο Ίντερνετ: Τρέχουμε να προλάβουμε ultra-fast ταχύτητες

Γρήγορο Ίντερνετ: Τρέχουμε να προλάβουμε ultra-fast ταχύτητες

Εως και 90% το ποσοστό ολοκλήρωσης των Υποδομών Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας - Τι λέει η έκθεση του ανεξάρτητου ελεγκτή- Τρέχουν προγράμματα για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και τέθηκε νέο χρονοδιάγραμμα για σύγκλιση με τον μ.ό. της Ε.Ε.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
fast_internet_xr
Για να καταφέρει κάποιος να αναρριχηθεί σε μία από τις κορυφαίες θέσεις από αυτή του ουραγού θα πρέπει αναγκαστικά να σπριντάρει. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της χώρας μας, η οποία επιταχύνει σε ρυθμούς σπριντ τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στο να απολαμβάνουν οι Ελληνες, επιτέλους, υψηλές ταχύτητες Ιντερνετ.

Γι’ αυτόν τον λόγο προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς τα απαραίτητα έργα Υποδομών Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας (Ultra-Fast Broadband - UFBB). Πόσο ταχείς; Το «ΘΕΜΑ» φέρνει σήμερα στο φως τα τελευταία στοιχεία (31/5/2024) σχετικά με την πρόοδο υλοποίησης ανά POP/RAP (Regional Aggregation Point), από τα οποία προκύπτει ότι το ποσοστό ολοκλήρωσης του έργου στις γεωγραφικές περιοχές (lots) στις οποίες χωρίστηκε το έργο (και φυσικά έχουν συμβασιοποιηθεί) φτάνει έως και στο 90% σε λίγους μήνες.

Οι επενδύσεις

Για να ολοκληρωθεί το ψηφιακό άλμα που επιχειρεί η χώρα μας σε μια πλειάδα τομέων, από το Κτηματολόγιο μέχρι τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης σε ρόλο βοηθού για τους πολίτες, το mAIgov, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τρέχει σημαντικά προγράμματα για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, κυρίως στις περιαστικές περιοχές, με κύριο στόχο η Ελλάδα να έχει ταχύτητες αντίστοιχες του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και να απολαμβάνουν οι Ελληνες ταχύτητες επιπέδου 1 Gbps.

Σε ό,τι αφορά το UFBB, το έργο προκηρύχθηκε ως ΣΔΙΤ τον Μάιο του 2019, με συμβάσεις παραχώρησης στους αναδόχους μέγιστου αρχικά εκτιμώμενου προϋπολογισμού ύψους 700 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Η συμμετοχή του Δημοσίου σε αυτό θα ανερχόταν σε περίπου 45% το ανώτερο, η οποία προέρχεται από το ΕΣΠΑ (2014-2020 και 2021-2027). Ο χρόνος κατασκευής υπολογίστηκε στα τρία χρόνια και η συνολική διάρκεια της σύμβασης στα 26 (23 χρόνια παραχώρησης).
Κλείσιμο
internet___1_
Ο χάρτης των έργων υποδομών UFBB Τα 7 lots (γεωγραφικές περιοχές) όπου εκτελούνται έργα Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα

Αστικές περιοχές

Στο πεδίο εφαρμογής του έργου εντάσσονται οικισμοί σε όλη τη χώρα που δεν περιλαμβάνονταν στα επενδυτικά πλάνα των παρόχων έως το 2023, ούτε είχαν ενταχθεί σε άλλη δράση δημόσιας παρέμβασης. Από τη σχετική διαδικασία χαρτογράφησης που είχε διενεργήσει η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) το 2018 προέκυψε ότι στο πλαίσιο του έργου θα καλυφθούν περισσότερα από 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα (το 18% του συνόλου), κυρίως σε περιαστικές και αγροτικές περιοχές, με δίκτυα ταχυτήτων 100 Mbps/1Gbps. Επίσης, 10.000 δημόσια κτίρια και φορείς κοινωνικοοικονομικού ενδιαφέροντος (socio-economic drivers) θα αποκτήσουν πρόσβαση σε συμμετρικές ταχύτητες 1 Gbps.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά την αύξηση της διαθεσιμότητας τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε αγροτικές, περιαστικές αλλά και αστικές περιοχές που δεν διαθέτουν διαδικτυακή πρόσβαση υπερυψηλής ταχύτητας, μέσω της ανάπτυξης εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον τελικό χρήστη, που θα του εξασφαλίζουν σύνδεση στο Διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps, αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps.

Το έργο περιλαμβάνει συνολικά για νοικοκυριά και επιχειρήσεις 837.470 γραμμές, οι οποίες χωρίστηκαν σε επτά lots, ενώ ακολουθήθηκε το μοντέλο του ανταγωνιστικού διαλόγου στον οποίο συμμετείχαν εννέα σχήματα (εταιρείες και ενώσεις εταιρειών). Στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών υπέβαλαν προτάσεις δύο σχήματα: ο ΟΤΕ και η ένωση ΤΕΡΝΑ - Grid, που μοιράζονται τα lots. Η διαδικασία κατέληξε στην ανάδειξη των οριστικών αναδόχων ανά lot. Ο αρχικός προϋπολογισμός του συνολικού έργου ήταν 300 εκατ. ευρώ, από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (265 εκατ. από το ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 και 35 εκατ. από το ΠΑΑ 2014-2020), με εκτιμώμενη συνολική δημόσια και ιδιωτική επένδυση 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Ο προϋπολογισμός των συμβάσεων διαμορφώθηκε στα 249 εκατ. ευρώ, από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ (7 εκατ. ευρώ ενταγμένα στο ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, 6,6 εκατ. ενταγμένα στο ΠΑΑ 2014-2025, 237 εκατ. ευρώ ενταγμένα στο Πρόγραμμα ΨΗΜΕΤ για την περίοδο 2021-2027) και συνολική δημόσια και ιδιωτική επένδυση της τάξεως των 920 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Τι είδε ο ελεγκτής

Σύμφωνα με την έκθεση του ελεγκτή για την πρόοδο εργασιών στα τρία lots που έχουν συμβασιοποιηθεί (με την Cosmote): στο πρώτο lot (περιλαμβάνονται οι Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Ροδόπης, Δράμας, Εβρου, Ηλείας, Ξάνθης) τη μεγαλύτερη πρόοδο υλοποίησης έχει το RAP Διαβολιτσίου, με πρόοδο 90%. Ακολουθεί με 63% αυτό του Κοπανακίου, με 62% του Περιγιαλίου Κορίνθου και του Καλού Αγρού Δράμας με 53%. Στο δεύτερο lot (νούμερο 7) το μεγαλύτερο ποσοστό ολοκλήρωσης έχει το RAP Νέας Περάμου στην Ελευσίνα με 76%, ακολουθούμενο από το Μεγάρων με 50%, του Πικερμίου με 34% και της Κερατέας με 31%. Και στο τρίτο lot, στον Αλικιανό το ποσοστό ολοκλήρωσης φτάνει στο 16%, ενώ στα Ψαχνά στο 9%.

Πάμε με ρυθμό πενταπλάσιο του Ευρωπαϊκού

internet___2_
Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ας είμαστε ειλικρινείς. Στις ταχύτητες  σταθερής τηλεφωνίας έχουμε ακόμη πολλή δουλειά. Μπορεί το 2019 να ξεκινήσαμε από το μηδέν (αυτό ήταν το ποσοστό διείσδυσης οπτικών ινών στη χώρα) αλλά πλέον τρέχουμε με εξαιρετικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν, η επέκταση του δικτύου οπτικής ίνας στη χώρα μας για το 2023 έγινε με ρυθμό πενταπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Γνωρίζουμε ωστόσο  πόσο δρόμο έχουμε ακόμη να καλύψουμε και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ανεβάζουμε συνεχώς τις ταχύτητές μας. Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υλοποιούμε για το Ultra-Fast Broadband,  το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό έργο στη χώρα με προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα από 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως σε περιαστικές και αγροτικές περιοχές, θα έχουν πρόσβαση σε γρήγορες ταχύτητες στο Διαδίκτυο.
Στην ψηφιακή εποχή η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας είναι προαπαιτούμενο για την ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και την τόνωση της περιφέρειας.
Επίσης, δίνουμε κίνητρα στους πολίτες μέσω vouchers για να αναβαθμίσουν τις υποδομές και τις συνδέσεις τους.

Με το Smart Readiness που πρόσφατα απλοποιήσαμε, 120.000 κτίρια αποκτούν οπτική ίνα, ενώ με το Gigabit voucher 400.000 συνδρομητές μετατρέπουν την απλή τους σύνδεση σε ευρυζωνική.


Ειδήσεις σήμερα:

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Εύβοια και Ρέθυμνο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Επιτέθηκε στη σύντροφο του γιου του και έβγαζε βίντεο για να το ανεβάσει στο TikTok

Βοριάδες έως και 7 μποφόρ σήμερα και άνοδος της θερμοκρασίας - Έρχονται 40άρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης