Καιρός: Επανέρχεται ο καύσωνας στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης

Καιρός: Επανέρχεται ο καύσωνας στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης

Στην Αττική η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει στους 37 βαθμούς και μέχρι το Σάββατο μπορεί να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς

arthrou-kafsonas
Επανέρχεται ο καύσωνας τις επόμενες ημέρες, μετά από την σύντομη «ανακούφιση» από την μικρή πτώση της θερμοκρασίας την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις των ειδικών που θέλουν το 2024 να είναι το θερμότερο καλοκαίρι στη σύγχρονη ιστορία της γης.

Ο υδράγυρος, τις επόμενες μέρες, θα βρεθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και πιο συγκεκριμένα από 3 ως και περίπου 5 βαθμούς Κελσίου πάνω, σε σχέση με την εβδομάδα που μας πέρασε.

Αυτό σημαίνει ότι στην Αττική, που καταγράφονται συνήθως από τις υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα, η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει ως και τους 37 βαθμούς Κελσίου, με τον ιστότοπο freemeteo.gr να κάνει λόγο ακόμα και για 41 βαθμούς το Σάββατο 3 Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ, παρόμοια είναι και η κατάσταση στα Βαλκάνια, με τον ιστότοπο weather.com να προβλέπει τη μέγιστη θερμοκρασία στους 35 βαθμούς Κελσίου στη Σερβία και την Κροατία για την εβδομάδα που έρχεται.

Καύσωνας και κίνδυνοι πυρκαγιάς στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία

Κλείσιμο
Την εβδομάδα που μας πέρασε, η πορτογαλική κοινότητα Cascais, μια δημοφιλής πόλη για τους τουρίστες μόλις 20 μίλια δυτικά της Λισαβόνα επλήγη από μια μεγάλη πυρκαγιά, η οποία ήταν δύσκολα διαχειρίσιμη, καθώς η θερμοκρασία έχει ανέβει στους 37°C, ενώ οι ισχυροί άνεμοι βοήθησαν στην εξάπλωση των φλογών, ενώ ο ιστότοπος Metro αναφέρει πως πάνω από 10 πυροσβέστες νοσηλεύτηκαν για εισπνοή καπνού, εξάντληση και μικροτραυματισμούς. Αυτή την εβδομάδα, η θερμοκρασία στην Πορτογαλία αναμένεται να ανέβει στους 39 βαθμούς Κελσίου.

Η Ισπανία από τις αρχές του μήνα έχει παρουσιάσει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, με τις τοπικές αρχές να εκδίδουν συχνά προειδοποιήσεις για την υγεία και να προειδοποιούν για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών. Μια περίοδος «θερμικής ανακούφισης» ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, αλλά είναι πιθανό να παραμείνει σύντομη, καθώς τα μετεωρολογικά μοντέλα προβλέπουν ότι έρχεται ένας τρίτος καύσωνας με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές. Το πρώτο κύμα καύσωνα του καλοκαιριού στην Ισπανία διήρκεσε τρεις ημέρες και λίγο αργότερα ακολούθησε άλλο ένα. Παράλληλα, οι Ισπανοί πυροσβέστες δίνουν μάχη με περισσότερες από 50 δασικές πυρκαγιές και λιβάδια στην κεντρική και νότια Ισπανία από το απόγευμα της Παρασκευής 26 Ιουλίου, αναφέρει ο ιστότοπος tvpworld.com.

Οι αρχές και οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται πίσω από την άνοδο των θερμοκρασιών που τροφοδοτεί επίσης παρατεταμένες ξηρασίες και πυρκαγιές στη Μεσόγειο.

Στην γειτονική Ιταλία, οι θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες θα κυμανθούν σε παρόμοια επίπεδα με την Ελλάδα, αφού υπολογίζεται να αυξηθούν έως και 40 βαθμούς στις εσωτερικές περιοχές της Σαρδηνίας και της κεντρικής Τυρρηνικής. Ωστόσο, αναμένονται περισσότερες καταιγίδες στις Άλπεις από τα μέσα της εβδομάδας. Ο καύσωνας μπορεί να υποχωρήσει τουλάχιστον για λίγες ημέρες, αλλά μόνο λίγο. Η ζέστη θα παραμείνει πολύ έντονη ειδικά στα κεντρικά-νότια, μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο της ερχόμενης εβδομάδας.

Η «θερμότερη μέρα της Γης» - Το ρεκόρ που έσπασε την αμέσως επόμενη μέρα

Την περασμένη εβδομάδα, το ρεκόρ θερμότερης ημέρας στη Γη - Κυριακή 21 Ιουλίου, όταν η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας έφτασε τους 17,09 βαθμούς Κελσίου- έσπασε ξανά τη Δευτέρα, που η μέση θερμοκρασία έφτασε τους 17,16 βαθμούς, ενώ και την Τρίτη η θερμοκρασία παρέμεινε σε παρόμοια επίπεδα, σύμφωνα με το Copernicus, την ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή.

Καύσωνας και στην Τουρκία

«Η χώρα μας, η οποία μόλις και μετά βίας είδε κάποια ανακούφιση από τη ζέστη στα τέλη Ιουλίου, θα αντιμετωπίσει ένα σημαντικό κύμα καύσωνα κατά τη διάρκεια  του καλοκαιριού, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου», προειδοποίησε ο Şermin Tağıl, επικεφαλής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου İzmir Bakırçay.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς η Τουρκία παλεύει με την ακραία επίπεδα ζέστης, αναφέρει ο ιστότοπος hurriyetdailynews.cοm. «Οι θερμοκρασίες είναι σταθερά πάνω από τις εποχικές νόρμες, ιδίως από τον περασμένο Ιούνιο», σημείωσε ο Tağıl, επισημαίνοντας ότι η περιοχή του Αιγαίου έχει πληγεί περισσότερο, με θερμοκρασίες που εκτινάσσονται 10 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο.

Τα στοιχεία της τουρκικής κρατικής μετεωρολογικής υπηρεσίας επιβεβαιώνουν ότι η χώρα έχει έρθει αντιμέτωπη με θερμοκρασίες ρεκόρ τους τελευταίους 13 μήνες.

Ο καιρός στην Ελλάδα για την εβδομάδα 29 Ιουλίου – 4 Αυγούστου

Όπως είχε αναφέρει και σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, την ερχόμενη εβδομάδα, ο καιρός στην Ελλάδα θα είναι αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 6 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 39 και τοπικά στα δυτικά ηπειρωτικά τους 40 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου και του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 με 36 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 32 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα παράκτια θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στο βόρειο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 και στα ηπειρωτικά έως 38 και τοπικά έως 40 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 32 και στη νότια Κρήτη έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 και τοπικά 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στις Σποράδες από βόρειες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 με 39 και στις Σποράδες έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΤΡΙΤΗ 30-07-2024
Γενικά αίθριος καιρός. Λίγες νεφώσεις θα αναπτυχθούν το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και στα ορεινά της δυτικής, κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας όπου αναμένονται πρόσκαιρα τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα δυτικά ηπειρωτικά 38 με 39, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 με 38 και τη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ THΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 31-07-2024
Γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλυτερο μερος της χώρας. Τοπικές νεφώσεις αναμένονται, το πρωί στο νότιο τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας και στην ανατολική Θεσσαλία με πιθανότητα ασθενούς βροχής και το μεσημέρι στα δυτικά ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα φτάσει στα βόρεια τους 34 με 35 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 37 και στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ TΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 01-08-2024
Γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ TΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02-08-2024
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Ειδήσεις σήμερα:

Ψάχνουν απαντήσεις για τον θάνατο του 57χρονου οδηγού απορριμματοφόρου στη Φυλή - Γιατί «τσούλησε» το όχημα και τον παρέσυρε

Ο Τζέι Ντι Βανς αντεπιτίθεται στην Τζένιφερ Άνιστον για το σχόλιό της: Αηδιαστικό αυτό που είπε για την κόρη μου


Ακατάλληλος ο Σηκουάνας μετά την χθεσινή καταιγίδα, παρά τα €1,4 δισ. που δαπανήθηκαν για τον καθαρισμό του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης