Τα 6+ 1 SOS για το Κτηματολόγιο που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε ιδιοκτήτης

Τα 6+ 1 SOS για το Κτηματολόγιο που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε ιδιοκτήτης

30 Νοεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης ακίνητης περιουσίας

akinita-xr
Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα, που μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις, καλούνται να δηλώσουν τα ακίνητα τους στο Κτηματολόγιο έως την 30η Νοεμβρίου του 2024. Η καταληκτική ημερομηνία παραμένει αμετάβλητη και όπως έχουν κάνει γνωστό με κάθε μέσο και τρόπο ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης και η Διοίκηση του Κτηματολογίου δεν υπάρχει καμία πρόθεση να δοθεί παράταση.

Η κλεψύδρα μετράει ήδη αντίστροφα και ο μεγαλεπήβολος στόχος, η Ελλάδα το 2025 να έχει ένα σύγχρονο Κτηματολόγιο, μετά από προσπάθειες 3 δεκαετιών, μοιάζει πιο κοντά από ποτέ. Η διαδικασία για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι απλή και γρήγορη με την ατελείωτη χαρτούρα να ανήκει πλέον στο παρελθόν. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων χρειάζονται ελάχιστο χρόνο για να δηλώσουν το ακίνητο τους και να δώσουν αξία στους κόπους και τις προσπάθειες μιας ζωής.

Ακολουθεί ολόκληρη η διαδικασία μέσα από 6 + 1 ερωτήσεις-απαντήσεις

1. Ποιοι είναι οι τρόποι δήλωσης του ακινήτου;

Η δήλωση ιδιοκτησίας είναι εύκολη και απλή και χωρίς περιττή γραφειοκρατία.

Ο ιδιοκτήτης μπορεί να δηλώσει το ακίνητο με τρεις τρόπους:

Κλείσιμο
• Μέσω της νέας εφαρμογής https://dilosi.ktimatologio.gr
• Μέσω του Ψηφιακού Χάρτη Κτηματογράφησης
• Σ’ ένα Γραφείο Κτηματογράφησης

Σημειώνεται, πως αυτή τη στιγμή η νέα εφαρμογή https://dilosi.ktimatologio.gr λειτουργεί για τις Π.Ε. Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων, στην Κρήτη και για την Π.Ε. Κέρκυρας, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα θα είναι διαθέσιμη για όλη την Επικράτεια.

2. Πώς δηλώνω το ακίνητο μου μέσω της νέας εφαρμογής dilosi.ktimatologio.gr;

Για τη διευκόλυνση των πολιτών το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο ενεργοποίησαν μία νέα ψηφιακή εφαρμογή στη διεύθυνση https://dilosi.ktimatologio.gr, μέσω του οποίου όλοι οι πολίτες μπορούν χωρίς να απαιτείται μηχανικός και έξοδα, να δηλώσουν την περιουσία τους γρήγορα και μέσω του διαδικτύου.


Η όλη διαδικασία δήλωσης ακινήτου ολοκληρώνεται μέσω 4 ψηφιακών βημάτων:

Πρώτον, ο χρήστης επισκέπτεται το νέο περιβάλλον του https://dilosi.ktimatologio.gr, είτε απευθείας είτε μέσω ανακατεύθυνσης από τον Ψηφιακό Χάρτη και συνδέεται με κωδικούς taxisnet. Στη συνέχεια επιλέγει δημιουργία νέας δήλωσης.

Δεύτερον, ο χρήστης συμπληρώνει τα προσωπικά του στοιχεία, δηλώνει εάν επιθυμεί πληρεξούσιο και αποδέχεται μέσω υπεύθυνης δήλωσης την εγκυρότητα της δήλωσης του ακινήτου του και των σχετικών στοιχείων.

Τρίτον, εφόσον ο χρήστης έχει συμπληρώσει τα στοιχεία του και έχει εντοπίσει το οικόπεδο του στο χάρτη , θα χρειαστεί να συμπληρώσει τη φόρμα της αίτησής του και να αναρτήσει στην εφαρμογή τα συνοδευτικά έγγραφα που τεκμηριώνουν την ιδιοκτησία του.

Τέταρτον, ο χρήστης ολοκληρώνει την υποβολή δήλωσης του ακινήτου του εύκολα, γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.

3. Τι είναι ο Ψηφιακός Χάρτης; Πώς εντοπίζω και δηλώνω το ακίνητο μου μέσω του maps.ktimatologio.gr;


Στην ιστοσελίδα ktimatologio.gr, μέσω της εφαρμογής «Ψηφιακός Χάρτης Κτηματογράφησης» maps.ktimatologio.gr, οι πολίτες και επαγγελματίες μπορούν να εντοπίσουν το ακίνητο που επιθυμούν να δηλώσουν, όπως έχει αποτυπωθεί στα προκαταρκτικά υπόβαθρα του αναδόχου κτηματογράφησης.

• Πώς λειτουργεί;

Ο χρήστης μπορεί να επισκεφτεί την εφαρμογή maps.ktimatologio.gr και να περιηγηθεί στους χάρτες, όπως θα έκανε σε μια πλατφόρμα τύπου Google Maps, για να εντοπίσει το ακίνητό του απλά κάνοντας ζουμ. Κάνοντας κλικ στο γεωτεμάχιο που τον ενδιαφέρει, θα εμφανιστούν οι διαθέσιμες πληροφορίες όπως έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων της περιμέτρου, των συντεταγμένων και της έκτασης σε τετραγωνικά μέτρα.

Αν ο χρήστης συμφωνεί με την προσωρινή αποτύπωση ή υπάρχουν μικρές αποκλίσεις στα όρια, δεν είναι απαραίτητο να διαθέτει τοπογραφικό διάγραμμα από μηχανικό για να προχωρήσει σε δήλωση, αποφεύγοντας έτσι τα επιπλέον έξοδα.

Με κλικ στον σύνδεσμο της δήλωσης, μπορεί να συνεχίσει ηλεκτρονικά τη διαδικασία, υποβάλλοντας το συμβόλαιο και πληρώνοντας με κάρτα 35 ευρώ ανά δικαίωμα. Σημαντικό είναι ότι για φυσικά πρόσωπα με περισσότερα από δύο δικαιώματα σε αγροτικές περιοχές του ίδιου Δήμου δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση.

• Τι κάνω αν διαφωνώ με την αποτύπωση του ακινήτου μου;

Σε περίπτωση που τα όρια ενός γεωτεμαχίου όπως εμφανίζονται στο maps.ktimatologio.gr δεν είναι σωστά, τότε μέσω της λειτουργίας σχεδιασμού πολυγώνου, ο κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το δικό του προσωρινό κτηματολογικό απόσπασμα, σχεδιάζοντας ο ίδιος τα πραγματικά όρια του γεωτεμαχίου του στον χάρτη.

4. Πώς δηλώνω το ακίνητό μου σ΄ ένα Γραφείο Κτηματογράφησης;

Προφανώς και υπάρχει πρόβλεψη για διά ζώσης δήλωση ακινήτου μέσω επίσκεψης σε ένα Γραφείο Κτηματογράφησης, όπου το έμπειρο προσωπικό μπορεί να δώσει αναλυτικές οδηγίες και να κατευθύνει τους πολίτες τόσο για τον τρόπο εντοπισμού του ακίνητου όσο και για εξειδικευμένες περιπτώσεις δικαιώματος κτήσης όπως είναι η χρησικτησία και η κληρονομιά.

5. Τι κάνω αν δεν έχω τίτλο κτήσης (συμβόλαιο)

Σε αγροτικές περιοχές, είναι συχνό το φαινόμενο πολλοί ιδιοκτήτες να μην διαθέτουν συμβόλαια που να πιστοποιούν την ιδιοκτησία τους.

• Περίπτωση ιδιοκτησίας με χρησικτησία:

Ο πολίτης πρέπει να υποβάλει δύο έγγραφα με τη δήλωσή του: το έντυπο Ε9 οποιουδήποτε έτους στο οποίο δηλώνει την ιδιοκτησία του και ένα δεύτερο έγγραφο που αποδεικνύει την εικοσαετή κατοχή, όπως ένορκη βεβαίωση μάρτυρα ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο (π.χ. προσύμφωνο, υποθήκη).

• Τι πρέπει να κάνω αν δεν έχω αποδεχτεί ακόμη την κληρονομιά ή δεν έχω κληρονομητήριο;

Σε περίπτωση εξ αδιαθέτου διαδοχής προσκομίζονται υποχρεωτικά τα παρακάτω:
1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου
2. Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
3. Πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης
4. Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης
5. Ο τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος

Σε περίπτωση διαδοχής εκ διαθήκης προσκομίζονται υποχρεωτικά τα παρακάτω:
1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου
2. Αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης ή η απόφαση με την οποία κηρύχθηκε αυτή κυρία, εάν πρόκειται για ιδιόγραφη διαθήκη
3. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης
4. Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης
5. Ο τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος

6. Τι κυρώσεις έχω αν δεν δηλώσω το ακίνητο μου;

Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα, καθώς μετά το πέρας της προθεσμίας θα απαιτηθούν πολυέξοδες και χρονοβόρες νομικές διαδικασίες για να καταγραφεί ένα ακίνητο στο όνομα του δικαιούχου του. Ένα ακίνητο το οποίο δεν έχει δηλωθεί στο κτηματολόγιο, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, με την έννοια ότι για το ακίνητο δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί πώληση, γονική παροχή, δωρεά κ.λπ. εάν δεν ολοκληρωθούν οι παραπάνω νομικές ενέργειες.

7. Πως μπορώ να δω αν με επηρεάζουν οι Δασικοί Χάρτες;

Ο Ψηφιακός Χάρτης δίνει τη δυνατότητα να δείτε τους Δασικούς Χάρτες που έχουν αναρτηθεί και κυρωθεί. Έτσι, κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να δει εάν και πόσο επηρεάζεται το ακίνητό του. Η διαδικασία είναι πολύ απλή: ενεργοποιείτε το επίπεδο “Δασικοί Χάρτες” και επιλέγετε να δείτε τους αναρτημένους ή κυρωμένους δασικούς χάρτες. Επίσης, ενεργοποιώντας το επίπεδο «Natura» μπορείτε να δείτε εάν το ακίνητο σας βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης