Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά στην Εύβοια, εκκενώνονται δύο ακόμη οικισμοί

Επιχειρούν πάνω από 200 πυροσβέστες με 11 ομάδες δασοκομάντος - Στο σημείο μετέβη ο Βασίλης Κικίλιας  - Το κυρίως μέτωπο της βρίσκεται εσωτερικά των οικισμών Πετριές, Κριεζά, Κοσκινά και Αλώνι - Βίντεο και φωτογραφίες

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες τις μεσημεριανές ώρες σε δασική έκταση κοντά στον οικισμό Πετριές του δήμου Κύμης- Αλιβερίου στην Εύβοια. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η ένταση της φωτιάς αλλά και των ανέμων έχει μειωθεί με την πυρκαγιά να παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και το κυρίως μέτωπο της να βρίσκεται εσωτερικά των οικισμών Πετριές, Κριεζά, Κοσκινά και Αλώνια.

Ωστόσο λίγο μετά τη 01:20 τα ξημερώματα της Τρίτης ήχησε και πάλι το 112 καλώντας τους κατοίκους που βρίσκονται στο Κλιμάκι και τη Λιανή Άμμο να απομακρυνθούν προς τα Κριεζά.



Η Πυροσβεστική δίνει μάχη με τις φλόγες σε δύσβατα σημεία. Επιχειρούν 205 πυροσβέστες με έντεκα ομάδες δασοκομάντος, 56 οχήματα και πλήθος εθελοντών. Παράλληλα συνδράμουν υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου.

Δείτε βίντεο:


Τις απογευματινές ώρες η Πυροσβεστική αύξανε συνεχώς τις δυνάμεις της σε σημείο που τα εναέρια μέσα, που πλέον έχουν αποσυρθεί, έφτασαν τα 26, τη στιγμή που η Πολιτική προστασία βρισκόταν σε αυξημένη κινητοποίηση αποστέλλοντας πέντε διαδοχικά μηνύματα 112 που σήμαναν την εκκένωση οικισμών.

Στην περιοχή έχει σπεύσει κι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, με την αγωνία για τους κατοίκους να κορυφώνεται.  Τον υπουργό υποδέχτηκε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Κωσταντίνος Ψαρρός που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην φωτιά.




Στο σημείο βρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη και ο δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Νίκος Μπαράκος.

Σύμφωνα, πάντως, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται εσωτερικά του τριγώνου που σχηματίζουν οι οικισμοί Πετριές, Κριεζά και Αλώνια. Η φωτιά πλησίασε στο χωριό Κοσκινά, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν ζημιές σε σπίτια.


«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, δίνουν πραγματική μάχη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στην Εύβοια. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι συνθήκες το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι δυσκολότερες. Μεγάλη προσοχή από όλους μας. Για οτιδήποτε νεότερο θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση» τόνισε ο Βασίλης Βαθρακογιάννης.


Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, τραυματίστηκε πυροσβέστης και διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου, ενώ η φωτιά καίει εδώ και ώρες από τις 15:00 περίπου το μεσημέρι. 

Νέο μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Κοσκινά καλώντας τους να απομακρυνθούν προς Ζάρακες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική το νέο μήνυμα εκδόθηκε γύρω στις 20:15 καθώς αρκετοί κάτοικοι γύρισαν πίσω στο χωριό Κοσκινά.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Κοσκινά απομακρυνθείτε προς Ζάρακες μέσω επαρχιακής οδού Καρύστου».



«Οι ριπές των ισχυρών ανέμων καθορίζουν πλέον την πορεία και την ένταση της φωτιάς στην Εύβοια» σημείωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης θεωρώντας πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη για την οποιαδήποτε εκτίμηση» σε σχέση με την πορεία της φωτιάς.

Όπως ο ίδιος διαπιστώνει «το ανατολικό μέτωπο δείχνει να είναι περισσότερο επικίνδυνο και εκεί δίνουν όλες οι δυνάμεις την μάχη τους», ενώ όπως σημειώνει «στο άλλο μέτωπο προς το Δύστο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία σταθερότητα όμως παραμένει απολύτως κρίσιμη».





Ισχυροί άνεμοι δημιούργησαν νωρίτερα ένα ακόμη μέτωπο με κατεύθυνση προς τον κάμπο του Δύστου.

Πυροσβεστικές δυνάμεις προσπάθησαν να την σταματήσουν κατά μήκος της εθνικής οδού, όμως η φωτιά πέρασε και ανέπτυξε μεγάλο μέτωπο μέσα στον κάμπο του Δύστου. Το άλλο μέτωπο της φωτιάς κινήθηκε με γρήγορους ρυθμούς από τις Πετριές προς Κριεζά.

Τα μηνύματα της Πολιτικής Προστασίας 


Λίγο πριν από τις 15:30 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής για τη φωτιά το οποίο αναφέρει, «παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».


Στο δεύτερο μήνυμα 112, λίγο μετά τις 15:45, οι κάτοικοι καλούνταν να απομακρυνθούν απο Κριεζά προς Λέπουρα και Βέλο κι απο Κοσκινά προς Ζάρακες και Μεσοχώρια


Λίγα λεπτά αργότερα, καλούνταν να εκκενώσουν από Πετριές προς Άγιους Αποστόλους.


Στη συνέχεια, εστάλη και τέταρτο μήνυμα 112 για απομάκρυνση από την περιοχή Κριεζά προς Βέλος. 









Οι άνεμοι που πνέουν περιοχή είναι βόρειοι ισχυροί με ριπές 7 μποφόρ.  Νωρίτερα μετέβη από Πειραιά πυροσβεστικό πλοιάριο στην περιοχή. Ενημερώθηκε για ανάλογες ενέργειες και το Λιμενικό Σώμα, Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. κι έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να διευκολύνουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Ακτοπλοϊκώς από την Αγία Μαρίνα, έχουν σπεύσει 53 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 10 οχήματα. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πραγματοποιείται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Οι διαστάσεις που έχει πάρει η φωτιά είναι τέτοιες που οι καπνοί γίνονται ορατοί ακόμη και από το λιμάνι της Ραφήνας. 







Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές στις ΗΠΑ: 8 «δικοί μας» στο επιτελείο της Χάρις - Ο Ελπιδοφόρος και η… Μαλλιωτάκη στην ομάδα Τραμπ

Κιβωτός του Κόσμου: Σε δίκη για ασέλγεια κατά δύο ανηλίκων παραπέμπεται ο πατέρας Αντώνιος

Μπρούνο Τσερέλα: Μαθαίνει ελληνικά για χάρη της Αθηνάς Οικονομάκου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr