Πανώλη αιγοπροβάτων: Οι στοχευμένοι έλεγχοι «κλειδί» για τον έλεγχο της νόσου - Αγωνία για την εξάπλωση σε Αττική και δυτική Πελοπόννησο

Πάνω από 10.000 ζώα έχουν θανατωθεί - Πρώτο κρούσμα στη Δυτική Αττική - «Πρώτα θα καταπολεμήσουμε και θα εκριζώσουμε τη νόσο και στη συνέχεια θα δώσουμε απαντήσεις», λένε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Σχεδόν 20 ημέρες μετά την είσοδο της πανώλης των αιγοπροβάτων, για πρώτη φορά στην χώρα μας, οι κτηνιατρικές αρχές και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιχειρούν με κάθε μέθοδο να φρενάρουν την μετάδοση της νόσου, που οδήγησε ήδη πάνω από 10.000 ζώα σε θανάτωση. Είναι ένα έργο δύσκολο, καθώς οι εστίες απλώνονται πλέον και εκτός της Θεσσαλίας, κάτι που μάρτυρα πως υπήρξε διασπορά των μολυσμένων ζώων που εισήχθησαν σε διαφορά σημεία της χώρας.

Την Κυριακή και ενώ η Θεσσαλία έδειχνε να πάει καλά σε κρούσματα, σε σχέση με τον αριθμό των τεστ, εντοπίστηκε σε στοχευμένο έλεγχο το κρούσμα στην Κορινθία. Σε στοχευμένο έλεγχο, χθες, είχαμε το πρώτο κρούσμα στην Δυτική Αττική και συγκεκριμένα σε μονάδα εκτροφής στον Ασπρόπυργο.

Πώς θα κερδηθεί η μάχη της εξάπλωσης

Στις δυο τελευταίες εστίες σε Κορινθία και Αττική εφαρμόζεται το μοντέλο της Θεσσαλίας , με τις δυο ζώνες ελέγχου και επιτήρησης , τριών και 10 χιλιομέτρων αντίστοιχα.

Όσα κρούσματα και να εμφανιστούν σε αυτές τις ζώνες , αφού μιλάμε για ελεγχόμενες περιοχές, δεν ανησυχούν τις αρχές, όσα ζώα τελικά κι αν θανατωθούν.

Το μεγάλο στοίχημα για το «φρένο» της εξάπλωσης έχει κωδική ονομασία «στοχευμένοι έλεγχοι». Αυτοί γίνονται μετά από πληροφορίες που συλλέγουν οι αρχές και δείχνουν την πορεία των μολυσμένων ζώων εντός της χώρας. Έτσι εντοπίστηκαν τα κρούσματα στην Ελασσόνα , τον δήμο Τεμπών , στην Φαλάνη της Λάρισας και βέβαια στην Κορινθία και την Αττική . Όσο πιο γρήγορα εντοπιστούν τέτοιες περιοχές, τόσο πιο γρήγορα και άμεσα θα «φρενάρουμε» την νόσο . Άρα οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να αναφέρουν άμεσα στις αρχές αν τα ζώα έχουν συμπτώματα, πριν αρχίσουν να τα χάνουν.

Το σημαντικό ερώτημα που ζητά απάντηση

Το επόμενο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι σε πόσες άλλες περιοχές μπορεί να έχει φτάσει η πανώλη. Αυτό είναι που «καίει» και τις κτηνιατρικές αρχές της χώρας που καλούνται να δώσουν απάντηση , κάνοντας σχεδόν σε όλη την Ελλάδα στοχευμένους ελέγχους . Αυτοί οι έλεγχοι δεν έβγαλαν μόνο θετικά αποτελέσματα , αλλά και αρνητικά , κάνοντας τους ανθρώπους που κυνηγάνε την νόσο να πάρουν μια βαθιά ανάσα , καθώς γλιτώσαμε νέες εστίες και κατά συνέπεια νέες ζώνες ελέγχου και επιτήρησης. Τις επόμενες ημέρες , αυτοί οι έλεγχοι θα ενταθούν προκειμένου να σχηματιστεί μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την εξάπλωση της νόσου στην χώρα.

Η επόμενη ημέρα

Στο υπουργείο τις 20 τελευταίες ημέρες λένε με ένταση πως «πρώτα θα καταπολεμήσουμε και θα εκριζώσουμε την νόσο και στην συνέχεια θα δώσουμε απαντήσεις, με στοιχεία, με ποιον τρόπο τρύπωσε η πανώλη στην Ελλάδα, αποδίδοντας τις ευθύνες εκεί που πρέπει» 

Από αυτήν την διαδικασία προφανέστατα θα εξαρτηθούν και οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν, ώστε η χώρα να θωρακιστεί απέναντι στην πανώλη την επόμενη ημέρα. Είναι μια συζήτηση που θα γίνει στην συνέχεια, όμως θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα περιλαμβάνει σημαντικές δικλείδες ασφαλείας ανάμεσα στους κρίκους της αλυσίδας της εισαγωγής αιγοπροβάτων στη χώρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια - Νέο 112 για εκκένωση, ανάμεσα σε τρεις οικισμούς το πύρινο μέτωπο

Πρώην στρατιωτικός κατηγορείται ότι κυνήγησε την αδερφή του με μαχαίρι και το πέταξε στην πλάτη της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr