The Lancet: Το πρόγραμμα «Διατροφή Prolepsis» μειώνει την ανασφάλεια των μαθητών

The Lancet: Το πρόγραμμα «Διατροφή Prolepsis» μειώνει την ανασφάλεια των μαθητών

Η διεθνής μελέτη που έγινε σε 18.716 μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων δημοσιεύεται στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό 

arthrou-sinthesi
Αναλυτικό και εκτενές άρθρο στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιατρική κοινότητα παγκοσμίως, επιβεβαιώνει τα ευεργετικά αποτελέσματα που επιφέρει το πρόγραμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ Prolepsis». Συγκεκριμένα, στο άρθρο του The Lancet αναφέρεται ότι η συστηματική παροχή δωρεάν γευμάτων στο σχολικό περιβάλλον, με τη μεθοδολογία που ακολουθεί το ελληνικό Ινστιτούτο Prolepsis, έχει άμεσο και ιδιαιτέρως θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των ωφελούμενων μαθητών, αλλά και των οικογενειών τους γενικότερα.

      Το άρθρο του The Lancet τιτλοφορείται ως «Επίδραση στην επισιτιστική ανασφάλεια των ελληνικών νοικοκυριών με την εφαρμογή του προγράμματος διατροφικής υποβοήθησης στο σχολικό περιβάλλον την περίοδο 2012–2019: Μια διαχρονική αξιολόγηση του προγράμματος 'ΔΙΑΤΡΟΦΗ'».

      Στο δημοσίευμα του The Lancet εκτίθενται λεπτομερώς τα ευρήματα μιας ολοκληρωμένης στατιστικής μελέτης για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ, το οποίο, σημειωτέον, εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2012. Τη δε σύνταξη του άρθρου υπογράφει μια ομάδα πανεπιστημιακών καθηγητών και ερευνητών, Ελλήνων και μη ( ο υφυπουργός εθνικής οικονομίας και οικονομικών Θανάσης Πετραλιάς (φωτογραφία), η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού(Φωτογραφία), Δημήτριος Διαμαντής, Frank B. Hu, Αφροδίτη Βελουδάκη, και Cindy W. Leung).

       Συνοπτικά, από την έρευνα αποδεικνύεται ότι μεταξύ των 18.716 μαθητών σε ελληνικά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από το επίπεδο του παιδικού σταθμού έως το λύκειο, το αίσθημα της ανασφάλειας για την εξασφάλιση του επόμενου γεύματος που διακατέχει σημαντικό αριθμό παιδιών, ιδιαίτερα σε υποβαθμισμένες περιοχές, περιορίζεται χάρη στην παροχή δωρεάν γευμάτων από το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis.

Κλείσιμο
        Η μέση ηλικία των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν τα 9 έτη, το 51,6% εξ αυτών ήταν θηλυκού γένους και το 82,2% διαβιούν σε περιβάλλον χαμηλού/μεσαίου κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου. Η μείωση του αισθήματος επισιτιστικής ανασφάλειας εμφάνισε σταθερή πορεία κατά τη διάρκεια της έρευνας και σε βάθος τετραετίας. Στο ίδιο διάστημα υπερδιπλασιάστηκε ο περιορισμός της εν λόγω ανασφάλειας σε σύγκριση με ό,τι ισχύει για ένα μόνο έτος λήψης δωρεάν γευμάτων από το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ (36% στα 4 χρόνια, έναντι 17% στον πρώτο χρόνο).

       Σε ό,τι αφορά στα νοικοκυριά που μελετήθηκαν, η επισιτιστική ανασφάλεια ελαττώθηκε κατά 4% σχεδόν σε ένα και μόνο χρόνο (από 51,5% σε 47,6%). Εξυπακούεται, δε, ότι οι μεγαλύτερες μεταβολές εντοπίστηκαν σε οικογένειες όπου το μορφωτικό επίπεδο των γονέων, σε συνδυασμό συνήθως με την εισοδηματική και κοινωνική τάξη, είναι χαμηλό.

Τι είναι το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ
       Από το 2012, όταν και ξεκίνησε το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ έως τον Ιούνιο του 2024, το Ινστιτούτο Prolepsis έχει ολοκληρώσει τη δωρεάν παροχή 18.532.534 γευμάτων, σε 122.936 μαθητές, οι οποίοι φοιτούν σε 887 σχολεία ανά την Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένων περιοχών της χώρας που θεωρούνται ως ιδιαίτερα ευπαθείς. Τα σχολεία που συμμετέχουν επιλέγονται με αυστηρά κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια και το όλο πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με Ιδρυτικό Δωρητή το ‘Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος..

        Η στοχοθεσία του Ινστιτούτου Prolepsis ήταν εξ αρχής διττή: Αφ' ενός η ανακούφιση των μαθητών από την αγωνία και την έντονη δυσφορία του αισθήματος φόβου για το επόμενο γεύμα τους, κάτι που ήταν κατεξοχήν έντονο στην περίοδο κορύφωσης της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Αφ' ετέρου, όμως, θεμελιώδης πρόνοια του προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ ήταν το να ενσταλάξει στους μαθητές την αναζήτηση υγιεινών τροφών και διατροφικών συνηθειών.

        Τα διαιτολόγια σχεδιάζονται από την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Prolepsis με στόχο να καλύπτουν σημαντικό μέρος των ενεργειακών και θρεπτικών αναγκών και να διασφαλίζουν τη σωστή ανάπτυξη των μαθητών. Όλα τα γεύματα του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ παρασκευάζονται αποκλειστικά με παρθένο/έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και δεν περιέχουν καθόλου trans λιπαρά. Έχουν εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και πρόσθετα σάκχαρα, ενώ δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά και τεχνητά πρόσθετα.

        Επιπλέον, με ειδικά διαμορφωμένο εκπαιδευτικό υλικό, που περιλαμβάνει σύντομα μηνύματα και συμβουλές για την υγιεινή διατροφή, και με τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για γονείς και παιδιά, το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ ενισχύει την υγιεινή διατροφή και την ευρύτερη προαγωγή της υγείας, τόσο των ίδιων των μαθητών όσο και των οικογενειών τους.

        Τα ευρήματα της μελέτης, όπως δημοσιεύονται στο άρθρο του The Lancet, επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα που είχαν ήδη καταγραφεί κατά την αξιολόγηση του προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ και αποδεικνύουν ότι η συστηματική παροχή δωρεάν γευμάτων στα ελληνικά σχολεία μειώνει την επισιτιστική ανασφάλεια, περιορίζει τον αριθμό των ελλιποβαρών -αλλά και των υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών και βελτιώνει τις διατροφικές τους συνήθειες. Επιπλέον, σύμφωνα με δηλώσεις εκπαιδευτικών, μειώνει τη σχολική διαρροή και ενισχύει την κοινωνική συνοχή στον σχολικό χώρο.

        Το γενικό συμπέρασμα, τόσο από τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύει το The Lancet, όσο και από την παρακολούθηση του προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ εσωτερικά από το Ινστιτούτο Prolepsis, συνάδουν με τη διεθνή τάση ενσωμάτωσης στο σχολικό πρόγραμμα της διατροφικής παραμέτρου. Υπ' αυτό το πρίσμα δεν είναι τυχαίο ότι προγράμματα συστηματικής δωρεάν σίτισης των μαθητών εφαρμόζονται σε 138 χώρες του κόσμου. Στη συντριπτική πλειονότητά τους, η παροχή δωρεάν γευμάτων επηρεάζει θετικά και πολύπλευρα την ψυχολογική, κοινωνική και μαθησιακή κατάσταση των παιδιών.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα όπως δημοσιεύετηκε  στο The Lancet
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης