Κέλλας: Από τη Ρουμανία ήρθε πιθανότατα η πανώλη των αιγοπροβάτων

Η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους - Πρέπει να περάσουν 30 μέρες απο το τελευταίο κρούσμα για να μιλήσουμε με ασφάλεια για εκρίζωση της νόσου, είπε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Στο θέμα της εμφάνισης της πανώλης σε αιγοπρόβατα, την πορεία της νόσου και τα μέτρα που λαμβάνονται, αλλά και τις αποζημιώσεις τις οποίες ζητούν οι κτηνοτρόφοι, αναφέρθηκε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας.

Όπως υπογράμμισε «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τον τρόπο προέλευσης και τη χώρα προέλευσης της νόσου στη χώρα μας. Από χθες το απόγευμα έχουμε και μια απαγόρευση της Ρουμανίας για εξαγωγή αμνοεριφίων προς την Ελλάδα, γνωστοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ρουμανία από μόνη της έλαβε μέτρα. Συνεχίζεται λοιπόν, η επιδημιολογική έρευνα. Έχει παρέμβει ο εισαγγελέας. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι από εκεί ήρθαν. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε με εντατικό τρόπο, ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη νόσο».

Ερωτηθείς για το τι ακριβώς αναμένεται να γίνει με τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι χάνουν τα κοπάδια τους, αλλά έχουν και την αγωνία της αποζημίωσης, ο κ. Κέλλας σημείωσε: «Κοιτάξτε, έχουν απόλυτο δίκιο. Οι κτηνοτρόφοι βεβαίως και έχουν την αγωνία τους πέραν του ψυχικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν. Διότι, να ξέρετε, ότι οι κτηνοτρόφοι είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένοι με τα ζώα τους. Έχουν ιδιαίτερη σχέση πέραν της οικονομικής. Από εκεί και πέρα προβλέπεται αποζημίωση για τα αιγοπρόβατα μέχρι 125 ευρώ για το κάθε ζώο. Αυτή τη στιγμή όμως, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αποζημιώσεις. Είναι δεδομένο ότι το κράτος θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους μας, διότι η κτηνοτροφία μας αποτελεί σημαντικό παράγοντα της οικονομίας μας και πυλώνα της οικονομίας του κράτους, αλλά και για τις εξαγωγές που γίνονται στα διάφορα προϊόντα του γάλακτος. Με χαρακτηριστικότερο από όλα και πιο γνωστό τη φέτα. Θέλουμε πρώτα να περιορίσουμε τη νόσο και να την εκριζώσουμε, ώστε να είμαστε σε θέση μετά να μιλήσουμε για τις αποζημιώσεις, αφού ξέρουμε το ύψος της ζημιάς, την έκταση, τον αριθμό των αιγοπροβάτων που έχουν θανατωθεί κλπ».

Τέλος, αναφορικά με το πότε προβλέπεται εκρίζωση της νόσου, ο κ. Χρήστος Κέλλας δεν παρέλειψε να επισημάνει πως: «Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή, ίσως μέχρι τέλος της εβδομάδος να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, αλλά θα μπορούμε να μιλάμε με σχετική ασφάλεια ότι έχουμε περιορίσει ή έχει σταματήσει η νόσος στην Ελλάδα όταν περάσουν 30 μέρες από το τελευταίο κρούσμα. Δηλαδή κάθε φορά που διαπιστώνουμε ένα θετικό κρούσμα πηγαίνουμε 30 μέρες πίσω. Με άλλα λόγια, θέλω να πω ότι 30 μέρες μετά το κάθε θετικό κρούσμα, εάν δεν εμφανιστεί άλλο, λέμε ότι εκεί δεν υπάρχει. Πρέπει λοιπόν, μετά από κάθε κρούσμα 30 μέρες. Όπως σας είπα, δεν μας ανησυχεί τόσο το γεγονός ότι υπάρχουν θετικά κρούσματα σε διπλανές περιοχές όπου έχουμε ήδη θετικό κρούσμα. Δηλαδή όταν εμφανιστεί στην ζώνη προστασίας είναι λίγο πολύ αναμενόμενο. Μας ανησυχεί όμως όταν βρίσκουμε κρούσμα από τα Τρίκαλα στην Κόρινθο και από την Κόρινθο στον Ασπρόπυργο, στη Δυτική Αττική».


Ειδήσεις σήμερα:

Πρόστιμο € 7 εκατ. για το ναυάγιο του «Sea Diamond» στη Σαντορίνη 17 χρόνια μετά

Αντιδράσεις για τη σφιχτή αγκαλιά και το φιλί του Μακρόν με τη Γαλλίδα υπουργό Αθλητισμού - «Είναι ανάρμοστο»


«Είναι η τελευταία φορά που γιορτάζεις, περίμενε το δώρο μου» - Η σφαίρα σε φάκελο και οι απειλές του κυκλώματος της ΕΤΑΔ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr