Φωτιά στην Εύβοια: Μάχη με τις φλόγες στο Αφράτι, νέο πύρινο μέτωπο προς Καμάρι - Δείτε βίντεο, φωτογραφίες

Φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες βόρεια από το Αφράτι όπου η φωτιά έχει τη μεγαλύτερη δυναμική - Μηνύματα από το 112 για εκκένωση τεσσάρων οικισμών - Επιχειρούν 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης (31/7) στην κεντρική Εύβοια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει νέο πύρινο μέτωπο εξαιτίας των ανέμων και κινείται προς το χωριό Καμάρι, τη στιγμή που οι πυροσβέστες δημιουργούσαν ζώνες για να αντιμετωπίσουν τις πυρήνες φλόγες που κινούταν απειλητικά προς το χωριό Αφράτι.

Οι ριπές των ανέμων φτάνουν τα 7 μποφόρ, ενώ τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας δημιουργούν διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες νοτιότερα της πυρκαγιάς. 

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξεκίνησε από τον Πισσώνα και κινήθηκε πολύ γρήγορα προς το Αφράτι καίγοντας στην πορεία της πευκοδάσος και αγρολιβαδικές εκτάσεις.

Το τελευταίο μήνυμα από το 112 εστάλη στις 17:22 και καλούσε τους κατοίκους των περιοχών Καμάρι, Καλύβια και Άγιος Γεώργιος Αρμά να απομακρυνθούν προς Χαλκίδα. 

 
 

Λίγο πριν τις 16.30 εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση του οικισμού Αφράτι: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Αφράτι Ευβοίας απομακρυνθείτε προς Βασιλικό» ανέφερε το μήνυμα.



Νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή του Πισσώνα να είναι σε ετοιμότητα: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Πισσώνας Εύβοιας. Παραμείνετε σε ετοιμότητα‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:







Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς επιχειρούν πολύ ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Αυτή τη στιγμή μάχη με τις φλόγες δίνουν 145 πυροσβέστες με 7 ομάδες δασοκομάντος και 43 οχήματα και μεγάλος αριθμός Εθελοντών. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 19 εναέρια μέσα, 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα και 2 ελικόπτερα ακόμη για το συντονισμό τους.

Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 45 νέες πυρκαγιές και οι 37 από αυτές αντιμετωπίστηκαν σε πρώτο χρόνο.

Meteo: Πέφτουν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες - Νέα ενίσχυση το πρωί της Πέμπτης

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των πλέον πρόσφατων διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι άνεμοι τις επόμενες ώρες στην ευρύτερη περιοχή του Πισσώνα, Εύβοιας, όπου εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 31 Ιουλίου 2024, αναμένεται να παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση.

Ειδικότερα, από τα 4-5 μποφόρ που πνέουν τις απογευματινές ώρες με ριπές στα 50-55 χλμ/ώρα, στα 2-3 μποφόρ τις νυχτερινές ώρες της Τετάρτης και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Σταδιακή ενίσχυση των ανέμων αναμένεται εκ νέου από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι ριπές του άνεμου κατά τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 31/07 και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 01/08 όπου δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 30 χλμ/ώρα (Εικόνα 1), ενώ σταδιακά από τις πρωινές ώρες έως τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 01/08 οι ριπές του ανέμου αναμένεται να ξεπεράσουν τα 40-50 χλμ/ώρα.





Ειδήσεις σήμερα:

Δίκη Καραϊβάζ: Αθώοι λόγω αμφιβολιών οι δύο κατηγορούμενοι

Ινδία: Θρίλερ με αποστεωμένη Αμερικανίδα που βρέθηκε αλυσοδεμένη σε δέντρο σε ένα δάσος

Ολυμπιακοί Αγώνες: Φόρτσαρε (2-0 τον Μπάεζ) και προκρίθηκε στα προημιτελικά ο Τσιτσιπάς

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr