Φωτιά στην Εύβοια: Κρίσιμη νύχτα, μεγάλο το μέτωπο της πυρκαγιάς, μάχη να ελεγχθεί πριν φυσήξουν ξανά δυνατοί άνεμοι

Η νύχτα θα είναι δύσκολη αλλά δεν απειλούνται σπίτια, λέει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας - Στην περιοχή μετέβη ο Βασίλης Κικίλιας - Βίντεο και φωτογραφίες

Ακόμη μία νύχτα αγωνίας θα περάσουν οι κάτοικοι της Εύβοιας με την πύρινη λαίλαπα να δημιουργεί εφιαλτικές στιγμές για άλλο ένα 24ωρο, τη στιγμή που η κινητοποίηση Πυροσβεστικής και Πολιτικής Προστασίας είναι μαζική.



Ενδεικτική της μεγάλης προσπάθειας για να περιοριστούν τα μέτωπα, είναι ο μεγάλος αριθμός εναερίων μέσων τα οποία έκαναν συνεχείς ρίψεις μέχρι τη δύση του Ηλίου, ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι δυσκόλεψαν το έργο των δυνάμεων της πυροσβεστικής, απλώνοντας την πυρκαγιά σε δύο διαφορετικά μέτωπα. 



Αντίστοιχα, συνεχή ήταν τα μηνύματα του 112 προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι της περιοχής και όπου χρειάζεται να εκκενώσουν, όπως και συνέβη στο Αφράτι και στα Καμάρια. Στην Εύβοια μετέβη επίσης ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί συντονιστική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό, με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργείων, των ΟΤΑ και εκπροσώπων όλων των σωμάτων ασφαλείας.


Κικίλιας: Είναι μια νύχτα μάχης για εμάς

«Για μία νύχτα μάχης» έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, που έχει μεταβεί στην πυρκαγιά στην Εύβοια. «Eίναι μια νύχτα μάχης για μας. Η κατάσταση δεν είναι αυτή που αντιμετωπίσαμε το μεσημέρι, δεν είναι ούτε τα μποφόρ τέτοια, ούτε τα μελτέμια. Όμως, δυστυχώς, η Εύβοια είναι η φυσική άμυνα, αν θέλετε, μπροστά από την Αττική και δίνει πάντα καιρό τέτοιο που μας δημιουργεί προβλήματα. Μια τέτοια κατάσταση αντιμετωπίσαμε το μεσημέρι στα Ψαχνά Εύβοιας. Είναι όλοι εδώ, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο υπαρχηγός, όλη η ηγεσία, όλες οι επίγειες δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι όλες οι δυνάμεις που επιχειρούν θα δουλέψουν για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών μέσα στη νύχτα.

«Η δουλειά που κάνουμε μαζί με όλους τους φορείς είναι οι ζώνες. Η δουλειά που μπορεί να γίνει μέσα στη νύχτα. Πρώτα απ' όλα με ασφάλεια, έτσι ώστε να βρούμε μια καλύτερη κατάσταση με το πρώτο φως που θα επιχειρήσουν τα εναέρια. Κανείς δεν θα φύγει από εδώ πέρα όλο το βράδυ, μέχρι να κάνουμε την δουλειά μας», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Όπως είπε, «η πυρκαγιά και η ζώνη που έχει ήδη κάψει ή περάσει, θα δώσει και αναζωπυρώσεις και θα έχει και προκλήσεις και την αυριανή ημέρα» ενώ κάλεσε τους πολίτες «να πειθαρχούν και να ακούν τις οδηγίες της Ελληνικής Αστυνομίας που κάνει τις εκκενώσεις αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις».

Αναφορικά με την αυριανή ημέρα, ο κ. Κικίλιας είπε ότι πάνω από 20 εναέρια μέσα θα επιχειρούν με το πρώτο φως της μέρας. Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι θα πετάξουν σε δύο κύκλους. «Μόνιμα να υπάρχουν εναέρια από πάνω. Να μην μένει η πυρκαγιά χωρίς εναέριο», τόνισε.

«Δουλειά όλο το βράδυ και μάχη, και δουλειά το πρωί», υπογράμμισε.

«Βλέπετε ότι φέτος είμαστε όλοι μαζί εδώ. Περιφέρεια, δήμοι, πυροσβεστική, εθελοντές, αστυνομία, δασαρχεία και ένοπλες δυνάμεις. Θα ήθελα να υπάρχει πρώτα απ' όλα ασφάλεια. Μετά βεβαίως μας ενδιαφέρουν οι περιουσίες των ανθρώπων, τα σπίτια και τα έχουμε προστατεύσει όπως βλέπετε σήμερα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά έχουμε και ένα στόχο, μια δουλειά, να μαζέψουμε αυτή την κατάσταση και να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε, φέρνοντας αυτή την πυρκαγιά σε ύφεση», σημείωσε και προσέθεσε ότι μέσα σε διάστημα λίγων ωρών σήμερα εκδηλώθηκαν πάνω από 40 πυρκαγιές.

«Από την Ηλεία, στην κεντρική Μακεδονία, το Κιλκίς ξανά, το Ωραιόκαστρο, την Κεντρική Εύβοια. Καταλαβαίνετε ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν συγχωρείται κανένα λάθος. Δεν έχει βρέξει, το είδατε. Δεν έχει χιονίσει, δεν υπάρχει υγρασία. Αντιμετωπίζουμε την πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων 20 χρόνων και όμως βλέπετε είναι κάθε μέρα εδώ και παλεύουν όλοι και υπάρχει και τίμημα. Βλέπετε πυροσβέστες τραυματίες, πυροσβέστες με εγκαύματα, άνθρωποι του καθήκοντος οι οποίοι δίνουν όλους το είναι. Αυτούς, τους εθελοντές μας και όλους τους συνεργάτες εδώ πέρα, τους ευχαριστώ πάρα πολύ μέσα από την καρδιά μου», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

«Αναμένεται πολύ δύσκολη νύχτα»

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως βορειοανατολικά, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει μεγάλη δυσκολία λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους. Γίνεται αναδιανομή των δυνάμεων περιμετρικά όλης της πυρκαγιάς.

Κατά τον σχεδιασμό της Πυροσβεστικής, οι δυνάμεις αναμένεται να εκμεταλλευτούν τη χαμηλή ένταση των ανέμων ώστε να «δουλευτεί», όπως λένε πηγές της Υπηρεσίας, η φωτιά το βράδυ από τις επίγειες και με το πρώτο φως να επιχειρήσουν ισχυρές εναέριες δυνάμεις στις εστίες που θα έχουν παραμείνει.

Η εικόνα είναι πολύ καλύτερη, καμία σχέση με το απόγευμα , ωστόσο κατά τις ίδιες πηγές, «αλλά είναι μεγάλο το μέτωπο, να μην το υποτιμάμε. Να μη χαθεί λεπτό τώρα που έχουν πέσει οι άνεμοι, όλες οι επίγειες από πάνω». Σημειώνεται πως στενή είναι και η συνεργασία με τον δασάρχη που ξέρει την περιοχή.

Μιλώντας στο evima.gr ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ανέφερε πως η νύχτα θα είναι «πάρα πολύ δύσκολη, καθώς η φωτιά είναι σε πλήρη εξέλιξη. Τα εναέρια μέσα αποχώρησαν από το πύρινο μέτωπο. Έχουμε μια πολύ μεγάλη πυρκαγιά». Ο κ.Σπάνος συμπλήρωσε πως αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύουν σπίτια ούτε το μοναστήρι του Αγίου Αρμά.

Δείτε βίντεο:

Μετά τη δύση του Ηλίου η μάχη της πυρόσβεσης συνεχίζει με επίγειες δυνάμεις. Ήδη οι πυροσβέστες έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα μέτωπα, ωστόσο όμως οι ριπές των ισχυρών ανέμων δημιουργούν νέες συνθήκες, ενώ την ίδια στιγμή άνθρωποι με μηχανήματα προσπαθούν να δημιουργήσουν ζώνες προστασίας των χωριών που απειλούνται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοιες ζώνες δημιουργήθηκαν στο χωριό Αφράτι αλλά και στα Καμάρια, για να τα προστατέψουν και να δώσουν το χρόνο στις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν την φωτιά, ενώ έχουν δημιουργήσει και ενδιάμεσες ζώνες με οχήματα και χωματουργικά μηχανήματα προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν μια μικρή έστω υποχώρηση των ισχυρών ανέμων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά κατευθύνεται νότια, ενώ στο σημείο πνέουν πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι με ριπές έως 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές κηλιδώσεις που δημιουργούν νέες εστίες, ενώ οι πυροσβέστες έχουν να αντιμετωπίσουν την γεωμορφολογία του εδάφους

Η μεγαλύτερη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες είναι μέσα σε μια πευκόφυτη περιοχή, την ίδια στιγμή που οι πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν κυριολεκτικά δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έφτασαν ακόμη και μέχρι την Αττική.

Μέχρι αργά το βράδυ εκδόθηκαν 3 μηνύματα από το 112, το πρώτο για την ενημέρωση, το δεύτερο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Αφράτι και το τρίτο εκδόθηκε για την απομάκρυνση των μικρών οικισμών Καμάρι, Καλύβια και Άγιος Γεώργιος Αρμάς με κατεύθυνση προς Χαλκίδα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στη μάχη μετέχουν τουλάχιστον 145 πυροσβέστες με 7 ομάδες δασοκομάντος, 43 οχήματα και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Σταμάτησαν τις ρίψεις τα 19 εναέρια μέσα, 11 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα και 2 ελικόπτερα για το συντονισμό τους, που είχαν διατεθεί.

Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις, συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Σην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς μετέχουν και Μολδαβοί πυροσβέστες που έφτασαν στην περιοχή. Πρόκειται για τους πυροσβέστες που είχαν βρεθεί ξανά στην Εύβοια στη φονική πυρκαγιά το 2021

Αναλυτικά τα μηνύματα εκκένωσης 

Το τελευταίο μήνυμα από το 112 εστάλη στις 17:22 και καλούσε τους κατοίκους των περιοχών Καμάρι, Καλύβια και Άγιος Γεώργιος Αρμά να απομακρυνθούν προς Χαλκίδα. 

   

Λίγο πριν τις 16.30 εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση του οικισμού Αφράτι: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Αφράτι Ευβοίας απομακρυνθείτε προς Βασιλικό» ανέφερε το μήνυμα.



Νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή του Πισσώνα να είναι σε ετοιμότητα: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Πισσώνας Εύβοιας. Παραμείνετε σε ετοιμότητα‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Η συγκινητική στιγμή που πυροσβέστης έσωσε σκύλο μέσα από το δάσος στην Εύβοια




Σύμφωνα με το evima.gr, στο δάσος του Πισσώνα εκτυλίχθηκε μια ιδιαίτερη στιγμή καθώς πυροσβέστης έσωσε σκυλάκι που βρέθηκε τρομαγμένο στην περιοχή.

Ο πυροσβέστης και οι συνάδελφοί του έδωσαν νερό στο αξιαγάπητο τετράποδο και το μετέφεραν σε ασφαλές σημείο για να του προσφέρουν τροφή και προστασία.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:







Οι απόκοσμες εικόνες στην Αθήνα

Όσο η Εύβοια βρίσκεται στο έλεος της φωτιάς η οποία κινείται απειλητικά προς ολοένα και περισσότερες περιοχές, ο καπνός που δημιουργήθηκε, κάλυψε τον αττικό ουρανό.

Λίγο πριν από τη δύση του ηλίου, τα χρώματα «ανακατεύτηκαν» με το γκρίζο του καπνού, δημιουργώντας ένα απόκοσμο θέαμα.  Ο καπνός έκρυψε μερικώς τον ήλιο, την ώρα της δύσης. Στον Λυκαβηττό, το χρώμα του ήλιου πήρε μία άλλη διάσταση κάτι που αν μη τι άλλο προβλημάτισε πλήθος κόσμου. 

Δείτε φωτογραφίες:

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 45 νέες πυρκαγιές και οι 37 από αυτές αντιμετωπίστηκαν σε πρώτο χρόνο.

Meteo: Πέφτουν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες - Νέα ενίσχυση το πρωί της Πέμπτης

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των πλέον πρόσφατων διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι άνεμοι τις επόμενες ώρες στην ευρύτερη περιοχή του Πισσώνα, Εύβοιας, όπου εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 31 Ιουλίου 2024, αναμένεται να παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση.

Ειδικότερα, από τα 4-5 μποφόρ που έπνεαν τις απογευματινές ώρες με ριπές στα 50-55 χλμ/ώρα, στα 2-3 μποφόρ τις νυχτερινές ώρες της Τετάρτης και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Σταδιακή ενίσχυση των ανέμων αναμένεται εκ νέου από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι ριπές του άνεμου κατά τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 31/07 και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 01/08 όπου δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 30 χλμ/ώρα (Εικόνα 1), ενώ σταδιακά από τις πρωινές ώρες έως τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 01/08 οι ριπές του ανέμου αναμένεται να ξεπεράσουν τα 40-50 χλμ/ώρα.


Ειδήσεις σήμερα:

Αίας Μανθόπουλος: Ο γιος του υπέγραψε συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ - Κάνοντάς τον υπερήφανο, έγραψε ο 18χρονος

Πέθανε ο Νίκος Κυριακίδης, ο Νιόνιος από το «Κωνσταντίνου και Ελένης»

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Ιταλός κολυμβητής, Τόμας Τσεκόν, είναι για τα social media «ο πιο όμορφος αθλητής»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr