Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Εύβοια και Ρέθυμνο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Στην Εύβοια μετέβη και ο Βασίλης Κικίλιας - Μέχρι την Αθήνα έφτασε ο καπνός διανύοντας πάνω από 150 χιλιόμετρα - Πού ήχησε το 112 - Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε 3 Περιφέρειες

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην πυρκαγιά που ξέσπασε χθες τις μεσημεριανές ώρες στον Πισσώνα Ευβοίας, αλλά και στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στην περιοχή Σελλιά Ρεθύμνου.

Στην Εύβοια μετέβη και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας καθώς και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος. Όπως δήλωσε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Θεόδωρος Βάγιας, όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούσαν σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία. Το κύριο βάρος είχε δωθεί στην ανατολική πλευρά της πυρκαγιάς. «Οι καιρικές συνθήκες το βράδυ μας επιτρέπουν ώστε να μειώσουμε την ένταση της φωτιάς και με το πρώτο φως της ημέρας με δύο κύκλους εναέριων μέσων να μπορέσουμε να την ελέγξουμε και να την οριοθετήσουμε», ανέφερε.



Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι επίγειες δυνάμεις μαζί με τη δασική υπηρεσία είχαν εστιάσει ανατολικά του οικισμού Αφράτι, δημιουργώντας με μηχανήματα έργου αντιπυρικές ζώνες ώστε να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς. Καθώς η ένταση των ανέμων είχε μειωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες ώστε να περιορίσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πάνω από 20 εναέρια μέσα αναμενεται να διατεθούν σε δύο κύκλους για να ξεκινήσουν τις ρίψεις νερού από αέρος. «Για μία νύχτα μάχης» έκανε λόγο από την Εύβοια, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας




«Η δουλειά που κάνουμε μαζί με όλους τους φορείς είναι οι ζώνες. Η δουλειά που μπορεί να γίνει μέσα στη νύχτα. Πρώτα απ' όλα με ασφάλεια, έτσι ώστε να βρούμε μια καλύτερη κατάσταση με το πρώτο φως που θα επιχειρήσουν τα εναέρια. Κανείς δεν θα φύγει από εδώ πέρα όλο το βράδυ, μέχρι να κάνουμε την δουλειά μας», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.






Στο σημείο παρέμειναν και επιχειρούσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα 183 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, ενώ από αέρος επιχείρησαν 19 εναέρια μέσα (11 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων 2 ελικόπτερα για συντονισμό). Επιπλέον τοπική αυτοδιοίκηση και Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες, ενώ δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως βορειοανατολικά, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει μεγάλη δυσκολία λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους. Η εικόνα είναι πολύ καλύτερη, καμία σχέση με χθες το απόγευμα, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες διάσπαρτες εστίες.

Μιλώντας στο evima.gr ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ανέφερε πως  δεν κινδυνεύουν σπίτια ούτε το μοναστήρι του Αγίου Αρμά.

Δείτε βίντεο:


Μέχρι αργά χθες το βράδυ εκδόθηκαν 3 μηνύματα από το 112, το πρώτο για την ενημέρωση, το δεύτερο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Αφράτι και το τρίτο εκδόθηκε για την απομάκρυνση των μικρών οικισμών Καμάρι, Καλύβια και Άγιος Γεώργιος Αρμάς με κατεύθυνση προς Χαλκίδα.

Σην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς μετέχουν και Μολδαβοί πυροσβέστες που έφτασαν στην περιοχή. Πρόκειται για τους πυροσβέστες που είχαν βρεθεί ξανά στην Εύβοια στη φονική πυρκαγιά το 2021

Αναλυτικά τα μηνύματα εκκένωσης 

Το τελευταίο μήνυμα από το 112 εστάλη στις 17:22 και καλούσε τους κατοίκους των περιοχών Καμάρι, Καλύβια και Άγιος Γεώργιος Αρμά να απομακρυνθούν προς Χαλκίδα. 

   

Λίγο πριν τις 16.30 εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση του οικισμού Αφράτι: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Αφράτι Ευβοίας απομακρυνθείτε προς Βασιλικό» ανέφερε το μήνυμα.



Νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή του Πισσώνα να είναι σε ετοιμότητα: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Πισσώνας Εύβοιας. Παραμείνετε σε ετοιμότητα‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Η συγκινητική στιγμή που πυροσβέστης έσωσε σκύλο μέσα από το δάσος στην Εύβοια




Σύμφωνα με το evima.gr, στο δάσος του Πισσώνα εκτυλίχθηκε μια ιδιαίτερη στιγμή καθώς πυροσβέστης έσωσε σκυλάκι που βρέθηκε τρομαγμένο στην περιοχή.

Ο πυροσβέστης και οι συνάδελφοί του έδωσαν νερό στο αξιαγάπητο τετράποδο και το μετέφεραν σε ασφαλές σημείο για να του προσφέρουν τροφή και προστασία.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:







Δορυφορικές εικόνες της δασικής πυρκαγιάς στον Πισσώνα (Εύβοια)

Δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 31 Ιουλίου 2024 στην ευρύτερη περιοχή του Πισσώνα στην Κ. Εύβοια. Η εξάπλωση της φωτιάς καθοδηγείται κύρια από τους βόρειους ανέμους και την πολύ χαμηλή εκτιμώμενη περιεχόμενη υγρασία των δασικών καυσίμων, στοιχεία που συνδυαστικά αυξάνουν τόσο την ταχύτητα εξάπλωσης όσο και τη δημιουργία κηλιδώσεων (ενάρξεις νέων εστιών λόγω παραγωγής και μεταφοράς καυτρών).

Στην επόμενη δορυφορική εικόνα της EUMETSAT που επεξεργαστήκαμε νωρίτερα, φαίνεται η διασπορά του πυκνού καπνού, ο οποίος αργά χθες το απόγευμα (19:00) είχε μεταφερθεί πάνω από το Μυρτώο Πέλαγος, διανύοντας απόσταση μεγαλύτερη των 150 km.



Η μεγάλη διασπορά του καπνού παρουσιάζεται επίσης και στο επόμενο βίντεο, το οποίο καλύπτει χρονικά την περίοδο από την έναρξη της πυρκαγιάς έως και αργά χθες το απόγευμα (19:30).



Οι απόκοσμες εικόνες στην Αθήνα

Όσο η Εύβοια βρίσκεται στο έλεος της φωτιάς η οποία κινείται απειλητικά προς ολοένα και περισσότερες περιοχές, ο καπνός που δημιουργήθηκε, κάλυψε τον αττικό ουρανό.

Λίγο πριν από τη δύση του ηλίου, τα χρώματα «ανακατεύτηκαν» με το γκρίζο του καπνού, δημιουργώντας ένα απόκοσμο θέαμα.  Ο καπνός έκρυψε μερικώς τον ήλιο, την ώρα της δύσης. Στον Λυκαβηττό, το χρώμα του ήλιου πήρε μία άλλη διάσταση κάτι που αν μη τι άλλο προβλημάτισε πλήθος κόσμου. 

Δείτε φωτογραφίες:



Μεγάλη φωτιά και στα Σελλιά Ρεθύμνου

Δύσκολη ήταν η νύχτα και για τους κατοίκους της κοινότητας Φοίνικα του Δήμου Αγίου Βασιλείου στην Κρήτη, οι οποίοι λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα του 112 να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω της φωτιάς που ξέσπασε μετά τις 12:30 τα μεσάνυχτα σε δασική έκταση στην περιοχή Σελλιά Ρεθύμνου στο φαράγγι του Κοτσιφού.



Στο σημείο επιχειρούν 91 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων της 3ης ΕΜΟΔΕ και 25 οχήματα. Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά για την ώρα δεν απειλεί κατοικίες.




Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 45 νέες πυρκαγιές

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 45 νέες πυρκαγιές (46 με τη φωτιά στο Ρέθυμνο τα μεσάνυχτα) και οι 37 από αυτές αντιμετωπίστηκαν σε πρώτο χρόνο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική. Η δυσκολότερη, από αυτές, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ήταν η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πισσώνας Ευβοίας, «λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους και των ισχυρών ανέμων». Όπως είπε, «οι ριπές των ανέμων έφταναν τα 7 μποφόρ, ενώ τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας δημιουργούσαν διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες νοτιότερα της πυρκαγιάς». 



Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 3 Περιφέρειες

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για την Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)






Meteo: Νέα ενίσχυση των ανέμων 

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των πλέον πρόσφατων διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι άνεμοι τις επόμενες ώρες στην ευρύτερη περιοχή του Πισσώνα, Εύβοιας, όπου εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 31 Ιουλίου 2024, αναμένεται να παρουσιάσουν σταδιακή ενίσχυση.

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι ριπές του άνεμου κατά τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 31/07 και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 01/08 όπου δεν ξεπέρασαν τα 30 χλμ/ώρα (Εικόνα 1), ενώ σταδιακά από τις πρωινές ώρες έως τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 01/08 οι ριπές του ανέμου αναμένεται να ξεπεράσουν τα 40-50 χλμ/ώρα.


Σύμφωνα με την ΕΜΥ σε Εύβοια και Κρήτη σήμερα οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.



Ειδήσεις σήμερα:

Αίας Μανθόπουλος: Ο γιος του υπέγραψε συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ - Κάνοντάς τον υπερήφανο, έγραψε ο 18χρονος

Πέθανε ο Νίκος Κυριακίδης, ο Νιόνιος από το «Κωνσταντίνου και Ελένης»

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Ιταλός κολυμβητής, Τόμας Τσεκόν, είναι για τα social media «ο πιο όμορφος αθλητής»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr