Πανώλη αιγοπροβάτων: Τρομάζει το ντόμινο των κρουσμάτων - Εντείνονται τα μέτρα

Πανώλη αιγοπροβάτων: Τρομάζει το ντόμινο των κρουσμάτων - Εντείνονται τα μέτρα

Νέα κρούσματα σε Βόνιτσα, Ηλεία και Κρήτη, ύποπτα συμπτώματα και έλεγχοι στη Ροδόπη και την Αχαΐα - Ποια μέτρα επεξεργάζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Έκτακτη σύσκεψη στην Κρήτη μετά τα κρούσματα στα Αστερούσια - Αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο ζητούν οι κτηνοτρόφοι

provata-mak1
Τις πρώτες 15 ημέρες η πανώλη στα αιγοπρόβατα χτύπησε την Θεσσαλία στους νόμους Τρικάλων και Λάρισας. Αυτή η πρώτη εμπειρία της αντιμετώπισης της νόσου ήταν ο «μπούσουλας» που οι αρχές ακολούθησαν όταν πλέον η πανώλη άρχισε να «χτυπάει» και άλλες περιοχές οι οποίες επί της ουσίας προέκυψαν από την ιχνηλάτηση της Θεσσαλίας.

Τώρα που η Θεσσαλία φαίνεται να τελειώνει από την πανώλη είναι σχεδόν βέβαιο πως ζώα από εκεί διατέθηκαν προς τις περιοχές που χτυπήθηκαν στην συνέχεια από την νόσο. Η Κορινθία που ήταν η επόμενη, έβαλε σε συναγερμό τις αρχές αλλά φαίνεται πως και αυτήν πλέον είναι σε ύφεση. Προφανώς υπήρξε ανησυχία στο υπουργείο όμως με όπλο την διαχείριση στη Θεσσαλία αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα στην εν λόγω περιοχή.


Τα νέα κρούσματα

Η νόσος πλέον χτύπησε κι άλλες περιοχές με νέα κρούσματα, όπως τη Βόνιτσα και την Ηλεία ανοίγοντας νέους κύκλους επιτήρησης και ελέγχου. Σε αυτές τις περιοχές η κατάσταση είναι πιο διαχειρίσιμη καθώς δεν έχουν πληθυσμό ζώων ανάλογο της Θεσσαλίας. Στην Κομοτηνή οι κτηνιατρικές αρχές πήραν δείγματα από ζώα και αναμένονται τα αποτελέσματα, ενώ πληροφορίες που μεταδίδει το pelop.gr αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί κρούσματα και στην περιοχή των Καλαβρύτων και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.  Στην Κρήτη που επίσης έχουμε κρούσματα οι αρχές έριξαν το βάρος τις τελευταίες ημέρες εκεί, προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση. Η μόνη δυσκολία που αντιμετώπισαν είναι το δύσβατο του εδάφους προσπαθώντας να προσεγγίσουν μονάδες για να λάβουν δείγματα. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν η εξάπλωση θα «φρενάρει», ώστε σύντομα πλέον να δούμε την λήξη του συναγερμού στη χώρα. 

Τι επεξεργάζεται το υπουργείο

Την επόμενη ημέρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να δώσουν πειστικές απαντήσεις σε δυο βασικά ερώτηματα.

Κλείσιμο
Αρχικά πως θα θωρακίσει την χώρα, ώστε να μην έχουμε ξανά την πανώλη να εξαπλώνεται σε διαφορά σημεία της Ελλάδας και να προσβάλει χιλιάδες ζώα. Η εμπειρία αντιμετώπισης θα μπορούσε να δείξει που πάσχει η αλυσίδα των εισαγωγών, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Το δεύτερο και πιο άμεσο ερώτημα είναι πως θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι. Σήμερα στην συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στην Καρδίτσα, αποκαλύφθηκε πως οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες έρχονται το επόμενο διάστημα, με σχέδιο που αυτή στιγμή είναι υπό επεξεργασία. Κρίσιμο στοιχείο είναι ποια είναι είναι η συνολική ζημιά σε ζωικό κεφάλαιο ώστε να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. «Σκοπός είναι να υπάρξει δίκαιη αποζημίωση για όλους τους κρηνοτρόφους», τονίζουν από το υπουργείο. Η αξιοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων έχει μπει στο μικροσκόπιο των ιθυνόντων, προκειμένου τα ποσά αποζημίωσης ανά ζώο που χάθηκε να είναι ικανοποιητικά.

Έκτακτη σύσκεψη στην Κρήτη

Καθοριστικής σημασίας σύσκεψη για τη διαχείριση των κρουσμάτων πανώλης μικρών μηρυκαστικών που εντοπίστηκαν στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Πέμπτης, υπό τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στρατάκο στο Ηράκλειο και τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.


Με την έναρξη της διαδικασίας, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε με έμφαση ότι η Περιφέρεια Κρήτης και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες και το προβλεπόμενο πρωτόκολλο για τη διαχείριση της κατάστασης. Είπε χαρακτηριστικά "δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω προκειμένου να σώσουμε την κτηνοτροφία της Κρήτης".

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, στη διάρκεια της σύσκεψης διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι εντός της πρώτης ζώνης της κτηνιατρικής καραντίνας στα Αστερούσια, σε μια ακτίνα δηλαδή 3 χιλιομέτρων, εντός της οποίας βρίσκονται και οι μονάδες στις οποίες εντοπίστηκαν τα δύο θετικά κρούσματα, υπάρχει ένα πλήθος ζώων που φτάνει περίπου τις 20.000.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι υπάρχει μια συνεργασία πολύ καλού επιπέδου με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους αρμόδιους φορείς αμέσως μόλις επιβεβαιώθηκαν τα θετικά κρούσματα. Σημείωσε επίσης ότι είχε για το ζήτημα επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι η γενική κατεύθυνση είναι να ακολουθηθεί και στην Κρήτη το μοντέλο διαχείρισης που επιλέχθηκε και για τη Θεσσαλία.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Αρναουτάκης και απευθυνόμενος στον κ. Στρατάκο επισήμανε ότι τα υπηρεσιακά στελέχη που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, παρά την υποστελέχωση, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για έγκαιρους και ενδελεχείς ελέγχους.


Ειδήσεις σήμερα:

Ανεβαίνει η θερμοκρασία, εξασθενούν οι άνεμοι - Έρχεται έντονη αστάθεια


Νέος αντιπρόεδρος του Ιράν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ

Ντόναλντ Τραμπ: Ο ανιψιός του, Φρεντ, στηρίζει Κάμαλα Χάρις και λέει πως «κάθε οικογένεια έχει έναν τρελό θείο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης