Κτήμα Πικάσο/Πεταλιοί: Οι ελληνικές Μαλδίβες έμειναν χωρίς «γοργόνα»

Η Ελληνοϊταλίδα σχεδιάστρια Ασπασία Ταλιέντε υπέβαλε την παραίτησή της, μόλις 13 μήνες μετά την ανάληψη της διοίκησης της Le Reve Εstates - Η πορεία της, η συνεργασία της με κορυφαία ονόματα και η προσωρινή ενασχόλησή της με την εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Δαυίδ

Δεκατρείς μήνες και εννέα ημέρες. Τόσο κράτησε στα χέρια της τη διοίκηση της εταιρείας Le Reve Estates η Ασπασία Ταλιέντε, η οποία προφανώς «ήλθε, είδε και απήλθε»... Πρόκειται για την Ελληνοϊταλίδα σχεδιάστρια μόδας η οποία ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες και, όπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ» τον Δεκέμβριο του 2023, ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας Δαυίδ που κατέχει και διαχειρίζεται το γνωστό ως Κτήμα Πικάσο στη Μεγαλόνησο των Πεταλιών.

Ειδικότερα, με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Le Reve Estate Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Κτηματική Εταιρεία που έγινε στις 8 Μαΐου του 2023 εκλέχθηκε νέος σύμβουλος-διαχειριστής με θητεία που λήγει στις 7 Μαΐου του 2028. Δηλαδή για πέντε χρόνια. Την ίδια ημέρα, στις 8 Μαΐου 2023, συντάχθηκε πρακτικό του σύμβουλου-διαχειριστή της εταιρείας «σύμφωνα με το οποίο η κυρία Ταλιέντε Ασπασία του Φραντσέσκο, που κατοικεί στο Βέλγιο, αποδέχεται τον διορισμό της ως σύμβουλος-διαχειρίστρια».
Η Ασπασία Ταλιέντε έχοντας ως σήμα στα προϊόντα της δύο γοργόνες κατακτά τις αγορές

Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι «όλες οι εξουσίες εκπροσώπησης και διαχείρισης της εταιρείας θα ασκούνται από τη σύμβουλο-διαχειρίστρια η οποία θα υπογράφει κάτω από την εταιρική επωνυμία».

Αυτά πέρυσι... Γιατί φέτος είχαμε την ανατροπή. Ετσι, όπως αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», η κυρία Ταλιέντε αποτελεί πλέον παρελθόν για τη Le Reve Estates... Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε νέο πρόσφατο έγγραφο της εταιρείας, στις 17 Ιουλίου, υπεβλήθη «εξώδικη δήλωση της Ασπασίας Ταλιέvτε του Φραντσέσκο, κατοίκου Βελγίου (με συνημμένη σ’ αυτή την έκθεση επίδοσης από δικαστικό επιμελητή προς την εταιρεία), σύμφωνα με την οποία δηλώνει την παραίτησή της από σύμβουλος-διαχειρίστρια της ανωτέρω Ανώνυμης Εταιρείας».

Εκτοτε η διοίκηση της Le Reve Estates παραμένει ακέφαλη. Αγνωστοι παραμένουν και οι λόγοι που οδήγησαν την κυρία Ταλιέντε στην παραίτησή της μέσω εξώδικης δήλωσης, προτού καν συμπληρώσει τα δύο από τα πέντε χρόνια της προβλεπόμενης θητείας της σε αυτή τη θέση.

Μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν, είτε αυτές αφορούν πιθανά τις αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις της, δεδομένου ότι η βάση της βρίσκεται στο Βέλγιο, είτε όμως και άλλες καταστάσεις που ενδεχομένως αντιμετώπισε και οι οποίες την οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση.

Το ανερχόμενο brand

Ούτως ή άλλως, το brand με τις luxury δερμάτινες τσάντες και αξεσουάρ που η ίδια δημιούργησε πριν από πέντε χρόνια και φέρει το όνομά της, Aspassia Tagliente, με χαρακτηριστικό σήμα δύο γοργόνες πάει από το καλό στο καλύτερο, ενώ θεωρείται από τα ανερχόμενα στα δύσκολα μονοπάτια της ευρωπαϊκής μόδας.

Εχοντας κερδίσει την προβολή από τα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας, πριν από λίγες εβδομάδες έκανε ένα ακόμη άλμα, καθώς η πασίγνωστη Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Μπέλα Θορν φωτογραφήθηκε ποζάροντας με δική της τσάντα για το καλοκαιρινό τεύχος του «L’Officiel Monaco».

Η κυρία Ταλιέντε ένιωσε περήφανη και ενθουσιασμένη με την εξέλιξη αυτή, δηλώνοντας: «Η εντυπωσιακή Μπέλα Θορν φέρει το εμβληματικό μας σχέδιο για το “L’Officiel Monaco Summer Issue”! Είναι μια πραγματική γοργόνα που αντιπροσωπεύει την αληθινή γυναικεία αίσθηση».

Το τελευταίο διάστημα το πρόγραμμα της κυρίας Ταλιέντε ήταν ιδιαίτερα φορτωμένο, αν ληφθεί υπόψη ότι, εκτός από τις συμμετοχές σε επιδείξεις μόδας, ταξιδεύει συχνά στη Φλωρεντία, όπου βρίσκεται το εργαστήριο κατασκευής των προϊόντων της, στελεχωμένο με έμπειρους τεχνίτες που δουλεύουν κάθε τσάντα στο χέρι, τοποθετώντας στο τέλος την πολύτιμη επιγραφή «Made in Italy».

Ενδεικτικό, πάντως, της αυξανόμενης αναγνωρισιμότητας που απολαύουν η ίδια και η φίρμα της είναι το γεγονός ότι την περασμένη άνοιξη κλήθηκε να παρουσιάσει δύο φορές την εταιρεία της σε τάξεις του Πανεπιστημίου Μποκόνι, από το οποίο έχει αποφοιτήσει και η ίδια. Εκεί, όπως ανέφερε στα social media, «μπόρεσα να πάρω τους φοιτητές μαζί μου στον μυστικιστικό κόσμο των γοργονών. Μοιράζοντας την εμπειρία μου στην οικοδόμηση μιας μάρκας πολυτελείας, ενώπιον σπουδαστών διαφορετικών εθνικοτήτων, όχι μόνο είχα τη μεγάλη ευκαιρία να αυξήσω την αναγνωρισιμότητα του brand, αλλά και πρόσφερα επίσης βαθιές γνώσεις για τη βιομηχανία της μόδας».

Αυτή η εμπειρία την έκανε μάλιστα να νιώσει περήφανη «για εκείνο το κορίτσι που πριν από πέντε χρόνια είπε στην οικογένειά του “θα φτιάξω τσάντες”».

Η αφετηρία

Δεν είναι γνωστό αν οι γονείς της, η Ελληνίδα μητέρα της και ο Ιταλός πατέρας της, που είναι και οι δύο δικηγόροι, ενθουσιάστηκαν με αυτή την προοπτική. Εκείνη, πάντως, από νωρίς έδειξε αποφασισμένη να κυνηγήσει το όνειρό της. Αρχικά σπούδασε Επικοινωνία στο Vesalius College και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στο Μποκόνι.

«Πάντα ήθελα να φτιάξω το δικό μου εμπορικό σήμα, αλλά προερχόμενη από οικογένεια δικηγόρων ήθελα να δημιουργήσω ένα σταθερό ακαδημαϊκό υπόβαθρο προτού κάνω το μεγάλο βήμα» έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της. Ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στη μόδα, συμπεριλαμβανομένων έξι μηνών στη Chanel, όπου ήταν υπεύθυνη για τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τους καλύτερους πελάτες.

Oταν άρχιζε να χτίζει το δικό της brand, το 2019, επέλεξε ως σήμα τις γοργόνες γιατί «είναι αισθησιακές και πραγματικά ακαταμάχητες, αλλά και ανέφικτες, ανέγγιχτες και ακατανίκητες, επειδή είναι τόσο ισχυρές».

Τόσο όταν ήρθε όσο και τώρα που έφυγε, παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι της εμπλοκής της με τους Πεταλιούς και τη Le Reve Estates, την εταιρεία που, παρότι σχετίζεται με μέλη μιας από τις ισχυρότερες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας, δεν δείχνει να έχει ιδιαίτερα επιτυχημένη δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Ταλιέντε ανέλαβε σύμβουλος-διαχειρίστρια της Le Reve Estates μετά την παραίτηση του προηγούμενου τριμελούς διοικητικού συμβουλίου (με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Ιωάννη Ξενόπουλο, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο τον Νικόλαο Μαρσέλο και μέλος τον Φωτοδότη Μάλαμα) σε λιγότερο από έναν χρόνο από τον διορισμό του, τον Ιούλιο του 2022.

Κατά το παρελθόν και για μεγάλο χρονικό διάστημα επικεφαλής της εταιρείας ήταν ο Ελβετός επιχειρηματίας Αλεσάντρο Κονέλι, ενώ μέλος του Δ.Σ. είχε διατελέσει και η κυρία Αγάπη Πολίτη, πρώην σύζυγος του κ. Γιώργου Βαρδινογιάννη.

Βασική μέτοχος της εταιρείας είναι η Αλεξία Δαυίδ, η οποία και τη στηρίζει κεφαλαιακά, έχοντας προχωρήσει σε έξι διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, με τελευταία τον Οκτώβριο του 2022, και με το μετοχικό κεφάλαιο να διαμορφώνεται σήμερα στα 19,71 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση όσα προκύπτουν από συγκεκριμένα στοιχεία, στο φόντο του ειδυλλιακού τοπίου των Πεταλιών εξελίσσονται ουκ ολίγες εσωτερικές διαμάχες, οι οποίες έχουν φτάσει και στα δικαστήρια. Ετσι, στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της Le Reve Estates για τη χρήση του 2022 σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι στις 8 Μαΐου του 2023, κατά σύμπτωση δηλαδή την ίδια ημέρα που ανέλαβε σύμβουλος-διαχειρίστρια η κυρία Ταλιέντε, «συζητήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας η με γενικό αριθμό κατάθεσης 1372/18.4.2023 αίτηση χορήγησης προσωρινής διαταγής που ασκήθηκε, μεταξύ άλλων, κατά της εταιρείας, η οποία απορρίφθηκε», καθώς και ότι «η συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας των καθ’ ων μέχρι το ποσό των 15 εκατ. ευρώ προς εξασφάλιση απαίτησης 11 εκατ. ευρώ έχει οριστεί εντός του Οκτωβρίου 2023». Πέραν αυτών, όμως, δεν υπάρχει εικόνα για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης και για άλλες πιθανές κινήσεις που έχουν μεσολαβήσει μέχρι τώρα.

Βασιλικό συγκρότημα

Η εταιρεία συστάθηκε το 2015 με την απόκτηση του Κτήματος Πικάσο. Το 1990 τμήμα 170 στρεμμάτων στη Μεγαλόνησο, το οποίο περιελάμβανε και το παλιό βασιλικό συγκρότημα, αγοράστηκε από τον Κλοντ Πικάσο, γιο του διάσημου ζωγράφου, που μαζί με την αδελφή του Παλόμα διαμόρφωσαν ένα εκπληκτικό κατάλυμα. Αρκετά χρόνια αργότερα αποφάσισαν να το πουλήσουν.

Τελικά, όμως, το 2015 το κτήμα πέρασε στα χέρια της Αλεξίας-Ελένης Δαυίδ, κόρης του Ανδρέα Δαυίδ, αδελφού του Γιώργου Δαυίδ, που ελέγχει την Coca-Cola HBC. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς η Αλεξία Δαυίδ ίδρυσε την εταιρεία Le Reve Estates Α.Ε. στην Ελλάδα και τον Οκτώβριο τη Le Reve Estates Holding Sarl στο Λουξεμβούργο, οι οποίες διαχειρίζονται το ακίνητο στη Μεγαλόνησο.

Το κατάλυμα φέρεται να είχε μισθωθεί κατά το παρελθόν σε εταιρεία από την οποία προέκυψαν οικονομικές διαφορές της τάξης του 1,9 εκατ. ευρώ, που όμως επιλύθηκαν εξωδικαστικά. Λόγω της πανδημίας, όμως, το κατάλυμα στη Μεγαλόνησο παρέμεινε κλειστό από το 2020 έως το 2022. Ετσι, στις οικονομικές καταστάσεις για το 2022, τις πρώτες και... μοναδικές που υπέγραψε ως διαχειρίστρια η κυρία Ταλιέντε, η εταιρεία έγραψε ζημίες 1,18 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,05 εκατ. ευρώ το 2021, αυξάνοντας τις συσσωρευμένες ζημίες στα 16,77 εκατ. ευρώ.

Μεγάλες προοπτικές…

Βασική στρατηγική στόχευση της Le Reve Estates, όπως διαφαίνεται από τα αναφερόμενα στις οικονομικές καταστάσεις, είναι η αξιοποίηση του θετικού momentum για τους Πεταλιούς λόγω της εμβληματικής επένδυσης των 280 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει η Grivalia Management με τον ξενοδοχειακό κολοσσό Six Sense για τη δημιουργία του «Six Senses Megalonisos». Αυτό θα αναπτυχθεί σε έκταση 550 στρεμμάτων της Μεγαλονήσου και θα περιλαμβάνει 75 υπερπολυτελείς βίλες, 20 branded κατοικίες, εστιατόρια, χώρους ευεξίας, beach club κ.ά.

Οπως είναι λογικό, η Le Reve Estates παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις επενδύσεις που συζητώνται στην περιοχή της Μεγαλονήσου και διερευνά δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Σκοπεύει μάλιστα να διορίσει έναν τοπικό διευθυντή, όπως στο παρελθόν, «προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες ανακαίνισης, περαιτέρω ανάπτυξης και βέλτιστης λειτουργίας του ακινήτου».

Ακόμη, δηλώνεται ότι η εταιρεία επαγρυπνά «αναφορικά με την έκρηξη επενδύσεων και επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή των Πεταλιών», ενώ εξετάζει την ενδεχόμενη απόκτηση επιπλέον εκτάσεων στη Μεγαλόνησο. «Μελετώντας τις νέες τάσεις στον τουρισμό, στοχεύουμε στο να διακριθούμε ως επιχείρηση και να παράγουμε εισόδημα παρέχοντας την υψηλότερη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών φιλοξενίας και δίνοντας έμφαση στη μοναδική, εξωτική τοποθεσία του ακινήτου της εταιρείας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στις κινήσεις που σκιαγραφούνται περιλαμβάνονται η διάθεση του θερέτρου σε πλούσιους ιδιώτες κυρίως από τις ΗΠΑ και οι επαφές με πιθανούς επενδυτές για την ανάπτυξή του μέσω συμμετοχικής ιδιοκτησίας τύπου club κ.α. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα δρομολογούνταν η συνεργασία με κτηματομεσίτες από τις ΗΠΑ και την Ελβετία.
Το ερώτημα, βέβαια, μετά την παραίτηση της κυρίας Ταλιέντε, είναι ποιος ή ποιοι θα καλύψουν το διοικητικό κενό και θα προωθήσουν όλα τα παραπάνω...

Ειδήσεις σήμερα:

Αδιανόητη τραγωδία σε αγώνα CrossFit στις ΗΠΑ: Σέρβος αθλητής πνίγηκε αβοήθητος λίγο πριν τον τερματισμό

Ποιες επιπλοκές προκαλεί το τσίμπημα της καφέ αράχνης που σκότωσε τον 48χρονο στην Ηλεία - Τα συμπτώματα

Το συνεχίζει ο Τσιτσιπάς, νέα φραστική επίθεση στον πατέρα του: «Δεν είναι πολύ ευφυής» - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr