Υπουργείο Παιδείας για Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Παραμένει Πρύτανης ο Παναγιώτης Καλδής

Υπουργείο Παιδείας για Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Παραμένει Πρύτανης ο Παναγιώτης Καλδής

Δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με το κώλυμα για την αγορά ξενοδοχείου, στην οποία θα προέβαινε ο Πρύτανης – Ποιες οι διορθωτικές κινήσεις που προτείνει το Ε.Σ. για να ‘ξεμπλοκάρει’ το ζήτημα της αγοράς του κτιρίου

pada1
Παραμένει Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ο Καθηγητής Παναγιώτης Καλδής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, σε συνέχεια της κρίσης των τελευταίων ημερών, ύστερα από την κατάθεση Πρότασης Δυσπιστίας στο πρόσωπό του από έξι μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και την απόφαση να αντικατασταθεί από την Καθηγήτρια Κλειώ Σγουροπούλου.

Το υπουργείο αποφάνθηκε ότι δεν είναι νόμιμη η σύγκληση του Συμβουλίου Διοίκησης πριν τη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώ ο Παναγιώτης Καλδής – ως Πρύτανης – «μπορεί να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος, Καθηγητής Γιώργος Παπαδόπουλος δημοσιοποίησε την απορριπτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αγορά ξενοδοχείου, στην οποία είχε πρόθεση να προχωρήσει ο Πρύτανης Καλδής και εξαιτίας της οποίας πυροδοτήθηκαν οι εξελίξεις. Παράλληλα, ο ίδιος εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα για την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο ισχύουν τα ακόλουθα: «Δεν νομιμοποιείται οποιαδήποτε ενέργεια για σύγκληση του Συμβουλίου Διοίκησης από την Κλειώ Σγουροπούλου εάν δεν υπάρξει η Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επί του ερωτήματος που έθεσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Σύμφωνα με το νόμο Πρύτανης εξακολουθεί να είναι ο Παναγιώτης Καλδής, ο οποίος μπορεί να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης». Η Γνωμοδότηση Του ΝΣΚ αναμένεται εντός της εβδομάδας.

Κλείσιμο
Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του Πρύτανη Καλδή, συγκαλείται νέο Συμβούλιο Διοίκησης αύριο, 6 Αυγούστου, και προεδρεύοντα τον Αντιπρύτανη, Πέτρο Καλαντώνη, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Πρότασης Δυσπιστίας.

Η πρόσκληση:

Παρακαλούμε να προσέλθετε στην 14η Τακτική Συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που θα πραγματοποιηθεί την 6-08-2024 ημέρα Τρίτη και ώρα 11:30 π.μ.. Η εν λόγω Συνεδρίαση, θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως – με τηλεδιάσκεψη (με χρήση των ηλεκτρονικών και οπτικοακουστικών μέσων της εφαρμογής Microsoft Teams), με μοναδικό θέμα Ημερήσιας Διάταξης: «Πρόταση Δυσπιστίας στο Πρόσωπο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».

Ο ΠΡYΤΑΝΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ε. ΚΑΛΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Τι αναφέρει ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος

Την απορριπτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την πρόθεση αγοράς ξενοδοχείου, εκ μέρους του Πρύτανη Καλδή, με σκοπό τη μετατροπή του σε Κέντρο Καινοτομίας για τον Τουρισμό, δημοσιοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος, δρ Γιώργος Παπαδόπουλος. Στην απόφαση αναγράφονται οι λόγοι που συνιστούν ‘κώλυμα’ για να προβεί το ΠΑΔΑ στην εν λόγω αγορά, όπως και οι διορθωτικές κινήσεις που συστήνει, ώστε να γίνει επανυποβολή του φακέλου. Κατά τον Καθηγητή Παπαδόπουλο, πρόκειται για σημαντική επένδυση από πλευράς ΠΑΔΑ.

Επιπλέον, ο ίδιος εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα για την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΠΑΔΑ, όπου αναφέρονται λεπτομερώς τα στάδια της διαδικασίας για την αγορά του ακινήτου - με ύψος τιμήματος τα 8,5 εκ.ευρώ – μέχρι το σημείο, στο οποίο ‘πάγωσε’ εξαιτίας της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η διαφωνία μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, όπως εξηγεί ο Καθηγητής Παπαδόπουλος, ξεκίνησε κατά τη συνεδρίαση του θέματος της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αγορά του ξενοδοχείου, όταν ο Πρύτανης πρότεινε να ζητηθεί από την υποψήφια ανάδοχο εταιρεία – και με την προϋπόθεση ότι θα ελάμβαναν τη σχετική έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου - να υποβάλει Μελέτη Στατικής Επάρκειας με δική της δαπάνη. Ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης διαφώνησαν για λόγους στατικής επάρκειας του κτηρίου, παλαιότητας και τιμής.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα του εκτελεστικού διευθυντή, δεν ακύρωσε το διαγωνισμό για την αγορά του ακινήτου αλλά έχει ζητήσει διευκρινιστικά στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία ενώ προτείνει την επανυποβολή του φακέλου μετά τη συμμόρφωση του Πανεπιστημίου.

Ο Καθηγητής Παπαδόπουλος υπογραμμίζει τη σημασία απορρόφησης του ποσού του διαγωνισμού για την απόκτηση από το Πανεπιστήμιο του συγκεκριμένου ακινήτου, αφενός επειδή αποτελεί «σημαντικό περιουσιακό στοιχείο με υπεραξία στην εξελισσόμενη περιοχή του Χαϊδαρίου», αφετέρου επειδή «η αγορά του ακινήτου θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Τομεακού Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Δεν επιβαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Ιδρύματος και εφόσον δεν απορροφηθεί η πίστωση χάνεται για το ΠΑΔΑ, όπως και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλου είδους δαπάνες (λειτουργικές, έρευνας κλπ.)».

Το ενημερωτικό σημείωμα:

Αξιότιμα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του ΠΑΔΑ

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, έχω δεχθεί αρκετά ερωτήματα από μέλη της κοινότητάς μας, αλλά και δημοσιογράφους, σχετικά με τον διαγωνισμό «Αγορά Ακινήτου για το Κέντρο Καινοτομίας στον Τουρισμό του ΠΑΔΑ» (και όχι αγορά ξενοδοχείου ημιδιαμονής...). Με αφορμή τα ερωτήματα αυτά, παραθέτω τα κάτωθι:

Με την Πράξη 8/16-6-2022 (Θέμα 3ο) της Συγκλήτου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (με τη μειοψηφία ενός μέλους) η ένταξη έργων του ΠΑΔΑ στο τομεακό πρόγραμμα ΕΠΑ 2021-2025 του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ένα από τα προτεινόμενα έργα ήταν και η αγορά ακινήτου, συνολικού προϋπολογισμού 8.500.000€.

Με τη με αριθμ. πρωτ. 9304/Β9/Φ33/448/26-1-2023 απόφαση, εγκρίθηκε από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων η ένταξη του έργου στο Τομεακό Πρόγραμμα και στη συνέχεια με την Πράξη 3/2-2-2023 (Θέμα 7ο), το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΠΑΔΑ ενέκρινε κατά πλειοψηφία (με τη μειοψηφία ενός μέλους) την αγορά του ακινήτου.

Λεπτομέρειες για το αντικείμενο και την καινοτομία της Πράξης θα μπορέσετε να δείτε στο συνημμένο ιστορικό της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Με την Πράξη 15/21-7-2023 (Θέμα 9ο) του Πρυτανικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε ομόφωνα η διενέργεια δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού καθώς και οι όροι της διακήρυξης και δημοσιεύθηκε η με αριθμ. πρωτ. 71379/25-7-2023 διακήρυξη, υπογεγραμμένη από την τότε Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης καθηγήτρια Κλειώ Σγουροπούλου.

Στο προπαρασκευαστικό στάδιο του εν λόγω έργου, υπήρξε έκθεση που διενεργήθηκε από πιστοποιημένο από το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμητή για το εύρος τιμών αγοράς ενός αυτοτελούς κτιρίου με 50 τουλάχιστον θέσεις στάθμευσης και εκτάσεως 4.000 – 5.000 τ.μ. στις περιοχές πλησίον των Πανεπιστημιουπόλεων του ΠΑΔΑ και συγκεκριμένα στους Δήμους Αιγάλεω, Περιστερίου και Χαϊδαρίου, στο ύψος των 5.290.000 έως 7.290.000€, μόνο για την αγορά ακινήτου και όχι για επισκευές.

Επειδή η ένταξη του ακινήτου αφορούσε αγορά ακινήτου με το «κλειδί στο χέρι», ο προϋπολογισμός των 8.500.000€ αναλύεται σε αγορά ακινήτου έως του ποσού των 6.880.000€ και σε εργασίες γενικής επισκευής και ανακαίνισης του κτιρίου, ώστε να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο κτήριο υψηλών προδιαγραφών προκειμένου να επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται, ποσού ύψους 1.620.000€. Στο ποσό της αγοράς των 6.880.000€ περιλαμβάνονται και τα έξοδα δημοσίευσης διενέργειας του διαγωνισμού, δαπανών εκτιμήσεως και τελών μεταβιβάσεως, καθώς και των τελών του Συμβολαίου Πώλησης, τα οποία βαρύνουν τον πωλητή.

Με τις Πράξεις 3/25-9-2023 (Θέμα 7ο) και 5/19-10-2023 (Θέμα 11ο) του Συμβουλίου Διοίκησης εγκρίθηκαν ομόφωνα τα πρακτικά Α και Β αντίστοιχα της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού, που αφορούσαν στα δικαιολογητικά συμμετοχής της εταιρείας που κατέθεσε προσφορά καθώς και τις τεχνικές προδιαγραφές συμπεριλαμβανομένων της βεβαίωσης στατικής επάρκειας του ακινήτου από Πολιτικό Μηχανικό και φυσικά και του έτους κατασκευής. Για τον προσδιορισμό της αγοραίας αξίας του συγκεκριμένου προσφερόμενου ακινήτου υπήρξαν εκθέσεις από πέντε (5) πιστοποιημένους εκτιμητές του Υπουργείου Οικονομικών και του ΤΕΕ με εκτίμηση μόνο αγοράς του ακινήτου στα 7.000.000€ περίπου ανά εκτιμητή, ποσό υψηλότερο κατά 150.000€ από αυτό που θα κληθεί να καταβάλει το Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με την οικονομική προσφορά που κατέθεσε ο υποψήφιος ανάδοχος. Στην επιτροπή εκτιμητών συμμετείχε ως ισότιμο μέλος και ένας εκπρόσωπος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Αιγάλεω.

Η διαφωνία ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης άρχισε κατά τη συνεδρίαση του θέματος έγκρισης των πρακτικών της επιτροπής διαγωνισμού και της επιτροπής εκτιμητών στο θέμα 4ο της Πράξης 7/9-4-2024, με την οποία ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία και εστάλη ο φάκελος του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για υποχρεωτικό από τον νόμο προσυμβατικό έλεγχο. Κατά τη συζήτηση του θέματος και για τη διασφάλιση τόσο του δημοσίου συμφέροντος όσο και του Πανεπιστημίου, ο Πρύτανης πρότεινε να ζητηθεί από την υποψήφια ανάδοχο εταιρεία, μετά την έγκριση του διαγωνισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο και πριν την υπογραφή του Συμβολαίου Πώλησης, να υποβάλει Μελέτη Στατικής Επάρκειας με δική της δαπάνη, γεγονός που στη συνέχεια έγινε αποδεκτό, τόσο από την εταιρεία όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τα διαφωνούντα μέλη ψήφισαν αρνητικά για λόγους στατικής επάρκειας του κτηρίου, παλαιότητας και τιμής. Για τη στατικότητα και την παλαιότητα του κτηρίου, το Συμβούλιο Διοίκησης ομόφωνα ενέκρινε την Πράξη 5/19-10-2023 (Θέμα 11ο) που αναφέρεται στις Τεχνικές Προδιαγραφές του προς αγορά ακινήτου. Έγιναν δηλαδή αποδεκτά τόσο η ημερομηνία έκδοσης της άδειας του ακινήτου (έτος 1973) όσο και η στατικότητά του στο πλαίσιο της κατατεθείσας βεβαίωσης στατικής επάρκειας, όπως προέβλεπε η διακήρυξη του διαγωνισμού. Η αξία του ακινήτου απαντήθηκε από τους πέντε (5) πιστοποιημένους εκτιμητές. Το προς αγορά ακίνητο, είναι της ίδιας χρονολογίας ή και νεότερο σε σχέση με τα κτήρια της Πανεπιστημιούπολης του Άλσους Αιγάλεω, το κτήριο της Πανεπιστημιούπολης Αθηνών και το κτήριο επί της οδού Πειραιώς, έχει ενταχθεί στους νόμους Ν 4178/2013 και Ν.4495/2017 και διαθέτει ψηφιακή ταυτότητα. Οποιαδήποτε παρατήρηση για τους παραπάνω λόγους, έπρεπε να κατατεθεί στο προηγούμενο πρακτικό της έγκρισης των τεχνικών προδιαγραφών του κτηρίου και όχι μετά το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς και της ανακήρυξης αναδόχου.

Κατόπιν, τα ως άνω διαφωνούντα μέλη πρότειναν τη ματαίωση του διαγωνισμού και την επαναπροκήρυξή του. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, δεδομένου ότι ο διαγωνισμός έφτασε στο τελικό του στάδιο ζήτησε, προκειμένου να εντάξει σε Ημερήσια Διάταξη τα παραπάνω αιτήματα, εισηγήσεις από τη Νομική Υπηρεσία έτσι ώστε να μην υπάρξουν αξιώσεις της υποψήφιας αναδόχου εταιρείας κατά του Πανεπιστημίου και του μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, όπως στην περίπτωση της υπόθεσης Σκαλωμένου, για την οποία το ίδρυμα κλήθηκε να καταβάλει μέχρι σήμερα αποζημιώσεις ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και αναμένονται στη συνέχεια περισσότερες.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε διευκρινιστικά στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία και στη συνέχεια πρότεινε την επανυποβολή του φακέλου μετά τη συμμόρφωση του Πανεπιστημίου, η οποία αφορούσε στο ότι δεν θα έπρεπε να συμμετέχει στην επιτροπή εκτιμητών μέλος με ειδικότητα μηχανικού πληροφορικής. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ την Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Ιδρύματός μας δεδομένου ότι είναι το μόνο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα μέχρι σήμερα που το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοράς ακινήτου με το «κλειδί στο χέρι».

Από τα παραπάνω προκύπτει πως το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ακύρωσε τον διαγωνισμό για την αγορά ακινήτου, αντίθετα θεωρούμε ότι μετά την συμμόρφωσή μας στις παρατηρήσεις του, όπως αναγράφονται στην Πράξη 289/2024, θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε το ποσό του διαγωνισμού και το Πανεπιστήμιο να αποκτήσει ένα τόσο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο με υπεραξία στην εξελισσόμενη περιοχή του Χαϊδαρίου, τεχνικά προσαρμοσμένο στις σύγχρονες προδιαγραφές, παρά τα όσα αντίθετα διατείνονται μέλη του ΣΔ για παλαιότητα κλπ.

Υπογραμμίζεται πως η αγορά του ακινήτου θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Τομεακού Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Δεν επιβαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Ιδρύματος και εφόσον δεν απορροφηθεί η πίστωση χάνεται για το ΠΑΔΑ, όπως και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλου είδους δαπάνες (λειτουργικές, έρευνας κλπ.).

Οι πιστώσεις στο ΕΠΑ είναι συγκεκριμένες και μόνο για συγκεκριμένη αγορά. Σε περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού, το έργο απεντάσσεται από το Πρόγραμμα και δεδομένου ότι βρισκόμαστε στο τέλος του Προγράμματος 2021-2025, το ποσό θα χαθεί για το Πανεπιστήμιο (ΦΕΚ A’ 167/30.10.2019) ή σε άλλη περίπτωση, θα μεταφερθεί στο Τομεακό Πρόγραμμα του έτους 2025-2030 μειώνοντας τον προϋπολογισμό που αναλογεί στο ΠΑΔΑ την παραπάνω περίοδο κατά 8.500.000€.

Το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου ΕΠΑ 2021-2025 (ΣΔΕ) προβλέπει κυρώσεις που μπορούν να σχετίζονται ιδίως, με τη μείωση των πόρων που κατανέμονται στον φορέα κατά τον σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Συνεπώς, γίνεται κατανοητό, για μια ακόμη φορά, πως σε περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού, η χρηματοδότηση για την αγορά ακινήτου δεν θα μπορέσει να απορροφηθεί, με συνέπεια το Πανεπιστήμιο να χάσει την ευκαιρία να αποκτήσει ένα περιουσιακό στοιχείο, το οποίο θα δώσει ώθηση στην ανταγωνιστικότητα του Ιδρύματος μέσω της υψηλού επιπέδου, διεπιστημονικής και καινοτόμου εκπαίδευσης στο ευρύ πεδίο του τουριστικού τομέα, για τον οποίο προορίζεται.

Τέλος, επισημαίνεται ξανά ότι, με τη συμμετοχή μέρους ή και όλων των εν συνεχεία διαφωνούντων μελών, τα οποία ψήφισαν θετικά, εγκρίθηκαν με πλειοψηφία (με τη μειοψηφία ενός μέλους):

-Η Πράξη 8/16-6-2022 (Θέμα 3ο) της Συγκλήτου σχετικά με την ένταξη έργων του ΠΑΔΑ στο τομεακό πρόγραμμα ΕΠΑ 2021-2025 του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και

-Η Πράξη 3/2-2-2023 (Θέμα 7ο) του Πρυτανικού Συμβουλίου σχετικά με την «Αγορά Ακινήτου για το Κέντρο Καινοτομίας στον Τουρισμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» ενώ ομόφωνα εγκρίθηκαν:

-Η Πράξη 15/21-7-2023 (Θέμα 9ο) του Πρυτανικού Συμβουλίου για τη διενέργεια δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού Ανοικτής Διαδικασίας Συμφώνα με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 715 φεκ α’ 212/10.09.1979 (περί τρόπου ενεργείας υπό των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), προμηθειών, μισθώσεων και εκμισθώσεων εν γένει, αγορών η εκποιήσεων ακίνητων, εκποιήσεων κινητών πραγμάτων ως και εκτελέσεως εργασιών) για την «Αγορά Ακινήτου για το Κέντρο Καινοτομίας στον Τουρισμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής»,

-Η Πράξη 3/25-9-2023 (Θέμα 7ο) του Συμβουλίου Διοίκησης σχετικά με την «Έγκριση Α ́ Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας Δημόσιου Μειοδοτικού Διαγωνισμού Ανοικτής Διαδικασίας, Συμφώνα με το Π.Δ. 715/1979 (Φ.Ε.Κ. 212/10-09- 1979, τ. Α ́), για την «Αγορά Ακινήτου για το Κέντρο Καινοτομίας στον Τουρισμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής»» και

-Η Πράξη 5/19-10-2023 (Θέμα 11ο) του Συμβουλίου Διοίκησης σχετικά με την «Έγκριση του με αριθμ. πρωτ. 94205/12-10-2023 Β ́ Πρακτικού και της με αριθμ. πρωτ. 95059/17-10-2023 Έκθεσης σε Συνέχεια της Επιτόπιας Επίσκεψης της Επιτροπής Διενέργειας Δημόσιου Μειοδοτικού Διαγωνισμού Ανοικτής Διαδικασίας Σύμφωνα με το Π.Δ. 715/1979 για την «Αγορά Ακινήτου για το Κέντρο Καινοτομίας στον Τουρισμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής»». Με το συγκεκριμένο Πρακτικό, εγκρίθηκαν ομόφωνα οι τεχνικές προδιαγραφές του προς αγορά ακινήτου.

Ο ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Δρ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Το ιστορικό της κρίσης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Πρόταση Δυσπιστίας στο πρόσωπο του Πρύτανη Παναγιώτη Καλδή κατατέθηκε από 6 μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης την περασμένη εβδομάδα ενώ καθήκοντα μεταβατικού Πρύτανη ανέλαβε η Καθηγήτρια Κλειώ Σγουροπούλου.

Για το θέμα, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο εποπτείας επί των ΑΕΙ, ζήτησε την έκδοση γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με την απαιτούμενη πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης ΑΕΙ για τη λήψη απόφασης παύσης Πρύτανη, σε συνέχεια της υποβολής πρότασης δυσπιστίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Περαιτέρω, απεστάλη αναφορά στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη διερεύνηση – στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της - των αποφάσεων των οργάνων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε σχέση με την αγορά ακινήτου για το Κέντρο Καινοτομίας Στον Τουρισμό».

Τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πρόθεση αγοράς του συγκεκριμένου ξενοδοχείου από τον Πρύτανη Καλδή για τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας για τον Τουρισμό, κατήγγειλαν στο protothema.gr συνολικά τον τρόπο διοίκησης από την πλευρά του Πρύτανη Καλδή. Ειδικότερα, η Καθηγήτρια Ευσταθία Παπαγεωργίου, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης δήλωσε: «Ο κ.Καλδής δεν διοικεί καλά - λειτουργεί αυταρχικά, ‘φαραωνικά’. Ποτέ δεν έχουμε ψηφίσει δημοκρατικά στα συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου μας – Πρυτανικό Συμβούλιο, Σύγκλητο, Συμβούλιο Διοίκησης. Μας αγνοεί, παρακάμπτει ζητήματα, που θέτει η πλειοψηφία, διαλύει συνεδριάσεις. Το κλίμα, εκρηκτικό. Όποτε ζητείται εισαγωγή θέματος εκ μέρους τουλάχιστον 4 μελών, δηλαδή πάνω από το 1/3 του Συμβουλίου, η μόνιμη επωδός είναι η εξής: ‘Γράψε τη διαφωνία σου και προχωράμε’ – δύσκολα να αντιμιλήσει κανείς στον Πρύτανη, που έχει όλη την εξουσία στα χέρια του. Στην Πρόταση Δυσπιστίας που καταθέσαμε, αναγράφονται όλα τα θέματα λεπτομερώς».

Σε ό,τι αφορά στην αγορά του κτιρίου, που στάθηκε η αφορμή για να ξεσπάσει η αναστάτωση στο ΠΑΔΑ, η ίδια είπε: «Το συγκεκριμένο κτίριο, το οποίο βρίσκεται σε μία κακόφημη περιοχή και είχε λειτουργήσει ως ξενοδοχείο ημιδιαμονής, εκτός από ακατάλληλο - καθώς αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στατικής επάρκειας - είναι υπερτιμημένο: η πρόθεση από πλευράς Πρύτανη του ΠΑΔΑ είναι να αγοραστεί προς 8,5 εκατομμύρια ευρώ όταν η αντικειμενική του αξία είναι 3.700.000. Επιπλέον, δεν υπάρχει διαπιστωμένη στατική επάρκεια, ούτε πολεοδομικός φάκελος – ισχυρίζονται ότι χαθεί ο φάκελος στην Πολεοδομία. Το κυριότερο, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει αποφανθεί αρνητικά και δεν επιτρέπει την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο. Στο σκεπτικό της απόφασης τίθεται – μεταξύ άλλων - και το ερώτημα γιατί χρειαζόμαστε ένα τέτοιο κτίριο αντί να συνεργαστούμε με κάποιο υφιστάμενο ξενοδοχείο. Εμείς, ζητούμε την επανάληψη του διαγωνισμού ή τη ματαίωση αυτού, ώστε να διοχετευθούν τα χρήματα σε έρευνα και καινοτομία – εκεί που πραγματικά χρειάζεται, δηλαδή».

Σχετικά με το θέμα της στατικής επάρκειας, άλλα μέλη του Σ.Δ. που αντιτίθενται στην αγορά ανέφεραν στο protothema.gr: «(Ο Πρύτανης) πέρασε το θέμα από το Συμβούλιο Διοίκησης με την υπόσχεση ότι εφόσον υπογραφεί η σύμβαση, θα έκανε τη μελέτη στατικής επάρκειας εκ των υστέρων. Με αυτό τον τρόπο, απέσπασε τις θετικές ψήφους των μελών. Τους ξεγέλασε, δηλαδή». Όταν δε η ανάδοχος εταιρεία με επιστολή της προειδοποίησε το Συμβούλιο Διοίκησης ότι εάν δεν προχωρήσει άμεσα στην αγορά του ξενοδοχείου, θα κάνει αγωγή για διαφυγόντα κέρδη ύψους 2 εκατομμυρίων, τα έξι μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης κατέθεσαν την Πρόταση Δυσπιστίας. Όπως εξηγούν: «Την επομένη της επιστολής, ο Πρύτανης Καλδής έθεσε θέμα στο Συμβούλιο για αλλαγή της σύνθεση της επιτροπής στο Ελεγκτικό, που είχε απορρίψει το θέμα για το ίδιο κτίριο. Γι’αυτό το λόγο, προχωρήσαμε στην Πρόταση Δυσπιστίας, ακολουθώντας όλους τους τύπους σε σχέση με τη διαδικασία».


Ειδήσεις σήμερα:

Νίκησε ο εκλεκτός του Ράμα στη Χειμάρρα - «Κέρδισε η τρομοκρατία» λένε από την Ομόνοια

Ο Σηκουάνας έχει το όνομα αλλά όχι τη χάρη - Αποσύρθηκαν λόγω λοιμώξεων αθλητές του Βελγίου και της Ελβετίας

Στη μάχη για το πρώτο του ολυμπιακό μετάλλιο ο Καραλής - «Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Μετατρέποντας τη διαχείριση των οικονομικών σας σε μια διασκεδαστική εμπειρία

Δείτε Επίσης