Εκτός εαυτού και πάλι ο Τατάρ, απορρίπτει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τα βάζει με τον Χριστοδουλίδη

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σχολίασε τις θεσινές δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη μετά το μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο μοναστήρι της Ιεράς Μονής Κύκκου


Ως «προσπάθεια χειραγώγησης με βάση τις προσωπικές του ανησυχίες» περισσότερο απ’ ότι για τη δημιουργία εντυπώσεων, χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ τις χθεσινές δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη σε σχέση με βολιδοσκόπηση του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε γραπτή δήλωσή του στο τουρκοκυπριακό «πρακτορείο ειδήσεων» ο Ε. Τατάρ υποστήριξε ότι «το μεγαλύτερο λάθος που έγινε διπλωματικά με αυτές τις δηλώσεις είναι ότι (ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης) χρησιμοποίησε τον ΓΓ του ΟΗΕ ως εργαλείο επικαλούμενος το όνομά του».

Να σημειωθεί ότι ήταν η τρίτη δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη σε ένα 24ωρο μετά τις αρχικές δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη για μια ενδεχόμενη τριμερή συνάντηση στην Νέα Υόρκη και η πρώτη στην οποία ο Ε. Τατάρ δεν αναφέρθηκε σε αυτή.

Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα προς τον ελληνοκυπριακό «λαό», ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «δεν πρέπει να εξαπατηθούν ή να ξεγελαστούν από τη ρητορική του Ελληνοκύπριου ηγέτη ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν, γιατί αυτές οι δηλώσεις είναι και σαθρές και μακριά από την πραγματικότητα».

Υποστήριξε δε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «έπεσε σε μεγάλη απόγνωση, ειδικά μετά την υποβολή της έκθεσης της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ προς τον Αντόνιο Γκουτέρες και το τέλος της αποστολής της. Η προσωπική απεσταλμένη διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών για νέα και επίσημη διαδικασία και το κατέγραψε προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται επίσημο ότι η ομοσπονδία, για την οποία αποσύραμε τη συγκατάθεσή μας και η οποία κατέρρευσε πλήρως στο Κραν Μοντανά το 2017, δεν έχει βάση συναίνεσης για το Κυπριακό», επεσήμανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Κατά τον κ. Τατάρ "το πιο απαράδεκτο τόλμημα του Ελληνοκύπριου ηγέτη», όπως ανέφερε, ήταν το ότι μίλησε για τον τουρκοκυπριακό «λαό». Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι η μεγαλύτερη προσπάθεια του Προέδρου Χριστοδουλίδη είναι «να συνεχίσει την 'απομόνωση' που επιβάλλεται στους Τουρκοκύπριους». Αυτό για τον Ερσίν Τατάρ είναι προσβολή «όχι μόνο προς εμένα, αλλά και τον λαό μου. Το μέλλον του τουρκοκυπριακού 'λαού' δεν υπόκειται ούτε στον Ελληνοκύπριο ηγέτη ούτε στην ελληνοκυπριακή νοοτροπία», επεσήμανε.

Δεν θα επιτρέψουν, συνέχισε, «στην ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, «να διατηρήσει το καθεστώς που σφετερίστηκε τόσα χρόνια», όπως υποστήριξε.

«Δεν θα συναινέσουμε στην παραβίαση των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 'λαού' μου σε αυτό το νησί. Δεν θα παίξουμε ρόλο στη συνέχιση της ζώνης ασφαλείας (comfort zone) που θέλουν να διατηρήσουν, χάρη σε άδικες και ανεπίλυτες διαδικασίες διαπραγμάτευσης. Αυτή η εποχή τελείωσε. Με αυτή την ευκαιρία, θεωρώ χρήσιμο να επαναλάβω: οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης στη βάση της ομοσπονδίας έχουν τελειώσει. Η βάση της ομοσπονδίας έχει καταρρεύσει και δεν θα επιστρέψει ποτέ. Επομένως, το μήνυμά μου προς τον ελληνοκυπριακό 'λαό' είναι να μην ξεγελαστεί από τη ρητορική του Ελληνοκύπριο ηγέτη ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν. Δεν πρέπει να εξαπατηθούν ή να ξεγελαστούν, γιατί αυτές οι συζητήσεις είναι και σαθρές και μακριά από την πραγματικότητα», σημείωσε ο Ε. Τατάρ.

Επανέλαβε ότι μια νέα και επίσημη διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση «της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων».

«Όσο συνεχίζεται η σκληρότητα της 'απομόνωσης' που επιβάλλεται στον 'λαό' μου, δεν θα προβούμε σε καμία ενέργεια που να εξομαλύνει αυτήν την άδικη, παράνομη και απάνθρωπη πρακτική. Πρέπει να γίνει πλήρες κατανοητό ότι αυτός είναι ο οδηγός μου για τα επόμενα βήματα που μπορεί να γίνουν αυτές τις μέρες ενώ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος», συνέχισε.

Μια δίκαιη και διαρκής λύση στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση της συνεργασίας μεταξύ των «δύο κρατών», επανέλαβε λέγοντας ότι η ασφάλεια, η ευημερία και το μέλλον των Τουρκοκυπρίων «είναι σε ασφαλή χέρια. Η υποστήριξη που μας παρέχει η μητέρα πατρίδα Τουρκία σχεδόν σε κάθε τομέα είναι η πιο σημαντική διασφάλιση για αυτό», σημείωσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς σώθηκε η 32χρονη από τα χέρια του συντρόφου της στο Διδυμότειχο - «Με δέρνει, θα με σκοτώσει» είπε σε θαμώνες ταβέρνας

Η Μέση Ανατολή φλέγεται ξανά μετά τη δολοφονία Χανίγια: Ο ρόλος της Τουρκίας και οι στενοί δεσμοί της με τη Χαμάς


«Μαύρη Δευτέρα» για τις διεθνείς αγορές: Βυθίζεται η Ευρώπη, μνήμες από το κραχ του 1987 στο Τόκιο, ψυχρολουσία και στην Αθήνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr