Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε τη Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024 ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Μεταμορφώσεως Κυρίου στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στην Καλλιθέα

metamorfosisotiros
Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος συνέβη στο όρος Θαβώρ ενώπιον τριών μαθητών του. Εμφανίστηκαν δε και δύο Προφήτες. Η Μεταμόρφωση του Κυρίου είναι ένα από τα πέντε σημαντικά ορόσημα στην ευαγγελική αφήγηση της ζωής του Ιησού, ενώ τα άλλα είναι η Βάπτιση, η Σταύρωση, η Ανάσταση και η Ανάληψη. Η Μεταμόρφωση του Ιησού είναι μια καθοριστική στιγμή και το σκηνικό στο βουνό παρουσιάζεται ως το σημείο όπου η ανθρώπινη φύση συναντά τον Θεό.

Ο τόπος συνάντησης του προσωρινού με το αιώνιο, με τον ίδιο τον Ιησού ως σημείο σύνδεσης, που λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ ουρανού και γης. Η Μεταμόρφωση όχι μόνο υποστηρίζει την ταυτότητα του Ιησού ως Υιού του Θεού (όπως και η βάπτισή του), αλλά η δήλωση «ακούτε τον», τον προσδιορίζει ως αγγελιοφόρο και στόμα του Θεού. Κατά τη διήγηση των Ευαγγελιστών, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός πήρε από τους μαθητές τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο και ανέβηκε στο όρος Θαβώρ για να προσευχηθεί.

metamorfosi-sotiros


Ποια ονόματα γιορτάζουν: Σωτήριος, Σωτήρης, Σώτος, Σώτης, Σωτηράκης, Σωτηρία, Σωτήρω, Σωτία, Ευμορφία, Μορφούλα, Έμμυ, Νεφέλη.
Ποιοι Άγιοι γιορτάζουν: Η Μεταμόρφωση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Ο Άγιος Αββακούμ ο Νεομάρτυρας. Γιορτή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Κλείσιμο
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ 2024 Live: ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 6 Αυγούστου Ζωντανά - Πύλη Τρικάλων

Ο Πέτρος δηλώνει την πίστη στο Χριστό. Ο Ιωάννης την αγάπη που τρέφει στο πρόσωπό Του και ο Ιάκωβος τη θυσία που θα υποστεί για χάρη Του. Άρα, 3 αρετές· πίστη, αγάπη, θυσία.

Όμως, οι μαθητές είναι κουρασμένοι και κοιμούνται. Όταν ξυπνούν, βλέπουν το Χριστό να φωτοβολεί λευκό φως και τα ρούχα του να γίνονται λευκά. Οι μαθητές αντικρύζουν το Χριστό να συνομιλεί με τον Μωυσή και με τον Προφήτη Ηλία.

Η εικόνα της συνομιλίας των 2 προφητών με το Χριστό είναι η εκπλήρωση της Παλαιάς Διαθήκης στο πρόσωπό Του, αλλά και η σύνδεση της Παλαιάς με την Καινή Διαθήκη.

Στο απολυτίκιο της εορτής, ακούμε: «δείξας τοῖς Μαθηταῖς σου τὴν δόξαν σου, καθὼς ἠδυναντο». Ο Χριστός δεν μεταμορφώθηκε ή ήθελε να εμφανίσει τη θεϊκή Του δόξα. Οι μαθητές ήταν αυτοί, οι οποίοι είδαν, όσο μπορούσαν, τη θεϊκή Του δόξα. Γίνονται, όπως λένε και οι Πατέρες της Εκκλησίας, μέτοχοι της άκτιστης θεότητας του Χριστού.

Ανδρούσης: «Το γεγονός της Μεταμορφώσεως έρχεται να μας δώσει τη χαρά»

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε τη Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024 ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Μεταμορφώσεως Κυρίου στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στην Καλλιθέα.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφ.Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος πλαισιούμενος από τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Σισώη Σκάρκο και από ιερείς όμορων ενοριών.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος, ο οποίος αναφέρθηκε στη Δεσποτική Εορτή, μια από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης, την Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Συγκεκριμένα ο Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος τόνισε: «Έρχεται το γεγονός της Μεταμορφώσεως να μας οδηγήσει σε έναν άλλο τόπο, πνευματικό, υψηλό, σε έναν τόπο όπου εκεί ο Χριστός δείχνει στους μαθητές Του και τους προφήτες, την Θεότητά Του, τη δόξα Του. Γι' αυτό και εμείς όπως και εκείνοι, έκθαμβοι μπροστά σε αυτό το γεγονός, μένουμε με τα μάτια της ψυχής μας ανοιχτά, προσπαθώντας να καταλάβουμε και να ζήσουμε αυτό το γεγονός».

Κλείνοντς ο Θεοφιλέστατος υπογράμμισε: «Το γεγονός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου έρχεται να μας δώσει τη χαρά, την ελπίδα και τη προσδοκία της βασιλείας του Θεού».

Να σημειωθεί ότι την ακολουθία του εσπερινού κόσμησαν με την μελύριτη ψαλμωδία τους οι δυο χοροί του Ναού.

Με πληροφορίες από ekklisiaonline - romfea


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Καραλής πέταξε στα 5,90μ. για το χάλκινο μετάλλιο στο Παρίσι: Ο ρατσισμός, η κατάθλιψη με έκαναν αυτό που είμαι τώρα

Οι φωτογραφίες που έκαψαν την Παραγουανή κολυμβήτρια - «Δεν με έδιωξαν» από το Ολυμπιακό χωριό, λέει τώρα

Η ώρα του Τεντόγλου - Οι ελληνικές συμμετοχές της 11ης ημέρας των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης