Υποθαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας: η ανεκτίμητη χλωρίδα που χρειάζεται την αγάπη μας
kedriki_poseidon_vodafone

Υποθαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας: η ανεκτίμητη χλωρίδα που χρειάζεται την αγάπη μας

Γινόμαστε μέρος του προγράμματος Vodafone Posidonia του Ιδρύματος Vodafone και ξεκινάμε ένα συναρπαστικό ταξίδι με προορισμό την προστασία του πνεύμονα της Μεσογείου που παράγει πολύτιμο οξυγόνο


Sponsored content

Έχουμε φτάσει στην παραλία και ετοιμαζόμαστε για ένα απολαυστικό και δροσερό μπάνιο στη θάλασσα. Μέχρι να τακτοποιήσουμε τις ψάθες και τα σακίδιά μας κάποιος από την παρέα μπαίνει στο νερό για να ελέγξει την καθαρότητά του και απογοητευμένος στρέφεται σε μας λέγοντας «…η θάλασσα είναι βρώμικη, έχει φύκια…». Οι περισσότεροι της παρέας δείχνουν δυσαρέσκεια και φτάνουν μέχρι την αδιαφορία. Μάλλον κανένας δεν δείχνει ενθουσιασμένος με την ιδέα να κολυμπήσει κοντά σε αυτές τις «ταινίες» που λανθασμένα αποκαλούμε φύκια. Ίσως επειδή δεν γνωρίζουμε ότι τα φυτά αυτά που σχηματίζουν πυκνές πράσινες συστάδες σε αμμώδεις βυθούς είναι δείκτες καθαρότητας των νερών.

Σε αντίθεση με τα φύκια (ή φύκη), έχουν φύλλα, άνθη, καρπούς και πολύτιμο ριζικό σύστημα και δημιουργούν ολόκληρα λιβάδια μέσα στη θάλασσα.
Είναι τα Λιβάδια της Ποσειδωνίας, μια εξαιρετικά χρήσιμη χλωρίδα, πνεύμονας της Μεσογείου ο οποίος παράγει μεγάλες ποσότητες πολύτιμου οξυγόνου.


Ο πνεύμονας της Μεσογείου

Η Ποσειδωνία (P. oceanica), αποτελεί ένα μοναδικό είδος, ενδημικό στη Μεσόγειο, και τα λιβάδια της έχουν θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της βιωσιμότητας και της παραγωγικότητας των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων. Είναι ένας μοναδικός θησαυρός που χρειάζεται την προστασία μας για να συνεχίζει να δίνει ζωή.

Η ζωτική τους δύναμη είναι συγκεκριμένη και μετρήσιμη. Τα Λιβάδια της Ποσειδωνίας στις ελληνικές θάλασσες μπορούν να κάνουν εκπληκτικά πράγματα:
• Έχουν τη δύναμη να παράγουν πάνω από 66 χιλιάδες τόνους οξυγόνο την ημέρα.
• Συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα: Είναι το σπίτι-καταφύγιο για περισσότερα από 1.400 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας
• Λειτουργούν ως φυσικός φράχτης: Προστατεύουν την ελληνική ακτογραμμή και τα παραθαλάσσια τοπία της χώρας από το φαινόμενο της διάβρωσης και διατηρούν την ποιότητα της άμμου.
• Είναι αποθήκη του διοξειδίου του άνθρακα: Ένα εκτάριο Ποσειδωνίας στις μπορεί να απορροφά και να συγκρατεί στον πυθμένα της θάλασσας στον έως και 15 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ένα εκτάριο τροπικού δάσους του Αμαζονίου μετριάζοντας σημαντικά την κλιματική αλλαγή.
• Είναι καθαριστής της θάλασσας: Λειτουργούν ως φίλτρο νερού διατηρώντας τα νερά της θάλασσας καθαρά και διάφανα.
• Είναι ένας υδάτινος θησαυρός για την οικονομία: Yπολογίζεται ότι η χαρτογραφούμενη Ποσειδωνία μόνο κατά τον πρώτο χρόνο του έργου, επιτυγχάνει άμεσο και έμμεσο οικονομικό αντίκτυπο που μπορεί να υπερβαίνει τα €16 δισ. ετησίως.

Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας είναι ένας εξαιρετικά ευάλωτος οργανισμός που αναπτύσσεται με οριζόντια εξάπλωση μόλις 1 έως 10 μέτρα ανά 100 χρόνια και σε συνδυασμό με διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αλιεία, η αγκυροβόληση, οι παράκτιες υποδομές και η ρύπανση των υδάτων αντιμετωπίζει καθημερινά πολλές προκλήσεις και απειλές.


Πρόγραμμα Vodafone Posidonia: Για την προστασία των λιβαδιών της Ποσειδωνίας

Το Ίδρυμα Vodafone έχει αναλάβει μια στρατηγική πρωτοβουλία που αφορά στη χαρτογράφηση και προστασία των υποθαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Δημιούργησε έτσι το πρόγραμμα Vodafone Posidonia μετά από ενδελεχή έρευνα που ανέδειξε την έλλειψη επιστημονικών δεδομένων αλλά και την ανάγκη ευαισθητοποίησης γύρω από την Ποσειδωνία ως έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες της Μεσογείου αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Ο στόχος είναι, μέσα από την χαρτογράφηση στρατηγικών περιοχών των ελληνικών θαλασσών, να προβληθούν τα λιβάδια της Ποσειδωνίας και να υπογραμμιστεί η σημασία τους.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, το Ίδρυμα Vodafone συνεργάζεται με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας (Oceanus Lab) του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που αποτελεί το μεγαλύτερο διδακτικό και ερευνητικό πανεπιστημιακό εργαστήριο στον τομέα του στην Ελλάδα, υπό την επιστημονική επίβλεψη του Καθηγητή Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Κοσμήτορα της Σχολής Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργου Παπαθεοδώρου.


Εξέλιξη του προγράμματος είναι η δημιουργία του πρώτου υποβρύχιου παρατηρητηρίου Ποσειδωνίας στον κόλπο του Λαγανά, που αποτελεί μέρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ). Στο Υποθαλάσσιο Παρατηρητήριο, με περιβαλλοντικούς αισθητήρες και τη δύναμη του Vodafone 5G δικτύου, επισκοπήθηκε πιλοτικά ο βυθός σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό την παραγωγή επιπρόσθετων επιστημονικών δεδομένων.

Μπορούμε μάλιστα να παρακολουθήσουμε και να έρθουμε κοντά στην ομορφιά του βυθού στο posidonia.vodafone.gr

Γινόμαστε μέρος του Προγράμματος
Κομμάτι του προγράμματος είναι και η δημιουργία του posidonia.vodafone.gr, ένας ψηφιακός τόπος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Ποσειδωνία, που δίνει τη δυνατότητα σε όλους μας να γίνουμε πολίτες-επιστήμονες και να συνεισφέρουμε με απλούς τρόπους τόσο στον εμπλουτισμό της επιστημονικής γνώσης, όσο και σε δράσεις προστασίας.

Μπαίνοντας στο posidonia.vodafone.gr πλοηγούμαστε στον διαδραστικό χάρτη για να ανακαλύψουμε τα Λιβάδια της Ποσειδωνίας και γινόμαστε μέρος του προγράμματος Vodafone Posidonia ως Επιστήμονες Πολίτες με ένα απλό και ουσιαστικό τρόπο: όταν συναντάμε Λιβάδια της Ποσειδωνίας στις παραλίες της χώρας μας μέσα και έξω από το νερό, τα φωτογραφίζουμε και ανεβάζουμε τις φωτογραφίες μας στο χάρτη.


Ερευνητικά «μακροβούτια» σε 6 νησιά των Κυκλάδων
Η Vodafone μέσα από την συστηματική δουλειά μαζί με τις ομάδες της και με σύμμαχο την τεχνολογία έχει τη δύναμη να βελτιώνει την καθημερινότητα όλων, να προσφέρει νέες δυνατότητες, να συμβάλλει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, να προστατεύει το περιβάλλον. Η συστηματική και λεπτομερής καταγραφή της Ποσειδωνίας με τη χρήση εξοπλισμού τεχνολογίας αιχμής σε στρατηγικά επιλεγμένες περιοχές των Κυκλάδων δίνει πλέον τη δυνατότητα ασφαλών αναγωγών σχετικά με τη συνολική έκτασή της στο Αιγαίο, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της σημαντικής οικολογικής της δράσης και στην εύρεση τρόπων προστασίας της. Ήδη ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση των πολύτιμων υποθαλάσσιων Λιβαδιών Ποσειδωνίας στα νησιά της Σύρου, Πάρου, Αντιπάρου, Μυκόνου, της Δήλου και της Ρήνειας. Από την έναρξη του προγράμματος Vodafone Posidonia τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι επιστήμονες του Oceanus Lab έχουν χαρτογραφήσει περισσότερα από 95 χιλιάδες στρέμματα λιβαδιών Ποσειδωνίας.

Ήρθε η στιγμή λοιπόν να δούμε με άλλο μάτι τις πράσινες συστάδες στον βυθό της θάλασσας και μαζί με το Ίδρυμα Vodafone να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στη διατήρηση του σπάνιου οικοσυστήματος.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης