Πίεση στα νησιά από τις μεταναστευτικές ροές - Περισσότεροι από 3.300 πρόσφυγες εισήλθαν στη χώρα μέσα στο δίμηνο Ιούνιος-Ιούλιος

Πίεση στα νησιά από τις μεταναστευτικές ροές - Περισσότεροι από 3.300 πρόσφυγες εισήλθαν στη χώρα μέσα στο δίμηνο Ιούνιος-Ιούλιος

Εισήλθαν στη χώρα δια θαλάσσης το δίμηνο Ιούνιος-Ιούλιος του 2024 - Ανάμεσα τους εντοπίστηκαν και 117 διακινητές οι οποίοι συνελήφθησαν ενώ κατασχέθηκαν 60 σκάφη

metanasteytiko_arthro
Περισσότερους από 3.300 πρόσφυγες μέσα σε δύο μήνες, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, έχει διασώσει το Λιμενικό Σώμα έχει διασώσει στο Αιγαίο σε 171 περιστατικά. Ανάμεσα τους εντοπίστηκαν και 117 διακινητές οι οποίοι συνελήφθησαν ενώ κατασχέθηκαν 60 σκάφη.

Από τον Ιούνιο του 2023 έως και τον Ιούνιο του 2024 μέχρι το φετινό έχουν καταγραφεί 58.582 είσοδοι ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν περίπου 21.000, σημειώνοντας μια μεγάλη αύξηση. Το τίμημα που δίνουν στα κυκλώματα διακίνησης ανέρχεται στα 4.500 ευρώ το άτομο.

Από τον Ιούνιο του 2023, οι μεταναστευτικές ροές παρουσίασαν κλιμακούμενη αύξηση. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε τρεις μήνες, οι ροές επταπλασιάστηκαν και τον Σεπτέμβριο του 2023, καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ έτους, ως ο μήνας με τις περισσότερες αφίξεις και διασώσεις.

Με άμεσες ενέργειες, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής από τον Σεπτέμβριο του 2023 ξεκίνησε να ενεργοποιεί τις συνδέσεις και τις επαφές με την Τουρκική Ακτοφυλακή. Οι επαφές είχαν ως αποτέλεσμα, την σταδιακή συγκράτηση και μείωση των ροών. τον Ιανουάριο του 2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Χρήστου Στυλιανίδη με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα, συνοδευόμενος τόσο από τον κ. Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και επιτελικά στελέχη του Φορέα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν ενέργειες που θα αφορούν την εν γένει συνεργασία της Ελληνικής και Τουρκικής Ακτοφυλακής, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανταλλαγή πληροφοριών με σκοπό την πάταξη των οργανωμένων εγκληματικών δικτύων.

Σύμφωνα με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων να υπάρχει εκ νέου ενεργοποίηση του διαύλου επικοινωνίας μεταξύ της Ελληνικής και της Τουρκικής Ακτοφυλακής, με κύριο σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών καθώς επίσης και τη μεγαλύτερη αμεσότητα ενεργειών από πλευράς Τουρκικής Ακτοφυλακής σε περιστατικά παράνομης μετανάστευσης. από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι και τον Απρίλιο του 2024, το Λιμενικό Σώμα έχει συλλάβει 330 διακινητές και έχει κατασχέσει 130 σκάφη με τα οποία προσπάθησαν να μεταφέρουν τους μετανάστες στις ελληνικές ακτές.

Σε κοινή έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και το Κέντρου Μικτής Μετανάστευσης εκτιμάται ότι είναι μεγάλα τα κενά σε θέματα παροχής προστασίας και βοήθειας στις διαδρομές της κεντρικής Μεσογείου.

Μεγαλύτερο είναι το μεταναστευτικό ρεύμα μέσω της ερήμου Σαχάρας από ό,τι μέσω της Μεσογείου.

Ειδήσεις σήμερα:

Στα ύψη η ένταση στο Ισραήλ που απειλεί να εξοντώσει τον νέο ηγέτη της Χαμάς εν αναμονή της ιρανικής επίθεσης

Με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία ο 19χρονος τζιχαντιστής που ετοίμαζε χτύπημα σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ στην Αυστρία

Οι φωτογραφίες της Τζέσικα Άλμπα από τη Μύκονο - Γλυκές αναμνήσεις, γράφει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης