Χωρίς ενεργό μέτωπο η μεγάλη φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο - Μάχη των πυροσβεστών με διάσπαρτες εστίες

Τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας - Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των δυνάμεων κατάσβεσης και εθελοντών - Σώθηκαν τα σπίτια στην Αγία Παρασκευή

Μάχη με διάσπαρτες εστίες δίνουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι οποίες επιχειρούν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες, Τετάρτη, στο νότιο Ρέθυμνο.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν μεγάλη μάχη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με τις εστίες και με τις συνεχείς, λόγω του ανέμου, αναζωπυρώσεις.

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Αμάρι Ρεθύμνου, πήρε μεγάλες διαστάσεις το απόγευμα της ίδιας μέρας, με αποτέλεσμα να επεκταθεί βόρεια και να διασπαστεί σε τρία μέτωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretapost, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, όμως η κατάσταση παραμένει δύσκολη καθώς η πυρκαγιά δεν έχει τεθεί ακόμα υπό πλήρη έλεγχο.

Η έκταση της φωτιάς είναι μεγάλη και υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, γνωστές και ως «καντηλάκια», που αποτελούν κορμούς δέντρων που συνεχίζουν να καίνε.

Στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, οι φλόγες έφτασαν χθες το βράδυ στις αυλές των σπιτιών, αλλά χάρη στην έγκαιρη απομάκρυνση των κατοίκων και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, σώθηκαν τα σπίτια με μόνο κάποιους βοηθητικούς χώρους να υφίστανται ζημιές.




Σήμερα, Πέμπτη πρωί, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες, με την εικόνα να είναι καλύτερη σε σύγκριση με χθες το βράδυ, καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας. 

Με το πρώτο φως της ημέρας, δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη ξεκίνησαν να επιχειρούν από αέρος, ενώ όλο το βράδυ οι δασοκομάντος από την Αθήνα, οι επίγειες δυνάμεις 67 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων της 3ης ΕΜΟΔΕ, 19 οχήματα, 3 Ε/Π και οι εθελοντές δεν έπαψαν να δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Η συντονισμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων έχει φέρει την πυρκαγιά σε καλό δρόμο, αλλά ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμη.
Στην Κρήτη κατέφτασαν και 30 δασοκομάντος από την Αθήνα.

Η φωτιά έχει κάψει αγροτολιβαδικές εκτάσεις, καλλιέργειες και ελαιώνες.

Ώρες αγωνίας χθες

Χθες, οι κάτοικοι του χωριού Αγίου Παρασκευή έζησαν ώρες αγωνίας, καθώς οι φλόγες έφτασαν μέχρι τα πρώτα σπίτια του οικισμού.

Μάλιστα, μέσω μηνύματος του 112, οι κάτοικοι του χωριού κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:


Υπενθυμίζεται ότι γύρω στις 19:30 εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Αποδούλου να βρίσκονται σε ετοιμότητα. 

 

Νωρίτερα, μήνυμα από το 112 ζητούσε από τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής να απομακρυνθούν προς τις Μάνδρες.

Έτσι, οι περίπου 15 ηλικιωμένοι κάτοικοι μεταφέρθηκαν  στα γειτονικά χωριά Άγιος Ιωάννης και Μάνδρες και στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να αποσοβήσουν τον κίνδυνο οι φλόγες να καταστρέψουν σπίτια και περιουσίες.

 
Νωρίς το απόγευμα, είχε σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα 112 στους κατοίκους σε Χορδάκι και Άγιο Ιωάννη να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Η φωτιά ξεκίνησε καίγοντας χαμηλή βλάστηση, αλλά λόγω του ανέμου επεκτάθηκε βόρεια και πέρασε στο δήμο Αγίου Βασιλείου. 

Βίντεο και φωτογραφίες: neakriti.gr, goodnet.gr, rethnea.gr, rethemnosnews.gr, cretapost.gr



Ειδήσεις σήμερα:

Στα ύψη η ένταση στο Ισραήλ που απειλεί να εξοντώσει τον νέο ηγέτη της Χαμάς εν αναμονή της ιρανικής επίθεσης

Με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία ο 19χρονος τζιχαντιστής που ετοίμαζε χτύπημα σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ στην Αυστρία

Οι φωτογραφίες της Τζέσικα Άλμπα από τη Μύκονο - Γλυκές αναμνήσεις, γράφει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr