Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες της κωπηλασίας απαντούν στο αν μπορούν να συνδυαστούν τα μετάλλια με τις σπουδές

Οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής μιλούν στο protothema.gr για το πως συνδυάζουν τον πρωταθλητισμό σε τόσο υψηλό επίπεδο με την ιδιότητα του φοιτητή

Την αποθέωση γνώρισαν οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες στο διπλό σκιφ ελαφριών βαρών της κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής, όταν επέστρεψαν νικητές στην Ελλάδα. 

Ο 25χρονος Αντώνης είναι φοιτητής Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο 23χρονος Πέτρος, φοιτητής του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι δύο Ολυμπιονίκες μιλούν στο protothema.gr για την εμπειρία της συμμετοχής τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τη διάκριση, που απέσπασαν αλλά και το πως συνδυάζουν τον πρωταθλητισμό σε τόσο υψηλό επίπεδο με την ιδιότητα του φοιτητή.




Οι Γάλλοι «κοντράρουν» τους Έλληνες στη φιλοξενία

Στη Γαλλία, πάτησαν το πόδι τους τουλάχιστον ένα μήνα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων προκειμένου να προπονηθούν κατάλληλα και να εγκλιματιστούν. Στο διάστημα αυτό, κύλησαν όλα ομαλά, με αποτέλεσμα οι δύο κωπηλάτες να φτάσουν στην επίσημη διοργάνωση όντες προετοιμασμένοι τόσο αθλητικά όσο και ψυχολογικά.

«Η Ομοσπονδία φρόντισε να μας στείλει στη Γαλλία για προετοιμασία ένα μήνα πριν τους Ολυμπιακούς, επειδή στο Σχοινιά που κάνουμε προπόνηση, φυσάει πάρα πολύ το καλοκαίρι και δεν μπορούμε να βγάζουμε τόσο συχνά βάρκα. Αυτό μας βοήθησε να εξοικειωθούμε με το διαφορετικό μέρος. Προετοιμαστήκαμε καλύτερα στη βάρκα, βελτιώσαμε τους χρόνους αλλά και "ανεβήκαμε" ψυχολογικά , οπότε όταν φτάσαμε στο Παρίσι, ήμασταν έτοιμοι για τους αγώνες», λέει ο Πέτρος Γκαϊδατζής.

«Οι Γάλλοι μας "κοντράρουν" δυνατά στη φιλοξενία. Κατά την προετοιμασία, μείναμε σε μία πόλη κοντά στη Λυών – προπονούμασταν στη λίμνη. Παρά τη διαφορετική εντύπωση, που είχαμε, διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό λαό – παντού μας υποδέχονταν με χαμόγελο, μας έκαναν δώρα. Στο εστιατόριο, που τρώγαμε τα βράδια, ανέβαζαν τα αποτελέσματά μας ύστερα από κάθε κούρσα που τρέχαμε, έφεραν και τα παιδάκια τους να φωτογραφηθούμε όλοι μαζί την τελευταία μέρα. Στο Παρίσι πήγαμε στις 21/7, μείναμε 3 μέρες στο Ολυμπιακό χωριό. Μας άρεσε και δεν είχαμε θέμα με τα κρεβάτια από χαρτόνι, όπως έλεγαν άλλοι. Βέβαια, εμείς δεν είμαστε και το πρώτο μπόι - οι μπασκετμπολίστες πιθανόν να είχαν πρόβλημα… Δεν μείναμε, όμως, όλες τις μέρες στο Ολυμπιακό χωριό λόγω απόστασης από το στίβο των προπονήσεων - αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που δεν συμμετείχαμε στην τελετή έναρξης», πρόσθεσε ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου.

Η εμπειρία από τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα

«Γνωρίζαμε εξαρχής ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα ήταν μόνο τα καλά πληρώματα στην κωπηλασία, τα οποία όμως είχαμε ξανατρέξει σε αγώνες. Στο ξεκίνημα, ήταν όλα δομημένα στο μυαλό μας, ξέραμε ακριβώς τί θα κάνουμε ενώ και η ψυχολογική μας κατάσταση, ήταν επίσης πολύ καλή. Στην προετοιμασία είχαμε πολύ καλούς χρόνους κι όταν βγήκαμε πρώτοι στους προκριματικούς, αισθανθήκαμε ότι πάμε για κάτι "μεγάλο" Μεγαλύτερο άγχος είχαμε στον ημιτελικό, επειδή από εκεί, οδηγείται κανείς στον τελικό για να διεκδικήσει μετάλλιο. Μετά το χιλιάρι, όμως (1.000μ), νιώσαμε σιγουριά», σημειώνει ο Αντώνης ενώ ο Πέτρος συνεχίζει: «Ξέραμε τα πληρώματα, οι χρόνοι μας είναι πολύ κοντά, είμαστε όλοι στα ίδια κιλά. Δεν φοβόμασταν, επειδή έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο αλλά και οι ίδιοι στον εαυτό μας. Το μόνο που θέλαμε, ήταν να βγάλουμε στον αγώνα, αυτό που βγάζαμε στην προπόνηση».

«Επιπλέον, φέτος, είχαμε αλλάξει και τη σύνθεση: μπήκε ο Πέτρος επίκωπος κι εγώ πρόσκωπος, δηλαδή ήμουν πίσω. Εκείνος δίνει το ρυθμό κι εγώ πρέπει να τον παρακολουθώ, να βάζω δύναμη για να μην κουράζεται – να τον ‘έχω στον αέρα’, όπως λέμε, προκειμένου να διατηρήσει τον καλό ρυθμό», συνεχίζει ο Αντώνης.

Όσο για τις στιγμές μέχρι την απονομή, ο Πέτρος θυμάται με συγκίνηση: «Στον τελικό, πλησιάζοντας στα τελευταία μέτρα, θέλαμε με τον Αντώνη απλώς να τερματίσουμε και να πάμε να πάρουμε το μετάλλιο. Δεν σκεφτόμασταν καν ότι βγήκαμε τρίτοι, ότι χάσαμε το ασημένιο για πολύ λίγο. Μόνο την επιτυχία μας σκεφτόμασταν, θέλαμε να πανηγυρίσουμε. Και είναι απίστευτο συναίσθημα να ανεβαίνεις στο βάθρο και να σε βλέπουν οι δικοί σου από τις κερκίδες, αυτό το κάνει 1.000 φορές καλύτερο: να μπορείς να το μοιραστείς με τους ανθρώπους σου».

Υπενθυμίζεται, ότι το ελληνικό πλήρωμα ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 6:13.44 και έχασε στο νήμα τη δεύτερη θέση από τους Ιταλούς, που ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους σε 6:13.33.

Κοινές προπονήσεις, κοινή ζωή

Οι δύο νεαροί Ολυμπιονίκες ξεκίνησαν τις κοινές προπονήσεις το 2019. Μάλιστα, κέρδισαν τότε χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό. Ακολούθως, ο Πέτρος διέκοψε για να ξεκινήσει τις σπουδές του στην Ιατρική, στο ΑΠΘ και βρέθηκαν ξανά μαζί το 2022.

«Ταιριάξαμε καλύτερα, ήμασταν πιο ώριμοι, δίναμε ο ένας στον άλλο χώρο, σεβόμενοι την προσωπική ζωή του καθενός – είμαστε μαζί τουλάχιστον 300 ημέρες το χρόνο και είμαστε οι μόνοι, που μένουμε στο ίδιο δωμάτιο στο κοινόβιο του κωπηλατοδρόμιου, στο Σχοινιά», τονίζει ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δίνει το "στίγμα" του ιδιαίτερα απαιτητικού ημερήσιου προγράμματος.

«Το χειμώνα, που η προπόνηση έχει περισσότερο "όγκο’" δηλαδή λιγότερη ένταση και πολύ περισσότερα χιλιόμετρα, διαρκεί σίγουρα ένα 8ωρο την ημέρα. Το καλοκαίρι, η ένταση είναι μεγαλύτερη αλλά η διάρκεια περίπου μία με δύο ώρες λιγότερη. Οι προπονήσεις είναι δύο πρωινές και μία απογευματινή, πέντε φορές την εβδομάδα. Δύο μέρες περιοριζόμαστε σε μόνο δύο πρωινές προπονήσεις. Όσο για το περιεχόμενο, μπορεί το πρωί να έχουμε προπόνηση στη βάρκα και μετά, βάρη. Ή να έχουμε τρέξιμο νωρίς το πρωί πριν πιάσει η ζέστη, μετά βάρκα και μετά το απόγευμα πάλι βάρκα – σε συνδυασμό με βάρη ή κυκλική προπόνηση», δηλώνει ο Παπακωνσταντίνου.

Η «οδύσσεια» των σπουδών την περίοδο του πρωταθλητισμού

Οι δυσκολίες να συνδυαστεί ο πρωταθλητισμός με την ιδιότητα του φοιτητή, είναι αναμφίβολα πολλές. Ο Πέτρος Γκαϊδατζής, φοιτητής Ιατρικής στο ΑΠΘ, σημειώνει: «Αφού είχε προηγηθεί μία χρονιά προπονήσεων με τον Αντώνη, το 2019, σταμάτησα για να δώσω προτεραιότητα στη σχολή μου. Δεν εγκατέλειψα ποτέ τις προπονήσεις, απλώς δεν συμμετείχα σε εκείνες της Εθνικής ομάδας. Με βάση τη Θεσσαλονίκη, αφοσιώθηκα στον όμιλό μου, το Ναυτικό Όμιλο Καλαμαριάς, συμμετείχα σε πανελλήνια πρωταθλήματα».

«Ωστόσο, το 2021 αποφάσισα να ξεκινήσω πάλι την κωπηλασία, πίστευα στον εαυτό μου. Στόχος μου ήταν να επιστρέψω στην εθνική ομάδα και να εξασφαλίσω τη συμμετοχή μου στην Ολυμπιάδα. Είχα ήδη παρακολουθήσει τα τρία πρώτα χρόνια της σχολής, πήρα αναβολή για άλλα τρία – αφού ήμουν εγκατεστημένος στο Σχοινιά, ήταν πρακτικά αδύνατον να παρακολουθήσω τα μαθήματα. Τώρα, έχω ήδη επικοινωνήσει με το Πανεπιστήμιο για να διακόψω την αναβολή. Θα συνεχίσω τα μαθήματα κανονικά με την έναρξη του νέου εξαμήνου», λέει ο Πέτρος Γκαϊδατζής.

Ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου είναι 25 χρονών, φοιτητής Βιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Μπήκα με Πανελλήνιες, το "άνευ" ήρθε μετά. Αξιοποιώντας το προνόμιο, από το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών στα Ιωάννινα, που είχα εισαχθεί αρχικά, μεταπήδησα στο Βιολογικό, επειδή αγαπώ τη φύση και τα ζώα. Λόγω εντατικών προπονήσεων, χρειάστηκε να ‘παγώσω’ τις σπουδές το πρώτο διάστημα. Το 2020, την περίοδο της καραντίνας, όταν γίνονταν τα τηλε-μαθήματα, προσπαθούσα να παρακολουθήσω παράλληλα τις διαλέξεις της σχολής - πήγαινα για προπόνηση στο εργόμετρο, τον προσομοιωτή κωπηλασίας στην ξηρά δηλαδή, φορώντας τα ακουστικά για να μην χάνω παραδόσεις. Τελικά, δεν είχα μεγάλη επιτυχία (γελάει), γιατί εκείνο το εξάμηνο πέρασα μόνο ένα μάθημα!», θα πει ο ίδιος.

Θυμόμενος την απόπειρα’ να μεταφέρει το «εργαστήριο» στο δωμάτιό του, ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου λέει τα εξής: «Είχαμε μάθημα ανατομίας στη ζωολογία. Πήρα ένα ψάρι, το έφερα στο δωμάτιο του κοινόβιου, το "άνοιξα" στο πλαίσιο της εργασίας αλλά μετά βρώμισε τόσο ο χώρος, που δεν έμπαινε κανείς…. Όταν άνοιξαν αργότερα οι σχολές, το 2022, άρχισα να πηγαίνω στο πανεπιστήμιο για να παρακολουθήσω μόνο τα τρία εργαστήρια. Έφευγα από το Σχοινιά κατευθείαν μετά την προπόνηση, έκανα το εργαστήριο στο ΕΚΠΑ, επέστρεφα στο κωπηλατοδρόμιο για την απογευματινή προπόνηση αλλά δεν άντεξα να το κάνω για πολύ. Τελικά, αποφάσισα να αφοσιωθώ στην προετοιμασία για την Ολυμπιάδα και να συνεχίσω μετά. Έχω ολοκληρώσει, όμως, όλα τα εργαστήρια των πρώτων δύο ετών - τουλάχιστον δεν έχω απουσίες εκεί. Θα επανέλθω από Σεπτέμβριο και θα προσπαθήσω να περνάω σιγά σιγά τα μαθήματα – να τελειώσω και με το Παγκόσμιο, φεύγω τη Δευτέρα για Καναδά», καταλήγει.

Ειδήσεις σήμερα:

Δεκαπενταύγουστος: Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας - Απαγόρευση για φορτηγά

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τεντόγλου: Ελπίζω να είμαι σημαιοφόρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λος Άντζελες

Banksy: Ο λύκος που ουρλιάζει, τρεις πίθηκοι, δύο ελέφαντες και μία κατσίκα - Τα έργα του στο Λονδίνο μέσα σε τέσσερις μέρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr