Τσίμπημα καφέ αράχνης: Οι επιπλοκές που προκάλεσαν τον θάνατο του 48χρονου στην Ηλεία

Το τσίμπημα της καφέ αράχνη ερημίτης αρχικά δίνει την εικόνα γάγγραινας στο σημείο του δαγκώματος

Το τσίμπημα (δήγμα) καφέ αράχνης φαίνεται ως πιθανότερη αιτία για τον θάνατο του 48χρονου άνδρα στον Πύργο, σύμφωνα με δηλώσεις στο Star της διευθύντριας χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, Αγγελικής Σαραντοπούλου. «Δυστυχώς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλου του προσωπικού, ο ασθενής μας κατέληξε, δεν τα κατάφερε. Ήταν κάτι που από την αρχή ήταν γνωστό. Δυστυχώς αυτά τα περιστατικά δεν έχουν καλή κατάληξη. Από τις περιγραφές θεωρούμε ότι ήταν τσίμπημα καφέ αράχνης» ανέφερε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr και protothema.gr, ο άνδρας δέχθηκε το τσίμπημα την Κυριακή, χωρίς να γίνει αντιληπτό. Τη Δευτέρα ένιωσε αδιαθεσία και απευθύνθηκε σε ιδιώτη γιατρό, ο οποίος τον παρέπεμψε στο νοσοκομείο Πύργου. Η επιδείνωση της κατάστασής του και οι αφόρητοι πόνοι τον οδήγησαν το μεσημέρι Τρίτης στο Νοσοκομείο Πύργου, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν φλεγμονή στο πόδι. Την Τετάρτη διασωληνώθηκε και χθες μεσημέρι απεβίωσε. Σήμερα αναμένεται η ιατροδικαστική εξέταση.

Τσίμπημα καφέ αράχνης - συμπτώματα

«Το δήγμα της καφέ αράχνης είναι δερμονεκρωτικό, προκαλεί δηλαδή συμπτώματα που μοιάζουν -να πούμε απλουστευτικά- με γάγγραινα» εξηγεί στο ygeiamou.gr και protothema.gr ο Δρ Θεόδωρος Σταθάκης, Επιστημονικός συνεργάτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η εμφάνιση νεκρωτικής δερματικής βλάβης (νεκρωτικός αραχνιδισμός) είναι η αντίδραση στο δηλητήριο της αράχνης, «για το οποίο δεν υπάρχει αντίδοτο» αναφέρει ο κ. Σταθάκης. Πέρα από τις νεκρωτικές βλάβες, στα τοπικά συμπτώματα από το τσίμπημα καφέ αράχνης περιλαμβάνονται κοκκινίλα (ερύθημα), οίδημα και φουσκάλες με υγρό (πομφόλυγα) ενώ στα συστηματικά πονοκέφαλος, πυρετός, αρθραλγίες, εξάνθημα, έμετος, υπόταση, σπασμοί κ.α..

Σύμφωνα με την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), τα τοπικά νεκρωτικά στοιχεία εμφανίζονται νωρίς, στις 12-24 ώρες, ενώ τα συστηματικά συμπτώματα μετά τη δεύτερη-τρίτη ημέρα. Το σημείο του τσιμπήματος είναι σοβαρός παράγοντας για την εμφάνιση επιπλοκών: λεμφαγγειίτιδα ή κυτταρίτιδα, επώδυνη βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος και των μαλακών μορίων, όταν εντοπίζεται σε περιοχή με λίγο υποδόριο ιστό, βαθιά νεκρωτικά έλκη όταν εντοπίζεται σε περιοχές με πλούσιο λιπώδη ιστό, όπως κοιλιά, γλουτοί, και εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση όταν εντοπίζονται στο πρόσωπο και τα δάκτυλα.

Εάν παρουσιαστούν συμπτώματα είναι αναγκαία η άμεση ιατρική φροντίδα. Ωστόσο οι πρώτες βοήθειες είναι σημαντικές και περιλαμβάνουν ψυχρά επιθέματα με κρύο νερό, τα οποία ελαττώνουν τη δράση του βασικού συστατικού του δηλητηρίου και περιορίζουν την εξέλιξη της νέκρωσης.

Καφέ αράχνη στην Ελλάδα

Η καφέ αράχνη (ή καστανός ερημίτης) μαζί με ένα είδος μεσογειακής μαύρης χήρας είναι τα δύο επικίνδυνα για τον άνθρωπο είδη αράχνης που απαντώνται στην Ελλάδα, εξηγεί ο κ. Σταθάκης και διευκρινίζει ότι δεν είναι επιθετικά. «Μπορεί να πιάσει κάποιος την αράχνη κάνοντας μια δουλειά, π.χ. να σηκώσει κάτι».

Σε αντίθεση με τη μαύρη χήρα, που απαντάται σε εξωτερικά περιβάλλοντα, η καφέ αράχνη βρίσκεται κυρίως σε υπόγεια, παλιά κτίρια, σκάλες, σοφίτες, σκάλες ή κάτω από έπιπλα, συστήνεται επομένως η χρήση γαντιών όταν γίνονται δουλειές σε τέτοια μέρη, εξηγεί ο ειδικός.

Σύμφωνα με δημοσίευση στην Ελληνική Επιθεώρηση Δερματολογίας, το επιστημονικό περιοδικό της ΕΔΑΕ, δεν υπάρχουν στοιχεία για τα τσιμπήματα αραχνών στην Ελλάδα. Παλαιότερες εντομολογικές μελέτες έχουν εντοπίσει το είδος σε πολλές περιοχές της Κρήτης, όπου έχει ενοχοποιηθεί για πολλά περιστατικά νεκρωτικού αραχνιδισμού.

Μέτρα προστασίας

«Οι αράχνες παρουσιάζουν εντονότερη δραστηριότητα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο» εξηγεί ο κ. Σταθάκης. Τα τσιμπήματα από καφέ αράχνες είναι συχνότερα το καλοκαίρι και δη κατά τη μετάβαση από την άνοιξη, οπότε φοράμε ρούχα που ήταν αποθηκευμένα ή ανοίγουμε κουτιά με αποθηκευμένα είδη.

Συνεπώς, κουτιά και αποθηκευμένα αντικείμενα πρέπει να φυλάσσονται κλειστά, ενδύματα να μη αφήνονται στο έδαφος, ενώ γάντια κήπου, παπούτσια και αποθηκευμένα ρούχα πρέπει να τινάζονται πριν την εφαρμογή τους.

Ο φωτισμός του χώρου ή ο θόρυβος μπορούν επίσης να τρομάξουν τις αράχνες.

Ειδήσεις σήμερα:

Το συνεχίζει ο Τσιτσιπάς, νέα φραστική επίθεση στον πατέρα του: «Δεν είναι πολύ ευφυής» - Δείτε βίντεο

Ο Νόα Λάιλς πήρε χάλκινο στα 200 μέτρα έχοντας κορωνοϊό, αποχώρησε με καροτσάκι - Δείτε βίντεο

Οι ΗΠΑ στον τελικό με τη Γαλλία μετά από νίκη θρίλερ 95-91 επί της Σερβίας - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr