Φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο - Καλύτερη εικόνα στα πύρινα μέτωπα, 8 εναέρια μέσα και 300 πυροσβέστες στη μάχη

Φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο - Καλύτερη εικόνα στα πύρινα μέτωπα, 8 εναέρια μέσα και 300 πυροσβέστες στη μάχη

Εκκενώθηκαν 9 χωριά - Φόβοι για ενίσχυση των ανέμων από τις μεσημεριανές ώρες - Δείτε εικόνες από την κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα - Ανυπολόγιστες οι καταστροφές

fwtia_kriti_xr
Με τη δράση των δασοκομάντος μέσα στα πεδία των αναζωπυρώσεων καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, συνεχίστηκε το έργο των 300 και πλέον πυροσβεστών, με στόχο να ανακόπτεται η όποια ανάφλεξη κυρίως στα μέτωπα Αποδούλου, Πλάτανο και Βαθιακό, στη φωτιά που καίει από το μεσημέρι της Τετάρτης σε αγροτοδασική έκταση στο Ρέθυμνο.

Με το πρώτο φως της ημέρας οκτώ εναέρια μέσα συνεχίζουν να κάνουν ρίψεις νερού ενώ περισσότεροι από 300 πυροσβέστες βρίσκονται στην περιοχή του δήμου Αμαρίου Ηρακλείου Κρήτης και δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Οι άνεμοι έχουν κοπάσει και και το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι σαφώς πιο εύκολο ωστόσο υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι από το μεσημέρι και μετά όπου -  σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων - οι άνεμοι θα ενισχυθούν.

Στην περιοχή αναμένονται τρία ακόμη αεροσκάφη από την υπόλοιπη χώρα για να ενισχύσουν το έργο της κατάσβεσης. Η γεωμοφρολογία του εδάφους δεν επιτρέπει στα οχήματα να προσεγγίσουν τις εστίες με αποτέλεσμα η παρουσία των αεροσκαφών και των πεζοπόρων τμημάτων να είναι αναγκαία, όπως αναφέρει το cretapost.gr.

Κλείσιμο
Φωτιά στο Ρέθυμνο: Αισιοδοξία για την κατάσβεση



Φωτιά στο Ρέθυμνο: Αισιοδοξία για την κατάσβεση (2)


Εκκενώθηκαν 9 χωριά

Στη δύσκολη μάχη πυρόσβεσης χθες εννέα χωριά εκενώθηκαν. Η Αγία Παρασκευή, ο Πλάτανος, το Αποδούλου, το Βαθιακό, η Λοχριά, ο Άδραχτος, ο Ρίζικας, η Σάττα και το Χορδάκι.

Σχεδόν κάθε τέταρτο «ηχούσε» το 112 ενημερώνοντας τους πολίτες να προχωρήσουν σε εκκενώσεις οικισμών.

Με λεωφορεία του ΚΤΕΛ αλλά και ιδιωτικά οχήματα μετέφεραν στο Πολιτιστικό Κέντρο Φουρφουρά τους ηλικιωμένους.

Χιλιάδες στρέμματα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, έχουν καεί κυρίως με καλλιεργήσιμη γη και ελαιώνες, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό η αγροτική οικονομία των κατοίκων και του δήμου. Τόνισε επίσης ότι σήμερα θα αιτηθεί να κηρυχθεί ο δήμος ως πυρόπληκτος, ώστε οι διαδικασίες ενίσχυσης των πληγέντων και της αποκατάστασης των ζημιών να γίνουν άμεσα. Ζημιές που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, ηλεκτρικών παροχών και δικτύων.

Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη, η ισχύς των ανέμων έχει μειωθεί και, όπως τονίστηκε από το Συντονιστικό Κέντρο, υπάρχει η ελπίδα ότι σήμερα θα καταφέρουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης να ολοκληρώσουν το έργο τους.
Πυροσβεστική δύναμη από το Ηράκλειο σπεύδει στη φωτιά στο Ρέθυμνο


Αίτημα για κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Να κηρυχθούν οι πυρόπληκτες περιοχές του δήμου Αμαρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των μεγάλων καταστροφών από την πυρκαγιά, ζητά με έγγραφό του ο δήμαρχος Αμαρίυ, Παντελής Μουρτζανός.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο το οποίο κοινοποιείται επίσης στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κα Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Αμαρίου ενημερώνει ότι από τις μεσημεριανές ώρες της 7ης Αυγούστου 2024, ο Δήμος δοκιμάζεται από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές πολλών εστιών και μεγάλου μήκους μετώπων. Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις στις Δημοτικές Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Άνω Μέρους και Αποδούλου, αφήνοντας πίσω τους εκτεταμένες ζημιές σε δημόσιες υποδομές, όπως δίκτυα κοινής ωφελείας, σημεία υδροληψίας, καθώς και στην αγροτική γη, με ελαιώνες, αμπελώνες και χορτολιβαδικές εκτάσεις να έχουν καεί ολοσχερώς. Για το λόγο αυτό, όπως υποστηρίζει ο κ. Μουρτζανός, καθίσταται αναγκαία η άμεση κήρυξη των εν λόγω περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Τα μεγάλα πρωταθλήματα παίζουν εδώ!

Δείτε Επίσης