Plastic Free Greece: Χίος

Στο νησί της μαστίχας συνεχίστηκε το φετινό «Plastic Free Greece» (2024), σε μια τριήμερη δράση καταμεσής του καλοκαιριού (24 - 26 Ιουλίου), που απέδειξε ότι η επανάληψη και η συνεχής επαγρύπνηση είναι απαραίτητα συστατικά της επιτυχίας.

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, πραγματοποιήθηκε δράση στο μεγάλο, ακριτικό νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου που είναι διάσημο σε όλον τον κόσμο για τη μαστίχα, την κουλτούρα αλλά για τις κρυμμένες ομορφιές του.

Και η φετινή δράση αποδείχθηκε ιδιαίτερα παραγωγική κάτι που σίγουρα πρέπει να προβληματίσει, καθώς και πέρυσι η «συγκομιδή» ξεπέρασε τον έναν τόνο. Είναι εξόχως ενδεικτικό ότι από τους 4 καθαρισμούς (2 παράκτιοι και 2 υποθαλάσσιοι), συγκεντρώθηκαν συνολικά 1.675 κιλά σκουπίδια, δηλαδή πάνω από ενάμιση τόνο.

Το συντριπτικό ποσοστό προήλθε από τους υποθαλάσσιους καθαρισμούς που πραγματοποιήθηκαν στο αλιευτικό λιμάνι Δασκαλόπετρα και στο Αλιευτικό Καταφύγιο Αγίας Παρασκευής, στο  Καστέλο. Από το πρώτο ήρθαν στην επιφάνεια 1.493 κιλά απορριμμάτων, ενώ από το δεύτερο, η εικόνα ήταν καλύτερη με 132 κιλά.

Όσον αφορά τους παράκτιους καθαρισμούς από την βόρεια παραλία Βλυχάδα μαζεύτηκαν περί τα 12 κιλά απορριμμάτων, ενώ από την παραλία Κοντάρι που είναι κοντά στην πόλη της Χίου, 38 κιλά. Συνολικά 50 κιλά σκουπιδιών, από δύο όμορφες και ήσυχες παραλίες του νησιού. Όπως και στους προηγούμενους προορισμούς του προγράμματος «Plastic Free Greece», τα πιο συνηθισμένα απορρίμματα ανά είδη ήταν τα αποτσίγαρα (451), σχοινιά και σπάγκοι (442), μπουκάλια νερού αναψυκτικών (439), καπάκια μπουκαλιών και δακτύλιοι (336). 

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες αλλά και από το βίντεο, εθελοντές από την οικογένεια εργαζόμενων της LIDL στο νησί, μαζί με την πολύτιμη βοήθεια της ομάδας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και του Λιμενικού Σώματος της Χίου, ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα καλύτερο αύριο. Με αισιοδοξία, χαμόγελο και χιούμορ αποδέχτηκαν την πρόκληση και τα πήγαν εξαιρετικά, για άλλη μία φορά. Και συνεχίζουν!

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr