Απ' το Ροστόφ στη Χαλκιδική: Ο Ιβάν είναι εδώ, εμφάνιση με φωτογραφία από το Πόρτο Καρράς μετά από 4 χρόνια

Δημοσιοποίησε τη φωτογραφία του με τον στενό συνεργάτη του και νυν πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Γκαγκάτση - Θα είναι Ελλάδα για διακοπές ως το τέλος του μήνα - Τα σενάρια για το OPEN και τις άλλες δουλειές του

«Απόδειξη παρουσίας» έδωσε για πρώτη φορά μετά το 2020 στην Ελλάδα ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, ομογενής μεγαλοεπιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης. Οσο κι αν το περιβάλλον του λέει ότι ο κ. Σαββίδης τα τελευταία τέσσερα χρόνια περνά τον Αύγουστο στην Ελλάδα, ως μια παράδοση για τις διακοπές του, για πρώτη φορά, στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε, δημοσιοποιήθηκε στα social media του ΠΑΟΚ φωτογραφία του μαζί με τον νυν πρόεδρο της ΕΠΟ και άλλοτε στενό του συνεργάτη Μάκη Γκαγκάτση. Οι δυο τους συναντήθηκαν στη Χαλκιδική, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα ιδιοκτησίας του ομογενούς, το «Porto Carras», και ειδικότερα την ιστορική «Βίλα Γαλήνη».

Η συγκεκριμένη φωτογραφία πυροδότησε συζητήσεις, αλλά και σενάρια τόσο για τις επόμενες επιχειρηματικές κινήσεις του όσο και για το μέλλον υφιστάμενων επενδύσεών του. Ο ΠΑΟΚ, το πηγαινέλα των μεταγραφών και ο σχεδιασμός εν όψει Champions League είναι μεν στο κάδρο, αλλά όχι το μείζον στοιχείο.

Κι αν μία φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις, η εικόνα του κ. Σαββίδη μαζί με τον κ. Γκαγκάτση στο πέτρινο παγκάκι της «Βίλας Γαλήνη» είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Πρόκειται για την πρώτη του ομογενούς μεγαλοεπιχειρηματία επί ελληνικού εδάφους μετά από τεσσεράμισι χρόνια, με τη μακριά λευκή γενειάδα του να δείχνει την πάροδο του χρόνου. Η επιλογή του στις φετινές «παραδοσιακές διακοπές στην Ελλάδα» να δώσει στίγμα της παρουσίας του, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, πυροδότησε συζητήσεις και σενάρια, αφού δεν θεωρείται τυχαίο ότι έσπασε την άλλη... παράδοση της αόρατης παρουσίας του στην Ελλάδα.
Η προηγούμενη εμφάνιση του Ιβάν Σαββίδη είχε γίνει στα τέλη Μαΐου, στο Ροστόφ, όπου οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ μετέφεραν την κούπα του πρωταθλήματος

«Είμαι εδώ»

Ο κ. Σαββίδης επέλεξε φέτος να κάνει μια τρόπον τινά δημόσια εμφάνιση δηλώνοντας «είμαι εδώ» μέσω της έκφρασης ευχαριστιών στον κ. Γκαγκάτση, νέο πρόεδρο της ΕΠΟ και επί δωδεκαετία στενό συνεργάτη του, «για την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια στον ΠΑΟΚ και του ευχήθηκε τα καλύτερα στη δύσκολη και σημαντική νέα αποστολή του στην κεφαλή της Ομοσπονδίας», όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό της η ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Σύμφωνα με πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν, άλλωστε, ο κ. Σαββίδης δεν έχει συναντήσεις και επαφές με άλλους πλην των προσώπων του πολύ στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος - άλλωστε, και οι πλέον εγγύς σε εκείνον συνεργάτες του είχαν συνηθίσει να τον βλέπουν εδώ και μήνες μέσα από την οθόνη.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διαπιστωμένη πλέον παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα (και μάλιστα και από τις Αρχές που του παρέχουν και τη σχετική, διακριτική ασφάλεια για όσες μέρες θα μείνει στη Χαλκιδική ή όπου αλλού τυχόν θελήσει να μετακινηθεί) αποτελεί είδηση και όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα, της οποίας ο ίδιος είναι σημείο επιχειρηματικής αναφοράς.

Η αιφνιδιαστική εγκατάστασή του στη Ρωσία από το 2020, εξαιτίας της πανδημίας, έως και σήμερα, κι ενώ εξελίσσεται ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, έδωσε τροφή για σενάρια, με δεδομένο ότι ελέγχει μια σειρά από σημαντικές επενδύσεις στη χώρα, με κυρίαρχη από στρατηγικής πλευράς εκείνη του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Στο παρελθόν έχουν κυκλοφορήσει σενάρια περί συζητήσεων να πουλήσει είτε μέρος των επενδύσεών του, για παράδειγμα τον ΟΛΘ, σε διάφορους επιφανείς επιχειρηματίες, όπως ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, είτε το σύνολο αυτών στον κ. Τέλη Μυστακίδη. Παράλληλα, υπήρξε και φημολογία σύμφωνα με την οποία ο αμερικανικός παράγοντας πίεζε κατά καιρούς προκειμένου να αποεπενδύσει ο κ. Σαββίδης από την Ελλάδα, λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου. Κανένα από αυτά τα σενάρια, όμως, δεν επιβεβαιώθηκε, ενδεχομένως να επρόκειτο για επιχειρηματικές συζητήσεις που, όπως είναι γνωστό, γίνονται συνέχεια, αλλά δεν... κοστίζουν.

Στο πλαίσιο αυτό, η πιο πολυσυζητημένη επένδυση Σαββίδη είναι το κανάλι του, το OPEN, το οποίο μοιάζει να αποτελεί και το μόνο asset που ο επιχειρηματίας θα ήθελε να ξεφορτωθεί, αφού είναι βαθύτατα παθητικό, ακόμη και για το μέγεθός του. Το OPEN, σύμφωνα με πηγές του χώρου, χάνει από 20 έως 30 εκατ. ευρώ ετησίως και είναι τελευταίο σε τηλεθέαση από τα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.

Ο ίδιος ο εν Ελλάδι εκπρόσωπος του επιχειρηματία, ο κ. Αρτούρ Νταβιντιάν, έχει κάνει ουκ ολίγες συζητήσεις προκειμένου να πουληθεί το κανάλι, ωστόσο τα ποσά που ζητούνται, της τάξεως των 50-70 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχουν διαθέσιμα. Προσφάτως έγινε μια συζήτηση με τον νέο ιδιοκτήτη της ΑΕΚ, τον εφοπλιστή Μάριο Ηλιόπουλο. Οπως φημολογείται, εκείνος προσέφερε περί τα 30 εκατ. ευρώ για να το αγοράσει, αλλά η συζήτηση δεν κατέληξε. Συζητήσεις για να το πάρουν ή να το συνεκμεταλλευτούν γίνονται και με τους τρεις άλλους καναλάρχες, του STAR - ALPHA, ANT1 και MΕGΑ, όχι τόσο γιατί το χρειάζονται, αλλά για να μην εμφανιστεί άλλος επιχειρηματίας και, ενισχύοντάς το, μειώσει τη διαφημιστική πίτα που όλοι μαζί μοιράζονται, αναλόγως της ετήσιας τηλεθέασης. Πάντως και αυτές οι συζητήσεις δεν φαίνεται να καταλήγουν σε αγαραπωλησία.

Οσο για την κυβέρνηση, εκείνη δεν παίρνει θέση, αλλά, όπως λένε αρμόδιες πηγές, με τον κ. Σαββίδη υπάρχει μια ισορροπία και ένα ικανοποιητικό modus vivendi. Προσώρας, πάντως, ο «τσάρος της Βόρειας Ελλάδας» παραμένει στη γαλήνη του πευκοδάσους της Σιθωνίας βαδίζοντας στους πετρωτούς διαδρόμους της μοναστηριακού τύπου ιστορικής «Βίλας Γαλήνη», η οποία φιλοξένησε στο διάβα της προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς από το πολιτικό και καλλιτεχνικό στερέωμα, ανάμεσα στους οποίους και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το 2005. Εξοικειωμένος με την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, ο κ. Σαββίδης είχε βρεθεί στον κλειστό κύκλο όσων υποδέχτηκαν τον Ρώσο πρόεδρο στην Αθωνική Πολιτεία τον Μάιο του 2016, με αφορμή τη συμπλήρωση 1.000 χρόνων ρωσικής παρουσίας στη μοναστική ζωή της Ιεράς Κοινότητας.

Μπίζνες 600 εκατ.

Η έντονη κινητικότητα του ομογενούς επιχειρηματία, επιχειρηματική και κοινωνική, κορυφώθηκε επί ημερών διακυβέρνησης του κ. Αλέξη Τσίπρα, ενώ είχε αρχίσει να ξεδιπλώνεται από το 2012 και μετά, όταν ο προσφυγικός σύλλογος του Βορρά πέρασε στα χέρια του κ. Σαββίδη τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ένα βήμα πριν από την οικονομική του κατάρρευση. Εναν χρόνο μετά, ο άλλοτε καπνεργάτης από το Ροστόφ απέκτησε άλλο ένα εμβληματικό τοπόσημο της συμπρωτεύουσας, το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», πετυχαίνοντας τη μακροχρόνια μίσθωση του ξενοδοχείου (30+10 χρόνια) με το κοινοπρακτικό σχήμα LLC Atlantis-Pak. Τα επόμενα χρόνια το μοναδικής αξίας τουριστικό ακίνητο της Θεσσαλονίκης ανακαινίστηκε, ενώ ήταν κατεξοχήν επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για τη διαμονή του τότε πρωθυπουργού, αλλά και των περισσότερων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την άνοδό τους στον ελληνικό Βορρά, για τις ανάγκες της ΔΕΘ.

Την ίδια περίοδο, δηλαδή τον Μάρτιο του 2013, εξαγόρασε το 82% της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ ανοίγοντας τον επενδυτικό του βηματισμό και προς τη Θράκη και εμποδίζοντας την τουρκική διείσδυση. Στη συλλογή ακινήτων υψηλής συμβολικής αξίας για τη Θεσσαλονίκη ο κ. Σαββίδης προσέθεσε τα επόμενα χρόνια το «Κόκκινο Σπίτι» επί της οδού Ερμού, το οποίο ανακαίνισε φιλοξενώντας για αρκετά χρόνια την μπουτίκ του ΠΑΟΚ, τη «Βίλα Ζαρντινίδη» στο Ντεπώ, αλλά και ένα από τα ομορφότερα νεοκλασικά κτίρια από την πάλαι ποτέ «συνοικία των εξοχών», τη «Βίλα ΝΑΤΟ», επί της Βασιλίσσης Ολγας, της οποίας το άγαλμα πλήρωσε για να τοποθετηθεί λίγα μέτρα παρακάτω. Με την ίδια φόρα ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ μίσθωσε το κτίριο της Ευξείνου Λέσχης, το παλιό Maison Crystal, πλάι στο «Μακεδονία Παλάς», και εντέλει πλειοδότησε στην παραχώρηση του παλιού «Ξενία» στο Παλιούρι, ελέγχοντας πλέον και τις δύο «μύτες» της Χαλκιδικής.

Η εξαγορά του ΟΛΘ

Δίνοντας διέξοδο σε πολλά επενδυτικά αδιέξοδα και εκκρεμότητες της κτηματαγοράς που λίμναζαν στη Βόρεια Ελλάδα, μετά τη ΣΕΚΑΠ απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην εταιρεία ανθρακούχου νερού Σουρωτή στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, μέχρις ότου ωριμάσουν οι συνθήκες για την «επένδυση των επενδύσεων», δηλαδή την είσοδό του στο κοινοπρακτικό σχήμα που ανέλαβε το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, την πλέον στρατηγική επένδυση της ευρύτερης περιοχής. Σε ένα κονσόρτσιουμ στο οποίο μετείχαν το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Invest Equity Partners (DIEP) με 47% και η θυγατρική της γαλλικής ναυτιλιακής CMA CGM, Terminal Link με 33%, η είσοδος της Belterra Investments, συμφερόντων του ίδιου, με 20%, άλλαξε, κατά ορισμένους, τους συσχετισμούς, κυρίως τους γεωπολιτικούς. Ηδη όμως η ραγδαία επιχειρηματική εξάπλωση του Ρώσου μεγιστάνα στη Θεσσαλονίκη είχε αρχίσει να ενοχλεί την παραδοσιακή τοπική αστική τάξη, που αδύναμη από την αποβιομηχανοποίηση της ευρύτερης περιοχής, αλλά και την κατάρρευση της εξωστρεφούς της δραστηριότητας στη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία τα προηγούμενα χρόνια αδυνατούσε να τον παρακολουθήσει.
Tο ξενοδοχείο «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική, ιδιοκτησίας του ομογενή επιχειρηματία

Η απόκτηση του «Porto Carras» τον Απρίλιο του 2020 επισφράγισε την επενδυτική επέλασή του στο βορειοελλαδικό τόξο, σε σημείο που παλιοί επιχειρηματίες της πόλης να περιγράφουν εκείνη την περίοδο την περιοχή μεταξύ Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής ως «Monopoly του Ιβάν». Ασταμάτητος, ο ομογενής επιχειρηματίας, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημόσια στο πλευρό του τότε νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη τον Αύγουστο του 2009 ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο έξω από τη Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, έριχνε ένα-ένα τα επιχειρηματικά κάστρα της Κεντρικής Μακεδονίας. Με τελικό τίμημα 98,1 εκατ. ευρώ, το πλέον πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα της Χαλκιδικής πέρασε από τα χέρια της οικογένειας Στέγγου στην κατοχή του περιλαμβάνοντας τις ξενοδοχειακές μονάδες, το κτήμα και τη «Βίλα Γαλήνη». Εκεί όπου ξεκουράζεται τις τελευταίες ημέρες ο πρώην βουλευτής της ρωσικής Δούμας και μεγαλοεπενδυτής του Ελληνικού Βορρά, για να εφορμήσει προς τα επόμενα επενδυτικά του σχέδια: τη «Νέα Τούμπα» και το Προπονητικό Κέντρο του ΠΑΟΚ στη Θέρμη.

Αν και δεν είναι κοινό μυστικό ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέστησε εξαιρετικά αργή έως αδύναμη τη μεταφορά μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων, ποντάρουν στο «ποντιακό DNA» του όσοι θεωρούν ότι οι νέοι στόχοι του είναι θέμα χρόνου να ευοδωθούν ικανοποιώντας το προσωπικό του όραμα. Ακόμη και στην περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας για τη διαφθορά έκανε δεκτή το 2023 την αξίωση του υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του ίδιου και της συζύγου του, με το όνομα του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ να φιγουράρει σε λίστα ΜΚΟ με 25 Ρώσους ολιγάρχες των οποίων οι επιχειρήσεις είχε κριθεί ότι υπηρετούν τον ρωσικό στρατιωτικό - βιομηχανικό μηχανισμό, σύμφωνα με το kyivindependent.

Η διαδρομή στην Τούμπα

Στη δωδεκαετή διαδρομή του κ. Σαββίδη στην Τούμπα, η τιμωρία του με αποχή από τους αγωνιστικούς χώρους, αλλά και η πανδημία του κορωνοϊού που ακολούθησε στέρησαν από τους εκατοντάδες χιλιάδες φιλάθλους του ΠΑΟΚ εικόνες όπως αυτή με τον ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπενδυτή να χαιρετά τους παίκτες της ομάδας κατά την άφιξή τους στην Τούμπα ενώ ήταν τιμωρημένος ή να απολαμβάνει τις φάσεις στη VIP σουίτα του γηπέδου έχοντας από κοντά του και τους δύο γιους του, Νίκο και Γιώργο.
Αμφότεροι οι γιοι του, πιο εκδηλωτικοί και λόγω ηλικίας στα κοινωνικά δίκτυα, έχουν αναρτήσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια φωτογραφίες με αναφορά στον πατέρα τους, όπως αυτή με το τρόπαιο του πρωταθλητή Ελλάδας 2023-2024, το οποίο αποχαιρέτησαν τον περασμένο Μάιο, προτού αυτό ταξιδέψει «σε μία ακόμη αγκαλιά, ίσως σ’ εκείνον που το αξίζει περισσότερο, τον Ιβάν Σαββίδη!», όπως σχολίασαν. Δεν πέρασε αρκετός καιρός μέχρι που η κούπα τον περασμένο Μάιο επανεμφανίστηκε αυτή τη φορά στα χέρια του ομογενούς επιχειρηματία, ο οποίος την υποδέχτηκε έφιππος στη φάρμα του στο Ροστόφ, φορώντας τη φανέλα με τα διακριτικά του ΠΑΟΚ και χαμογελαστός.
Ο Ιβάν Σαββίδης στην Τούμπα με τον γνωστό «παπα-ΠΑΟΚ» πατέρα Χρήστο Μήτσιο.

Η έδρα του

Εικονιζόμενος, τότε, για πρώτη φορά με λευκή γενειάδα, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ υποδέχτηκε το τρόπαιο στη φυσική του έδρα, εκεί που, κατά τον μύθο, ο Ιβάν ο Τρομερός, ο πρώτος τσάρος του Βασιλείου της Ρωσίας, εκτέλεσε τον αρχιτέκτονα του ναού του Αγίου Ισιδώρου του Τυφλού, καθώς η εκκλησία που κατασκεύασε ήταν κατώτερη των επιθυμιών του. Με ορμητήριό του το Ροστόφ, διαμετακομιστικό κέντρο της Μαύρης Θάλασσας επί αιώνες, ο κ. Σαββίδης κατευθύνει τα τελευταία χρόνια όλες του τις επιχειρηματικές ενέργειες, ενώ παρά τα χιλιάδες μίλια που τον χωρίζουν από τη Θεσσαλονίκη παραμένει, κατά πληροφορίες, διαρκώς παρών μέσω τηλεδιασκέψεων, επικοινωνώντας καθημερινά τόσο με τους παράγοντες της ιστορικής ομάδας της Θεσσαλονίκης όσο και με τα στελέχη των υπόλοιπων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του στη Βόρεια Ελλάδα. Μέσω βιντεοκλήσης, άλλωστε, πανηγύρισε την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος με τη νίκη επί του Αρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και με τον προπονητή του ιστορικού συλλόγου Ραζβάν Λουτσέσκου να προδίδει τον συνομιλητή του αναφωνώντας «I love you boss» μέσα από τα αποδυτήρια.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Ταυτόχρονα, για τους χιλιάδες ακολούθους της ασπρόμαυρης ΠΑΕ, η κίνησή του να δημοσιοποιήσει τη συνάντησή του με τον κ. Γκαγκάτση θεωρήθηκε εμμέσως και ψήφος εμπιστοσύνης στα νέα του καθήκοντα, αυτά του προέδρου της ΕΠΟ, αλλά και ένα είδος υποσχετικής, μεσούσης της μεταγραφικής περιόδου, με τον ΠΑΟΚ να κλείνει -διόλου τυχαία- εκκρεμότητες και συμβόλαια (του Φέντορ Τσαλόφ και του Ταρίκ Τισουντάλι), σχεδόν παράλληλα με την παραμονή του μεγαλομετόχου του στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής.

Αν και ζητούμενο για τους οπαδούς του ιστορικού ποδοσφαιρικού σωματείου της Θεσσαλονίκης δεν είναι πόσοι και ποιοι παίκτες θα προστεθούν στο εξής στο ρόστερ της ομάδας, αλλά αν θα υπάρξουν τυχόν πωλήσεις και αποχωρήσεις παλιών παικτών, καθώς ο Δικέφαλος του Βορρά φαίνεται να έχει διαμορφώσει έναν βασικό κορμό οδεύοντας προς το Champions League.

Αλλωστε, η ιδέα και μόνο της εισόδου του ΠΑΟΚ στο κλαμπ των πιο ισχυρών ομάδων της Ευρώπης προκαλεί φρενίτιδα στους εκατοντάδες χιλιάδες φιλάθλους του, που χαιρέτισαν με ενθουσιασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την άφιξη του ομογενούς επιχειρηματία στη Σιθωνία. Την ίδια στιγμή, η στροφή σε μια πιο συντηρητική λογική τα τελευταία χρόνια ως προς το ετήσιο budget της ομάδας στην «προοπτική της ισορροπίας» είχε ψυχράνει ένα μέρος από την παραδοσιακά καυτή έδρα της Τούμπας, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος να δίνει εκ νέου πόντους στη διοίκηση Σαββίδη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr