Φωτιά στην Αττική: Τα 30χλμ. φτάνει το μέτωπο της πυρκαγιάς που καίει το Πεντελικό όρος - Επιχειρούν 670 πυροσβέστες

Φωτιά στην Αττική: Τα 30χλμ. φτάνει το μέτωπο της πυρκαγιάς που καίει το Πεντελικό όρος - Επιχειρούν 670 πυροσβέστες

Στη μάχη και 27 ομάδες δασοκομάντος, 183 οχήματα και 32 εναέρια μέσα - Σε Γραμματικό και Καλλιτεχνούπολη τα κύρια μέτωπα - Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή - Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε 250 απεγκλωβισμούς ατόμων

giannaros-xartis
Δραματικές ώρες στη βορειοανατολική Αττική, καθώς η φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα το μεσημέρι της Κυριακής «εξελίσσεται ταχύτατα και έχει μπει στο Πεντελικό όρος» όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής λίγο πριν τις 6 σήμερα το πρωί «παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας».

Η φωτιά καίει εκτός ελέγχου και αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε μισή ώρα έφτασε από τη λεωφόρο Διονύσου στην Πεντέλη και τώρα κατευθύνεται προς τη Νέα Μάκρη.

Αυτή τη στιγμή τα μέτωπα είναι στο Γραμματικό και την Καλλιτεχνούπολη. Σην Ανατολή της Νέας Μάκρης η εικόνα είναι καλύτερη εδώ και λίγη ώρα.

Η φωτιά αυτή τη στιγμή είναι στην κορυφογραμμή του όρους Πεντέλη και κατευθύνεται προς τη Μονή Πεντέλης, εκεί από όπου ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2018 η φωτιά και εξαπλώθηκε προς το Μάτι που χάθηκαν 104 συνάνθρωποι μας. Δύο ελικόπτερα επιχειρούν ρίψεις νερού στην κορυφογραμμή.

kallitexnoypoli


Στη μάχη μέ τις φλόγες έχουν ριχτεί 670 πυροσβέστες, 27 ομάδες δασοκομάντος, 183 οχήματα και 32 εναέρια μέσα.

Live update: Συνεχής ενημέρωση για την μεγάλη πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική

Την αγωνία επιτείνει το γεγονός ότι, όπως έλεγαν οι μετεωρολόγοι και ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, οι άνεμοι θα παραμείνουν ισχυροί. Ήδη βοήθησαν τη φωτιά να διανύσει μια τεράστια απόσταση, καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά της, με το μήκος του μετώπου να φτάνει τα 30χλμ.

Σύμφωνα με τον πυρομετεωρολόγο Θεόδωρο Γιάνναρο η φωτιά μέσα σε λιγότερες από 12 ώρες «έτρεξε» απόσταση μεγαλύτερη των 30-40χλμ.

Δειτε βίντεο από τον Διόνυσο το πρωί της Δευτέρας:

Εικόνες από τον Διονύσο (1)


Εικόνες από τον Διονύσο (2)


Όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης από την πυροσβεστική, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πετάνε σε δύο κύκλους πάνω από τα μέτωπα τα εναέρια μέσα, 17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d3dlx6ksws2h)


Λόγω της πυρκαγιάς, εκκενώθηκαν περίπου στις 5 το πρωί οι οικισμοί της Νέας και της Παλιάς Πεντέλης και λίγο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας, Νταού Πεντέλης, Αγίου Σπυρίδωνα και Ανατολής Νέας Μάκρης. Παράλληλα εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και η μονή του Αγίου Εφραίμ στην περιοχή της Ανατολής και η μονή Πεντέλης.

Στις 09:25 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για την περιοχή Ντράφη Διώνη και Δασαμάρι, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν μέσω λεωφόρου Μαραθώνος προς Παλλήνη.

Στις 09:45 ήχησε ξανά το 112 για την περιοχή Νταού Πεντέλης, καλώντας σε απομάκρυνση προς Ραφήνα μέσω λεωφόρου Μαραθώνος.

Στις 10:00 το 122 σήμανε και για την περιοχή της Καλλιτεχνούπολης για απομάκρυνση προς Ραφήνα μέσω λεωφόρου Μαραθώνος.

Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε 250 απεγκλωβισμούς ατόμων από τις περιοχές που πλήγονται από την πυρκαγιά, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα το πρωί με την οποία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την εκκένωση περιοχών και να μην πλησιάζουν τις πυρόπληκτες περιοχές με τα οχήματά τους.


Βίντεο από το Παίδων Πεντέλης



Στις 6:05 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για όσους βρίσκονται σε Νταού Πεντέλης και Άγιο Σπυρίδωνα να κατευθυνθούν προς Ραφήνα για να ακολουθήσει λίγα λεπτά αργότερα μήνυμα για όσους είναι στον οικισμό Ανατολή στους οποίους ζητήθηκε να κατευθυνούν προς Νέα Μάκρη.

Λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα ήχησε ξανά το 112 προειδοποιώντας τους κατοίκους σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία, Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία να βρίσκονται σε ετοιμότητα; και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.



Λίγο μετά τις 5 ήχησε ξανά το 112, αυτή τη φορά για να εκκενωθεί η Νέα και Παλαιά Πεντέλη. 

Αν βρίσκεστε στην περιοχή Νέα_Πεντέλη απομακρυνθείτε προς Μελίσια & Παλαιά_Πεντέλη προς Βριλήσσια. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών, αναφέρει το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας.




Ακολούθησε μήνυμα του 112 για εκκένωση για Ντράφι, Διώνη και Δαμαράσι Ραφήνας.

Αν βρίσκεστε στις περιοχές Ντράφι Διώνη & Δαμάρασι Ραφήνας απομακρυνθείτε προς Λεωφόρο_Μαραθώνος


Στη συνέχεια το 112 ήχησε για ετοιμότητα και στην Ανθούσα. Δασική πυρκαγιά στην Ανθούσα. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.



Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Βαρνάβα, Σταμάτα, Δροσιά, Διόνυσο, Πεντέλη

  • 1) λεωφόρος Μικροχωρίου
  • 2) Γραμματικού - Καπανδριτίου προς Βαρνάβα
  • 3) είσοδος οικισμού Βαρνάβα
  • 4) λεωφόρος Μαραθώνος, από την οδό Μ. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς λίμνη Μαραθώνα
  • 5) Μαντα και Καπανδριτίου στο ρεύμα προς Βαρνάβα
  • 6) έξοδος χωριού Γραμματικού
  • 7) λεωφόρος Διονύσου θέση Ανατολή
  • 8) λεωφόρος Διονύσου και Θησέως
  • 9) Μ. Αλεξάνδρου από Αγ. Στέφανο προς Μαραθώνα
  • 10) λεωφόρος Μαραθώνος και Κωνσταντινουπόλεως
  • 11) Μ. Αλεξάνδρου και Μακεδονίας
  • 12) Μ. Αλεξάνδρου και Παπανικολή
  • 13) λεωφόρος Δροσιάς - Σταμάτας και Μακαρίου
  • 14) λεωφόρος Μαραθώνος και λεωφόρος Πιπεροπούλου
  • 15) λεωφόρος Μαραθώνος και Αναπαύσεως
  • 16) λεωφόρος Μαραθώνος και Εχετλού
  • 17) λεωφόρος Διονύσου και Μητροπολίτου Κυδωνιών
  • 18) λεωφόρος Διονύσου και λεωφόρος Καΐρη
  • 19) λεωφόρος Διονύσου και Αγ. Ιωάννου
  • 20) κόμβος Αγ. Στεφάνου
  • 21) λεωφόρος Διονύσου και Δημοκρατίας
  • 22) λεωφόρος Διονύσου και Ρόδων
  • 23) Γραμματικό προς Καλέτσι
  • 24) «my market» Γραμματικού προς Ανω Σούλι
  • 25) Σκούφου και Διονύσου
  • 26) Βασιλέως Γεωργίου β και Ιπποκράτους
  • 27) Κλεισθένους και Αναπαύσεως
  • 28) Πεντέλης και Αναπαύσεως
  • 29) Αλεξάνδρου Παναγούλη και Πεντέλης
  • 30) πλατεία Παλιάς Πεντέλης.
Δείτε βίντεο από όχημα της ΕΛΑΣ να περνάει δίπλα από τις φλόγες στον Μαραθώνα

Φωτιά στην Αττική: Οχήματα της ΕΛΑΣ περνούν δίπλα στις φλόγες στον Μαραθώνα


Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα παρελήφθη από ασθενοφόρο του κέντρου Υγειας Νέας Μάκρης με εγκαύματα στα χέρια και στα πόδια και οι γιατροί έκριναν ότι πρέπει να διακομιστεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο 251 Γενικό νοσοκομείο Αεροπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πυροσβέστης φέρει εγκαύματα 2ου βαθμού τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν από πλαστικούς χειρούργους.

«Έχουν καεί τουλάχιστον 20 σπίτια στον Βαρνάβα, ένα και εντός του οικισμού. Αν δεν σηκωθούν τα εναέρια η φωτιά θα καίει για πέντε μέρες. Από το πεζοπόρο δεν μπορούν να την πλησιάσουν. Μόνο όταν θα είναι χαμηλές οι φλόγες θα μπορέσουν. Έχουμε δει να καίγονται σπίτια, αυτοκίνητα και ζωάκια. Η φωτιά είναι πολύ δυνατή», δήλωσε στο MEGA o Παναγιώτης Κατσίκης εθελοντής πυροσβέστης στον Βαρνάβα.

Οι δυνάμεις είχαν αυξηθεί. Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούσαν, λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, 470 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 132 οχήματα, εθελοντές, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Από αέρος μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας κινητοποιήθηκαν 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα, τα δύο για τον συντονισμό τους. Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τον Διόνυσο

Πυρκαγιά Διόνυσος (πλησίον πυροφυλακίου Διονυσοβούνι κοντά στα σπίτια οι φλόγες) (1)


Πυρκαγιά Διόνυσος (πλησίον πυροφυλακίου Διονυσοβούνι κοντά στα σπίτια οι φλόγες) (2)

dionysovouni-001
dionysovouni-004
dionysovouni-005
dionysovouni-007
dionysovouni-008
dionysovouni-009

DSC_9077
DSC_8911
DSC_8951
1000042007

DSC_3813_1_


Ειδικότερα, το πύρινο μέτωπο το οποίο ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, κινείται με μεγάλη δυναμική μέσα στις χαράδρες και κατευθύνεται προς Διόνυσο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν ενισχυθεί και οι κύριες γραμμές άμυνας λίγο μετά τις 21.00 είχαν αναπτυχθεί, βόρεια, στο Μικροχώρι Ωρωπού, ανατολικά, στο Γραμματικό και νότια, στη Σταμάτα, με στόχο να μπορέσουν να ανακόψουν την πυρκαγιά. 

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, κάηκε ολοσχερώς όχημα της Πυροσβεστικής στον Βαρνάβα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν κινδύνευσαν οι πυροσβέστες.

varnAVAS111


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής κ. Βασίλη Βαθρακογιάννη, η φωτιά ξεκίνησε στις 15.02 και πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή με ριπές 8 μποφόρ. Μάλιστα, οι φλόγες ξεπέρασαν τα 25 μέτρα ύψος! 

Στο Καλέντζι Μαραθώνα, δε, σύμφωνα με το Mega, κάηκαν σπίτια, ωστόσο ευτυχώς η περιοχή είχε εκκενωθεί νωρίτερα.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d3de9y5s13fd)


Δείτε βίντεο:

Εικόνα της φωτιάς από Ανοιξη

Βαρνάβας  πυρκαγιά (2)

Χαοτική η κατάσταση στον Βαρνάβα , ούτε τα αεροπλάνα δεν μπορούν να πετάξουν με τόσο καπνο

Χαοτική η κατάσταση στον Βαρνάβα

Φωτιά στον Βαρνάβα (7)

Φωτιά στον Βαρνάβα (4)

Φωτιά στον Βαρνάβα (1)

Φωτιά στον Βαρνάβα
Φωτιά στον Βαρνάβα (2)

Μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις

Στις 23.40 ήχησε το 112 για εκκένωση του Διονύσου προς Δροσιά και Κηφισιά μέσω Λ. Διονύσου.



Στις 23.29 εστάλη μήνυμα σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Ραπεντώσα να εκκενώσουν προς Δροσιά και Κηφισιά μέσω Λ. Διονύσου.



Στις 22.40 εστάλη μήνυμα για εκκένωση του Μαραθώνα προς Νέα Μάκρη.



Στις 20.00 εστάλη μήνυμα για εκκένωση της Ροδόπολης και της Αμυγδαλέζας προς Κηφισιά.



Λίγο πριν τις 20.00 εστάλη μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονται στο Γραμματικό να απομακρυνθούν προς Μαραθώνα.



Στις 18.55 εστάλη μήνυμα σε όσους βρίσκονται στο Μικροχώρι Ωρωπού να απομακρυνθούν προς Καπανδρίτι και Αφίδνες μέσω εθνικής οδού.



Στις 18.37 εστάλη μήνυμα σε όσους βρίσκονται στη Σταμάτα Αττικής να απομακρυνθούν μέσω Δροσιάς και Κηφισιάς προς Εθνική Οδό.



Λίγο πριν τις 18.30 εστάλη μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Σταμάτα, Ροδόπολη, Άγιο Στέφανο, και Διόνυσο Αττικής να είναι σε ετοιμότητα.



Είχε προηγηθεί μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Μοναστήρι Παναγιάς, να απομακρυνθούν προς Γραμματικό αλλά και σε όσους βρίσκονται σε Βόθωνα, Καλέντζι και Πουρίθι να απομακρυνθούν προς Μαραθώνα.


Νωρίτερα, στον Βάρναβα ήχησε και το 112 με το μήνυμα που στάλθηκε να αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Βαρνάβα Αττικής, απομακρυνθείτε προς Γραμματικό και Καπανδρίτι».
 


Στο νοσοκομείο πέντε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα

Την ίδια ώρα, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν πέντε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα λόγω της εισπνοής καπνού. Ειδικότερα, ένα άτομο μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο, τρεις στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, και ακόμη ένας μετέβη μόνος του στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τον μετέφερε στο Σισμανόγλειο.

Επίσης ένας ηλικιωμένος που προσπάθησε να σβήσει φλόγες στο Καλέτζι, έπεσε και έπαθε θλαστικό τραύμα. Του δόθηκαν πρώτες βοήθειες και είναι καλά στην υγεία του, δεν χρειάστηκε να μεταβεί στο νοσοκομείο.


Σήμειώνεται ότι σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, από τις 8 το βράδυ άνοιξε η Λέσχη Φιλίας στον Άγιο Ελευθέριο (Αχαρνών 372) και θα παραμείνει ανοιχτή όλο το βράδυ, για να φιλοξενήσει όσους εκκενώνουν τα σπίτια τους και επιθυμούν να βρουν εκεί καταφύγιο.

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Δούκα:

«Η Ανατολική Αττική βιώνει και πάλι πολύ δύσκολες στιγμές. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το συντονιστικό της Πυροσβεστικής, ώστε ο Δήμος Αθηναίων να συμβάλει με όσα μέσα του ζητηθούν.

Ήδη δυο υδροφόρες από τις Διευθύνσεις Πρασίνου και Καθαριότητας συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα.

Από τις 8 το βράδυ ανοίγει η Λέσχη Φιλίας στον Άγιο Ελευθέριο (Αχαρνών 372) και θα παραμείνει ανοιχτή όλο το βράδυ, για να φιλοξενήσει όσους εκκενώνουν τα σπίτια τους και επιθυμούν να βρουν εκεί καταφύγιο.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 2012334».



Δείτε φωτογραφίες από τον Βαρνάβα:

varnavas
varnavas1
varnavas2
varnavas4


varnavca__2_
varnavca__1_

varnavas-fotia2
varnavas-fotia4
varnavas-fotia1
varnavas-fotia3

varnavas9

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο και φωτογραφίες: Έφτασε σε σπίτια η φωτιά στον Διόνυσο, εκκενώνονται Παίδων Πεντέλης και 414 στρατιωτικό νοσοκομείο

Η συγκινητική ανάρτηση του Καραλή με τον Αντετοκούνμπο για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Χολιγουντιανό σόου από τον Τομ Κρουζ στο Παρίσι - Μπήκε... πετώντας και έφυγε με μηχανή, βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης