Φωτιά στην Αττική - Meteo: Δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν πώς εξαπλώθηκε το πύρινο μέτωπο

Φωτιά στην Αττική - Meteo: Δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν πώς εξαπλώθηκε το πύρινο μέτωπο

Η φωτιά καθοδηγείται κύρια από τους βόρειους - βορειοανατολικούς ανέμους και τη μεγάλη ξηρότητα της βλάστησης που επιταχύνει τη διάδοσή της

xartis-foties-2-xr
Δορυφορικές παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης (375 m) από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00, Εικόνα 1) και το μεσημέρι (13:00, Εικόνα 2) της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024.

Η εξάπλωση των θερμών σημείων από την περιοχή του Βαρνάβα αποκαλύπτει τη μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς, η οποία καθοδηγείται κύρια από τους βόρειους - βορειοανατολικούς ανέμους και τη μεγάλη ξηρότητα της βλάστησης που επιταχύνει τη διάδοσή της, ενισχύει το θερμικό της φορτίο (ειδικά σε περιοχές όπου η διαθέσιμη προς καύση βλάστηση είναι υψηλή) και συνεισφέρει στην εκδήλωση πυκνών κηλιδώσεων (παραγωγή καυτρών, μεταφορά τους από τον άνεμο, εναπόθεση σε άκαυτη βλάστηση και έναρξη νέων εστιών).

Δείτε τους χάρτες:

doriforos-fotia
Τα θερμά σημεία της πυρκαγιάς που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00 της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024)
Κλείσιμο
doriforos-fotia1
Τα θερμά σημεία της πυρκαγιάς που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς μέχρι και το μεσημέρι (13:00 Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024)


Μετά τις 19.00 εξασθενούν οι άνεμοι, λέει ο Κολυδάς

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς τόνισε ότι μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες (5 έως 6 μμ) θα διατηρηθούν ενισχυμένοι οι βορειοανατολικοί άνεμοι. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε το μεσημέρι η μέση ένταση έφτασε τα 6 με 7 μποφόρ.

Από τις 7 το απόγευμα θα ξεκινήσει σταδιακά εξασθένηση των ανέμων, τόνισε ο κ. Κολυδάς μιλώντας στο Star. Θα πρέπει η ένταση στα ανατολικά τμήματα της Αττικής να πέσει περίπου στα 5 μποφόρ, οπότε θα διευκολυνθούν αρκετά οι επίγειες δυνάμεις, συμπλήρωσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στη ΒΑ Αττική: Πύρινος εφιάλτης σε τρία μέτωπα - Τιτάνια μάχη με τις δεκάδες αναζωπυρώσεις - Βίντεο, φωτογραφίες

Φωτιά στην Αττική: Ποιες περιοχές ασφυκτιούν περισσότερο από τον καπνό - Χάρτες από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Φωτιά στην Αττική: «Η φωτιά κινείται σαν αστραπή», γράφουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης