Μαρινάκης για πυρκαγιές στην Αττική: Σκληρή υπενθύμιση πως η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει - Στόχος η άμεση στήριξη των πληγέντων
13.08.2024
17:42
Οι 6 απαντήσεις που δίνει για τις «κατηγορίες» που ακούστηκαν - «Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν να επιχειρούν»
Για την καταστροφική φωτιά που χτύπησε την Βορειοανατολική Αττική τα τελευταία εικοσιτετράωρα μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε ανάρτησή του στο Facebook.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε μακροσκελές κείμενό του, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της γυναίκας που έχασε τη ζωή της στην πυρκαγιά, συνεχάρη τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ απάντησε σε μερικές «κατηγορίες» - όπως τις αποκάλεσε -αναφορικά με την κατάσταση.
«Σκύβουμε όλοι το κεφάλι μπροστά στην αυταπάρνηση και την ταπεινότητα αυτών των ανθρώπων που επιχείρησαν και συνεχίζουν να επιχειρούν με ηρωισμό στο μέτωπο της φωτιάς για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος. Η Πολιτική Προστασία συνεχίζει να συνεργάζεται με ταχύτητα με τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, συνδράμοντας στο πεδίο και ανακουφίζοντας όσους αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις περιοχές που κατέκλυσε η πυρκαγιά. Βλέποντας συμπολίτες μας να αγωνιούν για τα σπίτια τους, για τους δικούς τους ανθρώπους, να γυρίζουν πίσω από τις άδειές τους, νιώσαμε ξανά την μανία της φωτιάς. Παράλληλα, μετά την τραγική είδηση της απώλειας ενός ανθρώπου θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια όλων στην οικογένεια της εργαζόμενης γυναίκας που έχασε τη ζωή της», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης.
«Πρωταρχικός στόχος είναι η άμεση καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν πολίτες και επιχειρήσεις και η γρήγορη αποκατάσταση και στήριξή τους, με όλες τις δυνατότητες που παρέχει η κρατική αρωγή» επισημαίνει.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Παύλου Μαρινάκη
«Η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αττική τα προηγούμενα 24ωρα ήταν μια σκληρή υπενθύμιση πως η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει. Ο κίνδυνος είναι εδώ και μόνο μια σπίθα αρκεί για να δημιουργήσει μια mega- πυρκαγιά. Οι πυροσβέστες, οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, του Στρατού, οι εθελοντές, οι δασοκομάντος, οι πιλότοι των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων που συνέδραμαν και συνδράμουν στην κατάσβεση, αξίζουν το μεγαλύτερο, το πιο ειλικρινές μας ευχαριστώ.
Σκύβουμε όλοι το κεφάλι μπροστά στην αυταπάρνηση και την ταπεινότητα αυτών των ανθρώπων που επιχείρησαν και συνεχίζουν να επιχειρούν με ηρωισμό στο μέτωπο της φωτιάς για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος.
Η Πολιτική Προστασία συνεχίζει να συνεργάζεται με ταχύτητα με τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, συνδράμοντας στο πεδίο και ανακουφίζοντας όσους αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις περιοχές που κατέκλυσε η πυρκαγιά.
Βλέποντας συμπολίτες μας να αγωνιούν για τα σπίτια τους, για τους δικούς τους ανθρώπους, να γυρίζουν πίσω από τις άδειές τους, νιώσαμε ξανά την μανία της φωτιάς.
Παράλληλα, μετά την τραγική είδηση της απώλειας ενός ανθρώπου θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια όλων στην οικογένεια της εργαζόμενης γυναίκας που έχασε τη ζωή της.
Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν να επιχειρούν, μέχρι την πλήρη οριοθέτηση και κατάσβεση όλων των εστιών που υπάρχουν και, καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι ακόμα υψηλός, πρέπει όλοι να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των Αρχών.
Πρωταρχικός στόχος είναι η άμεση καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν πολίτες και επιχειρήσεις και η γρήγορη αποκατάσταση και στήριξή τους, με όλες τις δυνατότητες που παρέχει η κρατική αρωγή. Ήδη, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τα μέτρα του πλαισίου κρατικής αρωγής για τη στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών.
Θα ήθελα, όμως, να απαντήσω και σε κάποιες κατηγορίες που ακούστηκαν τα τελευταία 24ωρα, οι οποίες αποτελούν είτε καλοπροαίρετη κριτική πολιτών όσων αγωνιούσαν, είτε τη γνωστή προσπάθεια εργαλειοποίησης μιας φυσικής καταστροφής από την αντιπολίτευση.
1) «Κάθε χρόνο τα ίδια, στο ίδιο έργο θεατές»
Όχι, αυτή η ισοπεδωτική λογική δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. Παρά το γεγονός ότι οι κλιματολογικές συνθήκες επιδεινώνονται από την ανομβρία, την ξηρασία και τους παρατεταμένους καύσωνες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών, η Κυβέρνηση έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την πολιτική προστασία με απτά αποτελέσματα.
Η Πυροσβεστική από την 1η Μαΐου μέχρι σήμερα έχει αντιμετωπίσει 3.543 ενάρξεις αγροτοδασικών πυρκαγιών, ενώ την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο πέρσι αντιμετώπισε 2.344 ενάρξεις πυρκαγιών, δηλαδή 50% περισσότερες το 2024 σε σχέση με το 2023 στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Όλες αυτές οι πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από τον ίδιο μηχανισμό πολιτικής προστασίας που κάποιοι μέσα σε λίγες ώρες έσπευσαν να απαξιώσουν.
Η πυρκαγιά στον Βαρνάβα εκδηλώθηκε σε μέρα με ακραίο κίνδυνο επιπέδου 5, κάτι που διαπιστώνεται σε ελάχιστες μέρες κάθε αντιπυρικής περιόδου και αυτό σημαίνει ότι αν εκδηλωθεί πυρκαγιά είναι εξαιρετικά δύσκολη η αναχαίτισή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε λιγότερο από 2 εικοσιτετράωρα εκδηλώθηκαν 27 ταυτόχρονες εστίες σε περιοχή μικρότερη των 50 χιλιομέτρων. Οι κλιματικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει μια πραγματικότητα στην οποία προσαρμόζουμε τη δράση μας καθημερινά.
2) «Που είναι το κράτος;»
Ο κρατικός μηχανισμός βρισκόταν στο πεδίο με όλες του τις δυνάμεις. Εκτός από την Πυροσβεστική, που επιχειρούσε ακατάπαυστα στα μέτωπα και τις εστίες, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ προχώρησαν σε απεγκλωβισμούς εκατοντάδων πολιτών που βρίσκονταν σε κίνδυνο μέσα σε οικιστικές περιοχές. Δασικές υπηρεσίες, Δήμοι, Περιφέρεια και φορείς πολιτικής προστασίας συνέδραμαν με προσωπικό και οχήματα, ενώ συντόνισαν εθελοντές που προσέφεραν τα μέγιστα για την προστασία περιουσιών και την περίθαλψη ζώων.
Φέτος, έχουμε 17.500 πυροσβέστες, τους περισσότερους από ποτέ, ενώ, έχουν γίνει προσλήψεις άλλων 700 δασοπυροσβεστών και αυξήθηκαν οι μονάδες των «δασοκομάντος» από 6 σε 16. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τον αριθμό πυροσβεστών αναλογικά με τον πληθυσμό της και στη δεύτερη θέση ως προς τις δαπάνες για πυροπροστασία ως ποσοστό επί του τακτικού προϋπολογισμού. Επιπλέον, για πρώτη φορά επιχειρούν τόσα πολλά εναέρια μέσα καθώς φέτος έχουμε στην διάθεσή μας 89 εναέρια μέσα σε σχέση με το 2019 που είχαμε 61.
3) «Κουράσατε με τις εκκενώσεις- «Ήχησε» το 112 για την Κυβέρνηση»
Η πιο αποκαρδιωτική «κριτική» που θα μπορούσε κανείς να κάνει ή να υπονοήσει είναι αυτή που αφορά στις εκκενώσεις περιοχών που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Μάλιστα, δυστυχώς, πολλοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης χρησιμοποιούν ένα εργαλείο όπως το 112, που έχει αποδείξει πόσο πολύτιμο είναι για να «επιτεθούν» στην Κυβέρνηση, ή στον Πρωθυπουργό.
Ξεχνάνε μάλλον ότι πριν 6 χρόνια κάηκαν ζωντανοί 104 άνθρωποι σε οικιστική περιοχή. «Η εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση θα βοηθούσε τους πολίτες για τον επερχόμενο κίνδυνο», είπε ο Εισαγγελέας της έδρας στην εκδίκαση της υπόθεσης για το Μάτι.
Μέσα σε 3 μήνες μετά τις εκλογές του 2019, τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία το σύστημα ενημέρωσης 112, ενώ λίγο αργότερα δημιουργήθηκε ένας μόνιμος μηχανισμός ο οποίος μέχρι σήμερα αποτελεί την πιο σπουδαία κατάκτηση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη χώρα. Οι εκκενώσεις λειτούργησαν και βοήθησαν και στην ασφάλεια των πολιτών και στο έργο των αρχών στην προχθεσινή πρωτοφανή πυρκαγιά στην Αττική.
4) «Δεν πετούσαν εναέρια μέσα, μόνο 7 φαίνονταν στα ραντάρ»
Πριν προλάβει να ολοκληρωθεί το σύνολο των επιχειρήσεων κατάσβεσης της πιο επικίνδυνης πυρκαγιάς της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να βγάλει μια ακόμα ψευδή ανακοίνωση σχετικά με τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν στο μέτωπο.
Μέσα σε λίγη ώρα, το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος εξέδωσε μια ανακοίνωση η οποία απαντά αποστομωτικά στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, μόνο χθες, επιχειρούσαν 36 εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της Πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική, ενώ στις 11 Αυγούστου 29 εναέρια μέσα.
Το πιο εξοργιστικό, όμως, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που πριν δύο εβδομάδες καταψήφιζε στην Βουλή την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
5) «Ναι αλλά δεν έγινε τίποτα στο πεδίο της πρόληψης»
Το αντίθετο ισχύει: Έχει δοθεί τεράστια σημασία στον τομέα της πρόληψης με συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες. Το πρόγραμμα Antinero για την προστασία των δασών, προϋπολογισμού 321 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» του οποίου το 55% υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ και, είτε έχει ήδη συμβασιοποιηθεί, είτε είναι προς τελική υπογραφή με οριστικούς αναδόχους.
Τους καθαρισμούς οικοπέδων, που για πρώτη φορά έγιναν σε τόσο μεγάλη κλίμακα και είναι δεδομένο ότι θα επιμείνουμε για ακόμα περισσότερους. Μόνο στους Δήμους της Βορειοανατολικής Αττικής είχαμε 83.243 καθαρισμένα οικόπεδα δηλαδή το 10% των συνολικών καθαρισμών, που περιόρισαν ως ένα σημείο το μέγεθος της καταστροφής.
Παράλληλα, 25 drones επιτηρούν όλο το 24ωρο τους ορεινούς όγκους της Αττικής, τις δασικές και τις ημιαστικές περιοχές, καθώς και ελικόπτερα που πραγματοποιούν έμφορτες περιπολίες. Αυτός ήταν, άλλωστε και ο λόγος που το πρώτο εναέριο μέσο πραγματοποίησε την πρώτη ρίψη νερού στη φωτιά του Βαρνάβα, 5 λεπτά αφού εκείνη ξέσπασε με τα πεζοπόρα τμήματα να φτάνουν μέσα σε 10 λεπτά.
Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να εξαλειφθούν οι πυρκαγιές, ακόμα και κράτη όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς ή η Αυστραλία πλήττονται από megafires. Η προσπάθεια συνεχίζεται και με την μεγαλύτερη έμφαση στο μέτωπο της πρόληψης, είναι όμως δεδομένο ότι οι μηχανισμοί και οι φορείς πρέπει -και συνεχίζουν- να βελτιώνονται διαρκώς.
6) «Και τι κάνετε με τους εμπρηστές; Και να συλληφθούν θα πέσουν στα μαλακά».
Η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει τον Ποινικό Κώδικα με τις ποινές να είναι αυστηρότερες, ακόμα και για τις πυρκαγιές εξ αμελείας. Μάλιστα, ο εμπρησμός που οδηγεί σε απώλεια ζωής τιμωρείται με ισόβια και ο εμπρησμός δάσους, αν οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή, είναι πλέον κακούργημα και η ποινή του φτάνει τα 20 χρόνια κάθειρξης και τις 200.000 ευρώ χρηματική ποινή.
Όλες οι ποινές που αφορούν εμπρησμό δάσους πλέον, εκτίονται στη φυλακή και δεν αναστέλλονται, ούτε μετατρέπονται με κανέναν τρόπο, ενώ ούτε η άσκηση του ένδικου μέσου της έφεσης έχει αναστέλλουσα ισχύ για την ποινή του δράστη.
Η μάχη μας με τη φωτιά δεν έχει τελειώσει, ενώ, η αντιπυρική περίοδος έχει ακόμα αρκετό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί Οι κλιματολογικές συνθήκες χρόνο με το χρόνο δυσχεραίνουν και γι’ αυτό και κάθε χρόνο οφείλουμε ως Πολιτεία να βελτιωνόμαστε και να παίρνουμε μαθήματα απ’ τη μία περίοδο στην επόμενη. Οι «εκ του ασφαλούς κριτές» και οι κάθε λογής πρόθυμοι να κουνήσουν το δάχτυλο τη στιγμή της μάχης, που έχουν μάθει να αντιπολιτεύονται χωρίς καμία συγκεκριμένη αντιπρόταση, είναι βαθύτατα επιζήμιοι στην κοινή μας προσπάθεια.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στο έργο μας και είμαστε πάντα δίπλα σε όσους επιχειρούν με αυταπάρνηση για να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και το φυσικό μας περιβάλλον, αλλά, πριν και πάνω απ’ όλα, δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται από αυτά τα ακραία φαινόμενα».
Ειδήσεις σήμερα:
Φωτιά στην Αττική: Διαδικασίες εξπρές για την αποκατάσταση των πληγέντων
Κικίλιας: Το πρώτο ελικόπτερο έφτασε στον Βαρνάβα 4 λεπτά αφότου το drone εντόπισε την εστία φωτιάς – Δείτε βίντεο
Ολυμπιακοί Αγώνες - Παρίσι 2024: Οι 16 προσωπικές ιστορίες που ξεχώρισαν
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε μακροσκελές κείμενό του, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της γυναίκας που έχασε τη ζωή της στην πυρκαγιά, συνεχάρη τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ απάντησε σε μερικές «κατηγορίες» - όπως τις αποκάλεσε -αναφορικά με την κατάσταση.
«Σκύβουμε όλοι το κεφάλι μπροστά στην αυταπάρνηση και την ταπεινότητα αυτών των ανθρώπων που επιχείρησαν και συνεχίζουν να επιχειρούν με ηρωισμό στο μέτωπο της φωτιάς για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος. Η Πολιτική Προστασία συνεχίζει να συνεργάζεται με ταχύτητα με τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, συνδράμοντας στο πεδίο και ανακουφίζοντας όσους αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις περιοχές που κατέκλυσε η πυρκαγιά. Βλέποντας συμπολίτες μας να αγωνιούν για τα σπίτια τους, για τους δικούς τους ανθρώπους, να γυρίζουν πίσω από τις άδειές τους, νιώσαμε ξανά την μανία της φωτιάς. Παράλληλα, μετά την τραγική είδηση της απώλειας ενός ανθρώπου θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια όλων στην οικογένεια της εργαζόμενης γυναίκας που έχασε τη ζωή της», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης.
«Πρωταρχικός στόχος είναι η άμεση καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν πολίτες και επιχειρήσεις και η γρήγορη αποκατάσταση και στήριξή τους, με όλες τις δυνατότητες που παρέχει η κρατική αρωγή» επισημαίνει.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Παύλου Μαρινάκη
«Η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αττική τα προηγούμενα 24ωρα ήταν μια σκληρή υπενθύμιση πως η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει. Ο κίνδυνος είναι εδώ και μόνο μια σπίθα αρκεί για να δημιουργήσει μια mega- πυρκαγιά. Οι πυροσβέστες, οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, του Στρατού, οι εθελοντές, οι δασοκομάντος, οι πιλότοι των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων που συνέδραμαν και συνδράμουν στην κατάσβεση, αξίζουν το μεγαλύτερο, το πιο ειλικρινές μας ευχαριστώ.
Σκύβουμε όλοι το κεφάλι μπροστά στην αυταπάρνηση και την ταπεινότητα αυτών των ανθρώπων που επιχείρησαν και συνεχίζουν να επιχειρούν με ηρωισμό στο μέτωπο της φωτιάς για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος.
Η Πολιτική Προστασία συνεχίζει να συνεργάζεται με ταχύτητα με τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, συνδράμοντας στο πεδίο και ανακουφίζοντας όσους αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις περιοχές που κατέκλυσε η πυρκαγιά.
Βλέποντας συμπολίτες μας να αγωνιούν για τα σπίτια τους, για τους δικούς τους ανθρώπους, να γυρίζουν πίσω από τις άδειές τους, νιώσαμε ξανά την μανία της φωτιάς.
Παράλληλα, μετά την τραγική είδηση της απώλειας ενός ανθρώπου θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια όλων στην οικογένεια της εργαζόμενης γυναίκας που έχασε τη ζωή της.
Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν να επιχειρούν, μέχρι την πλήρη οριοθέτηση και κατάσβεση όλων των εστιών που υπάρχουν και, καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι ακόμα υψηλός, πρέπει όλοι να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των Αρχών.
Πρωταρχικός στόχος είναι η άμεση καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν πολίτες και επιχειρήσεις και η γρήγορη αποκατάσταση και στήριξή τους, με όλες τις δυνατότητες που παρέχει η κρατική αρωγή. Ήδη, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τα μέτρα του πλαισίου κρατικής αρωγής για τη στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών.
Θα ήθελα, όμως, να απαντήσω και σε κάποιες κατηγορίες που ακούστηκαν τα τελευταία 24ωρα, οι οποίες αποτελούν είτε καλοπροαίρετη κριτική πολιτών όσων αγωνιούσαν, είτε τη γνωστή προσπάθεια εργαλειοποίησης μιας φυσικής καταστροφής από την αντιπολίτευση.
1) «Κάθε χρόνο τα ίδια, στο ίδιο έργο θεατές»
Όχι, αυτή η ισοπεδωτική λογική δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. Παρά το γεγονός ότι οι κλιματολογικές συνθήκες επιδεινώνονται από την ανομβρία, την ξηρασία και τους παρατεταμένους καύσωνες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών, η Κυβέρνηση έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την πολιτική προστασία με απτά αποτελέσματα.
Η Πυροσβεστική από την 1η Μαΐου μέχρι σήμερα έχει αντιμετωπίσει 3.543 ενάρξεις αγροτοδασικών πυρκαγιών, ενώ την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο πέρσι αντιμετώπισε 2.344 ενάρξεις πυρκαγιών, δηλαδή 50% περισσότερες το 2024 σε σχέση με το 2023 στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Όλες αυτές οι πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από τον ίδιο μηχανισμό πολιτικής προστασίας που κάποιοι μέσα σε λίγες ώρες έσπευσαν να απαξιώσουν.
Η πυρκαγιά στον Βαρνάβα εκδηλώθηκε σε μέρα με ακραίο κίνδυνο επιπέδου 5, κάτι που διαπιστώνεται σε ελάχιστες μέρες κάθε αντιπυρικής περιόδου και αυτό σημαίνει ότι αν εκδηλωθεί πυρκαγιά είναι εξαιρετικά δύσκολη η αναχαίτισή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε λιγότερο από 2 εικοσιτετράωρα εκδηλώθηκαν 27 ταυτόχρονες εστίες σε περιοχή μικρότερη των 50 χιλιομέτρων. Οι κλιματικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει μια πραγματικότητα στην οποία προσαρμόζουμε τη δράση μας καθημερινά.
2) «Που είναι το κράτος;»
Ο κρατικός μηχανισμός βρισκόταν στο πεδίο με όλες του τις δυνάμεις. Εκτός από την Πυροσβεστική, που επιχειρούσε ακατάπαυστα στα μέτωπα και τις εστίες, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ προχώρησαν σε απεγκλωβισμούς εκατοντάδων πολιτών που βρίσκονταν σε κίνδυνο μέσα σε οικιστικές περιοχές. Δασικές υπηρεσίες, Δήμοι, Περιφέρεια και φορείς πολιτικής προστασίας συνέδραμαν με προσωπικό και οχήματα, ενώ συντόνισαν εθελοντές που προσέφεραν τα μέγιστα για την προστασία περιουσιών και την περίθαλψη ζώων.
Φέτος, έχουμε 17.500 πυροσβέστες, τους περισσότερους από ποτέ, ενώ, έχουν γίνει προσλήψεις άλλων 700 δασοπυροσβεστών και αυξήθηκαν οι μονάδες των «δασοκομάντος» από 6 σε 16. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τον αριθμό πυροσβεστών αναλογικά με τον πληθυσμό της και στη δεύτερη θέση ως προς τις δαπάνες για πυροπροστασία ως ποσοστό επί του τακτικού προϋπολογισμού. Επιπλέον, για πρώτη φορά επιχειρούν τόσα πολλά εναέρια μέσα καθώς φέτος έχουμε στην διάθεσή μας 89 εναέρια μέσα σε σχέση με το 2019 που είχαμε 61.
3) «Κουράσατε με τις εκκενώσεις- «Ήχησε» το 112 για την Κυβέρνηση»
Η πιο αποκαρδιωτική «κριτική» που θα μπορούσε κανείς να κάνει ή να υπονοήσει είναι αυτή που αφορά στις εκκενώσεις περιοχών που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Μάλιστα, δυστυχώς, πολλοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης χρησιμοποιούν ένα εργαλείο όπως το 112, που έχει αποδείξει πόσο πολύτιμο είναι για να «επιτεθούν» στην Κυβέρνηση, ή στον Πρωθυπουργό.
Ξεχνάνε μάλλον ότι πριν 6 χρόνια κάηκαν ζωντανοί 104 άνθρωποι σε οικιστική περιοχή. «Η εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση θα βοηθούσε τους πολίτες για τον επερχόμενο κίνδυνο», είπε ο Εισαγγελέας της έδρας στην εκδίκαση της υπόθεσης για το Μάτι.
Μέσα σε 3 μήνες μετά τις εκλογές του 2019, τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία το σύστημα ενημέρωσης 112, ενώ λίγο αργότερα δημιουργήθηκε ένας μόνιμος μηχανισμός ο οποίος μέχρι σήμερα αποτελεί την πιο σπουδαία κατάκτηση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη χώρα. Οι εκκενώσεις λειτούργησαν και βοήθησαν και στην ασφάλεια των πολιτών και στο έργο των αρχών στην προχθεσινή πρωτοφανή πυρκαγιά στην Αττική.
4) «Δεν πετούσαν εναέρια μέσα, μόνο 7 φαίνονταν στα ραντάρ»
Πριν προλάβει να ολοκληρωθεί το σύνολο των επιχειρήσεων κατάσβεσης της πιο επικίνδυνης πυρκαγιάς της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να βγάλει μια ακόμα ψευδή ανακοίνωση σχετικά με τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν στο μέτωπο.
Μέσα σε λίγη ώρα, το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος εξέδωσε μια ανακοίνωση η οποία απαντά αποστομωτικά στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, μόνο χθες, επιχειρούσαν 36 εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της Πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική, ενώ στις 11 Αυγούστου 29 εναέρια μέσα.
Το πιο εξοργιστικό, όμως, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που πριν δύο εβδομάδες καταψήφιζε στην Βουλή την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
5) «Ναι αλλά δεν έγινε τίποτα στο πεδίο της πρόληψης»
Το αντίθετο ισχύει: Έχει δοθεί τεράστια σημασία στον τομέα της πρόληψης με συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες. Το πρόγραμμα Antinero για την προστασία των δασών, προϋπολογισμού 321 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» του οποίου το 55% υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ και, είτε έχει ήδη συμβασιοποιηθεί, είτε είναι προς τελική υπογραφή με οριστικούς αναδόχους.
Τους καθαρισμούς οικοπέδων, που για πρώτη φορά έγιναν σε τόσο μεγάλη κλίμακα και είναι δεδομένο ότι θα επιμείνουμε για ακόμα περισσότερους. Μόνο στους Δήμους της Βορειοανατολικής Αττικής είχαμε 83.243 καθαρισμένα οικόπεδα δηλαδή το 10% των συνολικών καθαρισμών, που περιόρισαν ως ένα σημείο το μέγεθος της καταστροφής.
Παράλληλα, 25 drones επιτηρούν όλο το 24ωρο τους ορεινούς όγκους της Αττικής, τις δασικές και τις ημιαστικές περιοχές, καθώς και ελικόπτερα που πραγματοποιούν έμφορτες περιπολίες. Αυτός ήταν, άλλωστε και ο λόγος που το πρώτο εναέριο μέσο πραγματοποίησε την πρώτη ρίψη νερού στη φωτιά του Βαρνάβα, 5 λεπτά αφού εκείνη ξέσπασε με τα πεζοπόρα τμήματα να φτάνουν μέσα σε 10 λεπτά.
Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να εξαλειφθούν οι πυρκαγιές, ακόμα και κράτη όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς ή η Αυστραλία πλήττονται από megafires. Η προσπάθεια συνεχίζεται και με την μεγαλύτερη έμφαση στο μέτωπο της πρόληψης, είναι όμως δεδομένο ότι οι μηχανισμοί και οι φορείς πρέπει -και συνεχίζουν- να βελτιώνονται διαρκώς.
6) «Και τι κάνετε με τους εμπρηστές; Και να συλληφθούν θα πέσουν στα μαλακά».
Η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει τον Ποινικό Κώδικα με τις ποινές να είναι αυστηρότερες, ακόμα και για τις πυρκαγιές εξ αμελείας. Μάλιστα, ο εμπρησμός που οδηγεί σε απώλεια ζωής τιμωρείται με ισόβια και ο εμπρησμός δάσους, αν οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή, είναι πλέον κακούργημα και η ποινή του φτάνει τα 20 χρόνια κάθειρξης και τις 200.000 ευρώ χρηματική ποινή.
Όλες οι ποινές που αφορούν εμπρησμό δάσους πλέον, εκτίονται στη φυλακή και δεν αναστέλλονται, ούτε μετατρέπονται με κανέναν τρόπο, ενώ ούτε η άσκηση του ένδικου μέσου της έφεσης έχει αναστέλλουσα ισχύ για την ποινή του δράστη.
Η μάχη μας με τη φωτιά δεν έχει τελειώσει, ενώ, η αντιπυρική περίοδος έχει ακόμα αρκετό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί Οι κλιματολογικές συνθήκες χρόνο με το χρόνο δυσχεραίνουν και γι’ αυτό και κάθε χρόνο οφείλουμε ως Πολιτεία να βελτιωνόμαστε και να παίρνουμε μαθήματα απ’ τη μία περίοδο στην επόμενη. Οι «εκ του ασφαλούς κριτές» και οι κάθε λογής πρόθυμοι να κουνήσουν το δάχτυλο τη στιγμή της μάχης, που έχουν μάθει να αντιπολιτεύονται χωρίς καμία συγκεκριμένη αντιπρόταση, είναι βαθύτατα επιζήμιοι στην κοινή μας προσπάθεια.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στο έργο μας και είμαστε πάντα δίπλα σε όσους επιχειρούν με αυταπάρνηση για να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και το φυσικό μας περιβάλλον, αλλά, πριν και πάνω απ’ όλα, δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται από αυτά τα ακραία φαινόμενα».
Ειδήσεις σήμερα:
Φωτιά στην Αττική: Διαδικασίες εξπρές για την αποκατάσταση των πληγέντων
Κικίλιας: Το πρώτο ελικόπτερο έφτασε στον Βαρνάβα 4 λεπτά αφότου το drone εντόπισε την εστία φωτιάς – Δείτε βίντεο
Ολυμπιακοί Αγώνες - Παρίσι 2024: Οι 16 προσωπικές ιστορίες που ξεχώρισαν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr