Αστεροσκοπείο: Η ακτινογραφία της φωτιάς στην Αττική - 2η χειρότερη από το 2009, κάηκαν σχεδόν 100.000 στρέμματα

Οι δύο φωτιές στην Αττική, το 2009 και το 2024 παρουσιάζουν αλληλοεπικάλυψη κατά ποσοστό 60%

Η λεπτομερής αποτίμηση των καμένων εκτάσεων της πυρκαγιάς στη βορειανατολική Αττική 11-12 Αυγούστου 2024 έδειξε ότι κάηκαν συνολικά 9.948 εκτάρια γης (99.480 στρέμματα μικτής δασικής και περιαστικής δασικής έκτασης).

Από αυτά, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του Copernicus CLMS Corine Land Cover, το 39% της επιφάνειας είναι μεταβατικές δασώδεις και θαµνώδεις εκτάσεις, το 26% σκληρόφυλλη βλάστηση, το 19.5% εκτάσεις µε αραιή βλάστηση με διάσπαρτη δόμηση, 12% γεωργικές εκτάσεις, και το 3,5% ασυνεχής αστική δόμηση.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), η πυρκαγιά αυτή είναι η 2η δυσμενέστερη περίπτωση πυρκαγιάς σε καμένη έκταση που έχει εκδηλωθεί στον νομό Αττικής μετά την πυρκαγιά στην ίδια περιοχή που συνέβη το 2009.

Ιδιαίτερο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την εν λόγω καταγραφή είναι η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην προσφατή πυρκαγιά με την αντίστοιχη του 2009. Όπως φαίνεται από τη χαρτογράφηση, η πυρκαγιά του 2009 αναπτύχθηκε με πολύ παρόμοιο τρόπο και έκαψε έκταση ίση με 13054 εκτάρια δασικής και περιαστικής έκτασης με τις δύο καμένες εκτάσεις να παρουσιάζουν αλληλοεπικάλυψη κατά ποσοστό 60%, γεγονός που κάνει έκδηλη την επιβάρυνση του οικοσυστήματος στην περιοχή με δυσοίωνες προβλέψεις αναφορικά με την φυσική αναγέννηση του τοπίου τα επόμενα χρόνια.

Δείτε τις δορυφορικές εικόνες:



Δείτε την ανάρτηση του Αστεροσκοπείου:




Ειδήσεις σήμερα:

Σπάνια αντικείμενα του Τιτανικού φυλάσσονται σε μυστική αποθήκη: Οι άγνωστες ιστορίες τους, δείτε βίντεο

Μπεν Άφλεκ: Εκείνος χώρισε τη Λόπεζ - Την εγκατέλειψε γιατί έθετε τη νηφαλιότητά του σε κίνδυνο, αναφέρει δημοσίευμα

Ουκρανία: Υποστηρίζει ότι κατέρριψε ρωσικό μαχητικό στο Κουρσκ και ότι κρατά 100 αιχμαλώτους πολέμου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr