Ιός Δυτικού Νείλου: 10 θάνατοι από την αρχή του 2024 - Πρώτο κρούσμα στην Αττική, 76 μολύνσεις συνολικά

Τα στοιχεία δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ - Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν και δηλώθηκαν 21 νέα εγχώρια κρούσματα

Δέκα άνθρωποι, συνολικά, στη χώρα μας, έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου από την αρχή του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, από την αρχή της περιόδου 2024, μέχρι τις 14/8, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 76 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 57 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή και οξεία χαλαρή παράλυση) και 19 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν και δηλώθηκαν 21 νέα εγχώρια κρούσματα. Επίσης, κατεγράφη το πρώτο κρούσμα στην Αττική και συγκεκριμένα, στην Καλλιθέα.





Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Η εβδομαδιαία αυτή έκθεση σκοπό έχει τη συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης σχετικά με την καταγραφή κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται εργαστηριακά με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ) κάθε εβδομάδα, για την περίοδο μετάδοσης 2024.

Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα περιστατικά, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση του ιού του ΔΝ (i. Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ii. Διαγνωστικό Τμήμα, Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur, iii. Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, iv. Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης-ΠΑΓΝΗ).

Το Τμήμα Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, εντός 24 ωρών από τη δήλωσή τους, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθεί ο πιθανός τόπος έκθεσης, τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου. Επιπρόσθετα, παρακολουθείται καθημερινά η κλινική πορεία και η έκβαση κάθε ασθενούς, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Από την αρχή της περιόδου 2024, μέχρι τις 14/08/2024 (ώρα 13.00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά εβδομήντα έξι (76) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα πενήντα επτά (57) κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή και οξεία χαλαρή παράλυση) και δέκα εννιά (19) κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν είκοσι ένα (21) νέα εγχώρια κρούσματα. Έχουν καταγραφεί, επίσης, δύο εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλη χώρα του εξωτερικού (δεν περιλαμβάνονται στην περαιτέρω ανάλυση). Έχουν καταγραφεί δέκα (10) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 80 έτη, εύρος 61 - 92 έτη).

Ειδήσεις σήμερα:

Χαλκιδική: Πραγματογνωμοσύνη στην κατασκήνωση ζήτησε ο εισαγγελέας - «Εφεραν το παιδί μας νεκρό» λέει η γιαγιά της 8χρονης

Τα κίνητρα και η ψυχολογία των 14χρονων εφήβων που συνελήφθησαν για εμπρησμό στη Γλυφάδα - Μιλά η Αλεξάνδρα Καππάτου

Ισραηλινοί και Ουκρανοί διακινούσαν ναρκωτικά με τροχόσπιτα, ιστοπλοϊκά και... μπιτόνια στο Ισραήλ μέσω Ελλάδος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr