Καιρός: Επικίνδυνο κοκτέιλ με θυελλώδεις βοριάδες και 40άρια μέχρι και το Σάββατο

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σχεδόν σε όλη τη χώρα - Στους 42°C η θερμοκρασία τον Δεκαπενταύγουστο - Η πρόγνωση της ΕΜΥ μέχρι και την Τρίτη

Θυελλώδεις βοριάδες, σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, περιμένουμε μέχρι και το Σάββατο (17/8). Η ένταση των βοριάδων θα φτάνει τα 7 με 8 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάνουν τοπικά στα επίπεδα των 40 βαθμών. Από την Κυριακή προβλέπεται σταδιακή εξασθένηση των ανέμων, υποχώρηση της θερμοκρασίας και ενίσχυση της αστάθειας, με σποραδικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά.

Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς σχεδόν σε όλη τη χώρα

Υψηλός και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς θα επικρατήσει σήμερα (16/8) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr),

Ειδικότερα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες των Κυκλάδων)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής, συμπεριλαμβανομένου του Αγίου Όρους)
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Θάσου, ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
Περιφέρεια Κρήτης


Με υψηλές θερμοκρασίες και το επόμενο 15ημερο

Από την πλευρά του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του στο Χ σημειώνει ότι η θερμοκρασία το επόμενο 15ημερο θα είναι «σχεδόν σταθερά σε τιμές πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή τόσο στη Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη χώρα και την Ανατολική Ευρώπη. Μια μικρή και πρόσκαιρη κάμψη του υδραργύρου θα υπάρξει στις 21 και 22 Αυγούστου».

«Η απόκλιση από τις κανονικές τιμές στη χώρα μας δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή και υπολογίζεται περί τους 4°C, με μέσες μέγιστες θερμοκρασίες περί τους 36°C΄. Στην Ανατολική Ευρώπη οι αποκλίσεις θα φτάνουν ακόμη και τους 9°C με μέγιστες τιμές θερμοκρασίας σε Ρουμανία και Ουκρανία περί τους 38-39°C» προσθέτει στην ανάρτησή του ο κ. Κολυδάς.



Στους 42°C η θερμοκρασία τον Δεκαπενταύγουστο

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών την Πέμπτη 15/08. Όπως φαίνεται στον χάρτη που ακολουθεί, η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στα Βραχναίικα Αχαΐας με 42.1 °C. Επιπλέον, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 35.2 °C, ενώ 174 από τους 488 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37 °C, από τους οποίους οι 30 κατέγραψαν θερμοκρασία άνω των 40 °C.



Ο καιρός σήμερα

Σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές νεφώσεις. Τις θερμές ώρες της ημέρας οι νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν όμβροι ή καταιγίδες, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 18 έως 36-37, στη Θεσσαλία από 20 έως 39-41, στην Ήπειρο από 20 έως 38-39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα από 20 έως 38-40 και τοπικά 41 βαθμούς, στα Επτάνησα από 22 έως 36-38 βαθμούς, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 32-34 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 3-5 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Μακεδονίας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 και στο Θρακικό τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 με 38 βαθμούς και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 βαθμούς, στα ηπειρωτικά έως 39 με 40 και τοπικά στη δυτική Στερεά 41 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Πελοποννήσου και της κεντρικής Στερεάς θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 38, τοπικά έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 6 με 7 και στις Κυκλάδες τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 32 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στις Σποράδες τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 39 με 40 βαθμούς και στις Σποράδες έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στα γύρω ορεινά ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17-08-2024
Γενικά αίθριος καιρός. Tις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά (πλην της Θράκης).
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς, στα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ιονίου και τη νότια Κρήτη τους 34 με 36 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 32 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 18-08-2024
Γενικά αίθριος καιρός. Tις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο και κυρίως στα ορεινά των υπόλοιπων περιοχών (πλην της Θράκης).
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και θα φτάσει στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 33 με 35 και τοπικά τους 36 βαθμούς, στα βόρεια ηπειρωτικά, τα νησιά του Ιονίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 31 με 33 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 19-08-2024
Αρχικά στα βορειοδυτικά και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα υπόλοιπα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα αναπτυχθούν παροδικές νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά κυρίως μέχρι το απόγευμα. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα δυτικά.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στο ανατολικό Αιγαίο από βόρειες με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 20-08-2024
Στο Ιόνιο νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια τμήματα σποραδικές καταιγίδες με βελτίωση από το απόγευμα.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός και μόνο στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν παροδικές νεφώσεις και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.
Η ορατότητα στα δυτικά και τα νότια τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ειδήσεις σήμερα:

Χαλκιδική: Η 8χρονη πνίγηκε στην πισίνα ενώ κολυμπούσε με άλλα παιδιά - Το χρονικό της τραγωδίας


Λύγισε 13-12 στο Άμστερνταμ ο Παναθηναϊκός από τον Άγιαξ μετά από θρίλερ με 34 πέναλτι - Συνεχίζει στο Conference - Δείτε τα γκολ

ΙΧ στο λιμάνι της Άνδρου μένει στον αέρα, επιβάτες το σπρώχνουν και τελικά τρέχουν να επιβιβαστούν στο πλοίο ενώ αναχωρεί - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr