Κεφαλονιά: Αθωώθηκε ο 43χρονος πρώην εποχικός πυροσβέστης που συνελήφθη πέρυσι και είχε ομολογήσει έξι εμπρησμούς!

Είχε προφυλακιστεί και βρισκόταν στις φυλακές Κορυδαλλού τους τελευταίους μήνες - Πώς έφτασε στην απόφαση το δικαστήριο - θα κάνει αγωγή κατά του Δημοσίου και των μαρτύρων κατηγορίας

Ο 43χρονος πρώην εποχικός πυροσβέστης που πέρυσι τον Αύγουστο είχε συλληφθεί για εμπρησμό σε δασική έκταση στην Κεφαλονιά, και είχε ομολογήσει συνολικά έξι εμπρησμούς στο νησί, προφυλακίστηκε αλλά στη δίκη που έγινε αθωώθηκε.

Η ανακοίνωση ήταν η εξής: «Στο πλαίσιο εκτέλεσης εντάλματος σύλληψης, έπειτα από έρευνες ανακριτικών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, συνελήφθη ένας άνδρας, ο οποίος ομολόγησε ότι είχε προκαλέσει σε προγενέστερα έτη άλλες πέντε δασικές πυρκαγιές σε περιοχές της Κεφαλληνίας».

Έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ο 43χρονος πρώην εποχικός πυροσβέστης προφυλακίστηκε και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, τον Σεπτέμβριο του 2023. Σύμφωνα με τη δικογραφία ο 43χρονος επικαλούμενος τη σωματική του ανάγκη, απομακρυνόταν από τους συναδέλφους του και όταν επέστρεφε, τους έλεγε να απομακρυνθούν πηγαίνοντας σε άλλο μέρος.

Τότε, και ενώ κανείς άλλος από το πλήρωμα δεν έβλεπε κάτι, εκείνος φώναζε «φωτιά, φωτιά» και όταν τον ρωτούσαν οι συνάδελφοί του «πού τη βλέπεις;», εκείνος απαντούσε «εκεί που ήμασταν πριν». Ο τρόπος με τον οποίο έβαζε τις πυρκαγιές ήταν με μαντιλάκια με αιθυλική αλκοόλη τα οποία είναι βραδύκαυστα ενώ δεν αφήνουν ίχνη.

Κατά την εκδίκαση της απόφασης στο Εφετείο Κακουργημάτων Πάτρας, ο 43χρονος άνδρας δήλωσε αθώος, ενώ οι μαρτυρίες κατηγορίας αλλά και η αρχική του ομολογία δεν ήταν αρκετά και το δικαστήριο τον αθώωσε.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου πρώην εποχικού πυροσβέστη, δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο protothema.gr

«Οι κατηγορίες απεδείχθησαν αίολες καθώς οι μάρτυρες κατηγορίας εις την ακροαματική διαδικασία ερωτήθηκαν από τη δική μας πλευρά, της υπερασπίσεως του κατηγορουμένου, εάν και κατά πόσο ήταν αυτόπτες μάρτυρες των πυρκαγιών που υποτίθεται κατηγορούνταν ο πελάτης μου ότι ήταν δήθεν υπαίτιος των εμπρησμών.Από τις αλληλοσυγκρουόμενες καταθέσεις των μαρτύρων εις το ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οι οποίες απέδειξαν στο δικαστήριο πως είναι αναξιόπιστοι μάρτυρες αναιρώντας τα όσα είχαν καταθέσει προανακριτικά, αλλά και από το αναμφισβήτητο γεγονός πως δεν γνώριζαν και ούτε ήταν αυτόπτες μάρτυρες στους υποτιθέμενους εμπρησμούς, μη δυνάμενοι να στοιχειοθετήσουν εάν ο κατηγορούμενος ήταν εκείνος που τέλεσε το ποινικό αδίκημα του εμπρησμού.Επίσης το δικαστήριο δέχθηκε τους ισχυρισμούς μας πως δεν υπήρχε δόλος από τη μεριά του κατηγορουμένου για να τελέσει το συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα καθώς το ποινικό του μητρώο ήταν λευκότατο, δεν είχε ούτε έχει απασχολήσει ποτέ τις αστυνομικές-δικαστικές αρχές και είναι ένας νομιμότατος πολίτης.Η αιτιολογία της απόφασης του δικαστηρίου βασίστηκε στα παραπάνω στοιχεία, αλλά και σε ένα ακόμη σημαντικό αποδεικτικό μέσον, το οποίο ήταν ότι δεν γνώριζε ανάγνωση και γραφή ο εποχικός πυροσβέστης και εξ αυτού του λόγου πιέστηκε προκειμένου να υπογράψει μια “στημένη” κατάθεση από τις αρχές. Η δικαίωση του εντολέως μου, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, προκύπτει από την παμψηφεί αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών στις 19-06-2024, ύστερα κιόλας από την εξ ολοκλήρου αθωωτική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας που εισηγήθηκε εις το δικαστήριο να απαλλαγεί πάσης κατηγορίας ο εποχικός πυροσβέστης ο οποίος και κατηγορείτο για έξι πυρκαγιές στην περιοχή Σάμης Κεφαλλονιάς το καλοκαίρι του 2023.

Ο εντολέας μου αναμένεται να κινηθεί νομικά καταθέτοντας αγωγή εναντίον του Δημοσίου αλλά και των μαρτύρων κατηγορίας, οι οποίοι είναι υπαίτιοι για την ψυχική αλλά και σωματική ταλαιπωρία του εντολέα μου επί εννέα μήνες αδίκως προσωρινά κρατουμένου στις φυλακές του Κορυδαλλού. Η αποκατάσταση του ονόματός του αλλά και η επανόρθωση της προσβολής της προσωπικότητάς του, Α.Κ. 57, είναι η νομική οδός που ακολουθώ ως νομικός του σύμβουλος για να μπορέσει να διεκδικήσει τα δίκαιά του, ιδίως τώρα που είναι αθώος πάσης κατηγορίας. H αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψής του είναι μονόδρομος για την εξ ολοκλήρου δικαίωσή του».
Ο δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω Ανδρέας Θεοδωρόπουλος
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr