Αναστολή οικοδομικής άδειας στον παραδοσιακό ιστό της Κηφισιάς λόγω των μπόνους του ΝΟΚ

Αναστολή οικοδομικής άδειας στον παραδοσιακό ιστό της Κηφισιάς λόγω των μπόνους του ΝΟΚ

Οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ υποστηρίζουν ότι η ανέγερση της επίμαχης κατοικίας, θα επιφέρει λόγω της φύσης και της έκτασής της, βλάβη στο οικιστικό περιβάλλον της Κηφισιάς

kifisias
Τριγμούς δέχονται τα μπόνους στα ύψη των κτιρίων και στον συντελεστή δόμησης που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ). Και αυτό γιατί το Συμβούλιο της Επικρατείας «πάγωσε» προσωρινά οικοδομική άδεια που επέτρεπε την ανέγερση τριώροφης ογκώδους κατοικίας με δώμα, υπόγειο, κ.λπ., στην περιοχή του παραδοσιακού ιστού της Κηφισιάς.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει περιβαλλοντικά και άλλα Σωματεία της Κηφισιάς και ζητούν να ανασταλεί και να ακυρωθεί οικοδομική άδεια στην περιοχή του παραδοσιακού τμήματος της Κηφισιάς, η οποία επιτρέπει την ανέγερση ογκώδους ιδιωτικής κατοικίας καθ΄ υπέρβαση των επιτρεπόμενων ορίων, βάσει των ειδικών διατάξεων για την περιοχή, πολεοδομικών μεγεθών, λόγω εφαρμογής των διατάξεων περί κινήτρων και όρων δόμησης του ΝΟΚ.

Οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ υποστηρίζουν ότι η ανέγερση της επίμαχης κατοικίας, θα επιφέρει λόγω της φύσης και της έκτασής της, βλάβη στο οικιστικό περιβάλλον της Κηφισιάς.

Το θερινό Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την Ουρανία Νικολαράκου και εισηγήτρια την Θεοδώρα Ζιάμου, με την υπ΄ αριθμ. 114/2024 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών, έκρινε ότι «η προσβαλλόμενη οικοδομική άδεια πρέπει να ανασταλεί, διότι εφαρμόζει διατάξεις του ΝΟΚ που προσαυξάνουν όλα τα πολεοδομικά μεγέθη, κατά παρέκκλιση των ειδικών για την περιοχή όρων και περιορισμών δόμησης, σε βαθμό που δύναται να αλλοιώσει την οικιστική φυσιογνωμία της περιοχής και να επιφέρει βλάβη στους επιδιωκόμενους από τα αιτούντα σωματεία σκοπούς προστασίας του περιβάλλοντος της Κηφισιάς».

Κλείσιμο
Η αναστολή της οικοδομικής άδειας πραγματοποιήθηκε γιατί σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας η βλάβη που μπορεί να προκληθεί από την ανέγερση της στην επίμαχη περιοχή, θα είναι ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη, ενώ σε περίπτωση αποδοχής της αιτήσεως ακυρώσεως των προσφευγόντων Σωματείων, οι ανεγερθείσες και διατηρηθείσες κατασκευές θα πρέπει -για λόγους δημοσίου συμφέροντος- να κατεδαφιστούν, «μη δυνάμενες να νομιμοποιηθούν ως αυθαίρετες».

Ακόμη, η αναστολή της οικοδομικής άδειας διατάχθηκε, σύμφωνα με το ΣτΕ, για «το σύνολο των οικοδομικών εργασιών, εξαιρουμένων των εργασιών για την ασφάλεια της οικοδομής, οι οποίες πρέπει να διενεργηθούν στο απολύτως αναγκαίο μέτρο, κατά την κρίση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας, και να ολοκληρωθούν εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης στους διαδίκους». Πάντως, το όλο θέμα του ΝΟΚ εκκρεμεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

Οργή στο Κορλεόνε στη Σικελία μετά την «προκλητική» ανάρτηση του γιου ενός διαβόητου αρχιμαφιόζου

Έλον Μασκ: Έξαλλος για τον Καντίροφ και το Cybertruck με το πολυβόλο - «Είστε καθυστερημένοι που νομίζετε πως το έδωσα εγώ;»

Κρήτη: Σπαρακτική ανάρτηση της μητέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στον ΒΟΑΚ - «Ετοιμάσου να με πάρεις αγκαλιά»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης