Κακοκαιρία: Επιφυλακή για το δεύτερο κύμα ακραίων φαινομένων - 30.000 κεραυνοί μέσα σε 18 ώρες - Βίντεο

Στην Κέρκυρα προληπτικά ομάδα της ΕΜΑΚ, μετά το πρωινό μπαράζ κεραυνών - Τι αναφέρεται στο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ που εκδόθηκε νωρίτερα - Αναλυτική πρόγνωση 

Σοβαρή κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες την Κέρκυρα με ομάδα τριών ανδρών από την 5η ΕΜΑΚ να φτάνει εσπευσμένα στο νησί προκειμένου να ενισχύσει την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία.

Το μεσημέρι της Δευτέρας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε μήνυμα 112 στους κατοίκους του νησιού, καλώντας τους να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν το νησί έως το πρωί της Τρίτης.

Ο νέος χάρτης του meteo με τους κεραυνούς 



Έντονες βροχές με κεραυνικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν νωρίτερα στο νησί της Κέρκυρας προκαλώντας πολλά προβλήματα στους κατοίκους καθώς πλημμύρισαν τα φρεάτια στους δρόμους, ενώ το κέντρο της πόλης έμεινε χωρίς ρεύμα από τις 8 το πρωί. Σύμφωνα με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, η διακοπή οφείλεται σε κεραυνό.

Δείτε βίντεο: 



Στη βόρεια Κέρκυρα, φωτιά ξέσπασε σε δέντρο στους Αυλιώτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά οφείλεται σε κεραυνό. Άμεσα στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από το κλιμάκιο Θιναλίων.

Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικράτησε στις οδικές εισόδους τoυ νησιού από το πρωί. Λόγω των διακοπών ρεύματος τέθηκαν εκτός λειτουργίας αρκετοί φωτεινοί σηματοδότες.

Προβλήματα υπήρξαν και στις πτήσεις με καθυστερήσεις και ματαιώσεις, λόγω της μεγάλης ποσότητας κεραυνών τα ξημερώματα. Δύο πτήσεις δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν. Η πρώτη από Φρανκφούρτη, η οποία έκανε προσωρινή παρέκκλιση στο αεροδρόμιο της Πρέβεζας και επέστρεψε στην Κέρκυρα στις 10:22, ενώ η δεύτερη από Τσεχία, η οποία επέστρεψε στην Αθήνα και αναμένεται να προσγειωθεί στην Κέρκυρα σε μια ώρα περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, προειδοποιώντας για ισχυρές βροχές, καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια της χώρας.

Λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι εστάλη 112 στους κατοίκους σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας, προειδοποιώντας για έντονα καιρικά φαινόμενα. 

Προειδοποιητικό μήνυμα, μέσω του 112, για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα περίπου στις 12:15 κάτοικοι της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας.



Σύμφωνα με το προειδοποιητικό μήνυμα, προβλέπονται έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα συνεχιστούν μέχρι αύριο τις προμεσημβρινές ώρες, ενώ παράλληλα καλούνται οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.


Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα Δευτέρα (19-08-24)
Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν στην κεντρική Μακεδονία και τη δυτική Θεσσαλία.

Την Τρίτη (20-08-24)

Στη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν στη Θεσσαλία.

Την απότομη αλλαγή του καιρού διαπίστωσαν ήδη όσοι βρίσκονται στο βόρειο-βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και σε περιοχές, όπως Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, όπου εκδηλώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ζημιές σημειώθηκαν σε καλλιέργειες και η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για κοπές δέντρων και άντληση υδάτων.

Το μήνυμα του 112 για την Ιθάκη



Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους και την Πολιτική Προστασία η έντονη κεραυνική δραστηριότητα θα διαρκέσει επί διήμερο, κυρίως σε περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας.

Η έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση προκάλεσε διάφορα προβλήματα στις πόλεις. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ζημιές σημειώθηκαν σε καλλιέργειες και η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για κοπές δέντρων και άντληση υδάτων ενώ οι εργαζόμενοι σε καταστήματα εστίασης προσπαθούσαν να κρατήσουν τα νερά έξω από τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν βίντεο από Βέροια, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Τύρναβο, Ημαθία, Κοζάνη, Πέλλα, Γιάννενα και Κορινθία.

Από Βέροια:




Από Κιλκίς:





Από Άραβησσο Γιαννιτσών:





Από Αλεξανδρεια Ημαθίας:





Από Γιάννενα:



Κολυδάς: Πού θα βρέχει

Σε ανάρτησή του, ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει:

Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Τη Δευτέρα θα έχουμε βροχές και καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Δυτική Στερεά και πιθανόν τα ορεινά της Πελοποννήσου Τα φαινόμενα στα Βορειοδυτικά πιθανώς θα είναι έντονα .


Την Τρίτη θα συνεχιστεί ο άστατος καιρός με βοχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα κυρίως το απόγευμα και τα φαινόμενα τοπικά σε Ιόνιο Κεντρική και Β. Ελλάδα πιθανόν να είναι έντονα. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση .

Την Τετάρτη σποραδικά φαινόμενα σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά -όχι όμως έντονα- με μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά και νότια .

Το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής δεν προβλέπονται σημαντικές βροχές, ενω θα έχουμε προοδευτική άνοδο της θερμοκρασίας και ενίσχυση μελτεμιού στα 6-7 μποφόρ την Παρασκευή.

Ο καιρός το ερχόμενο Σαββατοκύριακο δεν θα αλλάξει σημαντικά.





Ο καιρός της νέας εβδομάδας - Τι προβλέπει ο Δημήτρης Ζιακόπουλος

ΔΕΥΤΕΡΑ (19/8)

Καιρός: Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως το απόγευμα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντροδυτική Στερεά Ελλάδα και την ορεινή Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και την κεντροδυτική Μακεδονία πιθανώς να είναι έντονα.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Μέγιστες θερμοκρασίες: 35 με 37 βαθμοί.

ΤΡΙΤΗ (20/8)

Καιρός: Βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα κυρίως το απόγευμα. Τα φαινόμενα κατά τόπους στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία θα είναι έντονα.

Άνεμοι: Δυτικοί ως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Σε μικρή πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.


ΤΕΤΑΡΤΗ (21/8)

Καιρός: Τοπικά φαινόμενα μικρής διάρκειας και έντασης στην ηπειρωτική Ελλάδα, το Β. Αιγαίο και την ορεινή Κρήτη.

Άνεμοι: Β-ΒΔ 4 με 5 και πιθανώς στα δυτικά και νότια πελάγη 6 μποφόρ,

Θερμοκρασία: Σε μικρή πτώση στα ανατολικά και τα νότια.

ΠΕΜΠΤΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (22-23/8)

Καιρός: Δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές.

Άνεμοι: Β-ΒΔ 4 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Την Παρασκευή πιθανώς τοπικά στο Αιγαίο ως τα 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Σε μικρή άνοδο.


ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ (24-25/8)

Δεν φαίνεται κάποια σημαντική μεταβολή του καιρού.

Πλημμύρες και ζημιές από το ξαφνικό μπουρίνι στα Ιωάννινα - Κολώνα της ΔΕΗ κατέληξε σε μπαλκόνι διαμερίσματος


Δρόμοι που μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυτοκίνητα ακινητοποιημένα στη μέση του δρόμου, στέγες που ξηλώθηκαν από τον δυνατό αέρα, δέντρα που έπεσαν στο οδόστρωμα, είναι μερικά από τα προβλήματα που έφερε η ισχυρή καταιγίδα που έπληξε την πόλη των Ιωαννίνων, προκαλώντας πλημμύρες σε σπίτια που βρίσκονται σε χαμηλά σημεία της πόλης.

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Κυριακής την πόλη έπληξαν καταρρακτώδεις βροχές και χαλαζοπτώσεις.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα υπήρξαν στις οδούς Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Βογιάνου και Γαριβάλδη. Ενώ επλήγησαν και προάστια όπως το Πέραμα και το Νεοχωρόπουλο.

Την απότομη αλλαγή του καιρού διαπίστωσαν ήδη όσοι βρίσκονται στο βόρειο-βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και σε περιοχές, όπως Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, όπου εκδηλώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ζημιές σημειώθηκαν σε καλλιέργειες και η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για κοπές δέντρων και άντληση υδάτων.







Από τον δυνατό αέρα έσπασαν κλαδιά δέντρων και έπεσαν στον δρόμο ενώ η πυροσβεστική δέχθηκε πολλές κλήσεις για άντληση υδάτων από υπόγεια και για κοπές δέντρων. Μέσα σε λίγα λεπτά δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ λόγω του όγκου του νερού που έπεσε η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, όπως μεταδίδει το epiruspost. 


Αποκολλήθηκε τμήμα στέγης και κατέληξε σε σταθμευμένα οχήματα


Ένα μεγάλο τμήμα στέγης αποκολλήθηκε από κτίριο στην οδό Τέκμωνος, στην περιοχή του Βοτανικού η οποία κατέληξε σε παρκαρισμένα οχήματα και στο οδόστρωμα.

Κολώνα της ΔΕΗ κατέληξε στο… μπαλκόνι διαμερίσματος.




Ειδήσεις σήμερα:

Οργή στο Κορλεόνε στη Σικελία μετά την «προκλητική» ανάρτηση του γιου ενός διαβόητου αρχιμαφιόζου

Έλον Μασκ: Έξαλλος για τον Καντίροφ και το Cybertruck με το πολυβόλο - «Είστε καθυστερημένοι που νομίζετε πως το έδωσα εγώ;»

Κρήτη: Σπαρακτική ανάρτηση της μητέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στον ΒΟΑΚ - «Ετοιμάσου να με πάρεις αγκαλιά»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr