Στρεπτόκοκκος: Καμπανάκι από τους ειδικούς για την αύξηση των περιστατικών - Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Στρεπτόκοκκος: Καμπανάκι από τους ειδικούς για την αύξηση των περιστατικών - Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο αλλά με αντιβίωση μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά

streptokokos-arthrou
«Κολλάμε από ανοιχτή πληγή, μία πληγή από ένα τσίμπημα, αλλά και μέσω της αναπνευστικής οδού» δήλωσε η παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θοδώρα Ψαλτοπούλου, για τον τρόπο μετάδωσης του στρεπτόκοκκου.

Αναφερόμενη στα ανησυχητικά περιστατικά στρεπτόκοκκου, είπε ότι είναι ένα κοινό βακτήριο το οποίο μπορεί να υπάρχει στο στόμα μας ή στο δέρμα μας και να μην το καταλάβουμε.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d3ju4o2ya2mx)


Κλείσιμο
Σημείωσε ότι το 2023 ήταν περίπου 100 τα περιστατικά στρεπτόκοκκου σε ενήλικες και παιδιά με 25% πιθανότητα θανάτου και αντίστοιχα είναι και τα φετινά ποσοστά, ότι δηλαδή παρουσιάζεται μια αύξηση των περιστατικών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο αλλά υπάρχει η αντιβίωση με την οποία μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Για τον στρεπτόκοκκο μίλησε στην ΕΡΤ και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Ελένη Ριζά η οποία αναφερόμενη στα συμπτώματα του ιού είπε: «Tα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου δεν είναι ειδικά αλλά είναι συμπτώματα που μπορεί να μας παραπέμψουν σε κάποια άλλη ιογενή λόιμωξη.

Πρόσθεσε ότι συνήθως ο στρεπτόκοκκος εκδηλώνεται αφού έχουν υπάρξει κάποιες ιώσεις πιο πριν, οπότε «λίγο πυρετός, λίγο μυαλγίες, λίγο καταβολή, καθυστερεί ο άλλος και δεν πηγαίνει να εξεταστεί».

«Παρόλο που η εξέταση είναι πάρα πολύ απλή, είναι ακριβής και όντως υπάρχει και η αντιβίωση η οποία μπορεί να θεραπεύσει πλήρως τη νόσο, κάποιοι καθυστερούν», πρόσθεσε.

«Μεγαλύτερη προσοχή θελει για τα μικρά παιδιά κάτω από 10–12 ετών, γιατί αυτή είναι η ομάδα που πλήττεται,» πρόσθεσε η επιδημιολόγος, καλώντας τους γονείς να είναι σε εγρήγορση, εάν παρατηρήσουν οποιαδήποτε αλλαγή, είτε στην όρεξή τους, είτε στη διάθεσή τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο με νεκρή 39χρονη στην Κέρκυρα - Το αυτοκίνητό της συγκρούστηκε σε τοιχίο


Το χτύπημα του Ισραήλ στη Χοντέιντα πιθανόν είναι έγκλημα πολέμου, λέει η Human Rights Watch

Περισσότεροι από 121.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή Κουρσκ, ανακοίνωσε η Ρωσία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης