Γαύδος: Βγήκαν τα αποτελέσματα για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας - Τι έδειξαν

Υπήρχε η υπόθεση πως μπορεί να προέρχονται από μολυσμένο νερό στο δίκτυο ύδρευσης του νησιού, ωστόσο τα δείγματα «μίλησαν»

Βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων που έγιναν στο νησί της Γαύδου, μετά την εμφάνιση δεκάδων κρουσμάτων για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, από τα 4 κλινικά δείγματα που λήφθηκαν από ασθενείς με τη μέθοδο του PCR, τα τρία εντοπίζονται θετικά στον νοροϊό, τον ιό της κοινής ιογενούς γαστρεντερίτιδας, η διασπορά της οποίας γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας μιλάμε για ελέγχους με μεγάλη ακρίβεια που δίνουν ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα, αφήνοντας μηδενική αμφιβολία για τη διασπορά του ιού στο νησί. «Η ασθένεια δεν μπορεί να προέκυψε από την πόση νερού, καθώς θα έπρεπε να εντοπίζεται διαφορετικό βακτηρίδιο στους εργαστηριακούς ελέγχους, κάτι που δεν προκύπτει», ανέφερε ο κ. Μπέας.

Από τη μεριά της η δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια ένδειξη για επικίνδυνη μεταβολή στο υδρο-αποχετευτικό σύστημα του νησιού. «Οι έλεγχοι είναι τακτικοί και ουδέποτε έχει υπάρξει απειλή για την υγεία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το νερό της Γαύδου, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον», σημείωσε η κ. Στεφανάκη σε δηλώσεις της. Παράλληλα, η Δήμαρχος Γαύδου αποδίδει τη μεγάλη διασπορά στο γεγονός ότι με την κορύφωση του Δεκαπενταύγουστου και των γενικότερων εορτασμών, ο συνωστισμός σε διάφορα σημεία, συντέλεσε στην τάχιστη μεταφορά του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μετά τα δεκάδες κρούσματα, υπήρξε έντονη κινητοποίηση και μετέβησαν στο νησί εργαζόμενοι των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους στις αποθήκες νερού και στα δίκτυα.

Ειδήσεις σήμερα:

Χαλκιδική: Σπαραγμός στην κηδεία του 19χρονου Γιάννη που σκοτώθηκε σε λούνα παρκ - Με λευκά λουλούδια στο τελευταίο αντίο

Ναυάγιο στο Παλέρμο: Άφαντοι παραμένουν οι 6 αγνοούμενοι - Υπήρχαν ανοιχτά φινιστρίνια που σφράγισαν τη μοίρα τους;

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι χτύπησαν το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Sounion» ανοιχτά της Υεμένης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr