Χαλκιδική: Λειτουργούσε συστηματικά παράνομα το λούνα παρκ στο Πευκοχώρι - Είχε ληγμένες άδειες

Είχε καταθέσει αίτημα για αδειοδότηση από την 1η Ιουνίου ο επιχειρηματίας, αλλά ως τώρα δεν είχε λάβει έγκριση λειτουργίας

Την ώρα που η έρευνα των Αρχών συνεχίζεται σε σχέση με τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος με θύμα ένα 19χρονο παιδί στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, αλλά και για το τι συμβαίνει με την άδεια λειτουργίας και τις πιστοποιήσεις ασφάλειας της επιχείρησης, νέες πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι και την περυσινή σεζόν το συγκεκριμένο λούνα παρκ λειτουργούσε επί μήνες χωρίς άδεια.

Ο Δήμος Κασσάνδρας, σύμφωνα με την Καθημερινή, είχε εκδώσει άδεια για τη συγκεκριμένη επιχείρηση μόλις στις 22 Αυγούστου του 2023, δηλαδή στην εκπνοή του περσινού καλοκαιριού. Ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ είχε καταθέσει αίτηση για προσωρινή άδεια λειτουργίας από την 1η Ιουνίου 2023. Το ίδιο ισχυρίζεται η πλευρά του ιδιοκτήτη και για φέτος, ότι είχε καταθέσει από νωρίς αίτηση στον δήμο για άδεια, χωρίς όμως αυτή ποτέ να εκδόθηκε. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω δραστηριότητα, λόγω επικινδυνότητας, εμπίπτει στο καθεστώς της έγκρισης και όχι στο καθεστώς γνωστοποίησης. Δηλαδή δεν επιτρέπεται να λειτουργήσει πριν ελεγχθούν τα πιστοποιητικά ασφαλείας και όλες οι βεβαιώσεις από τις αρμόδιες αρχές. Φαίνεται όμως ότι αυτό συνέβαινε συστηματικά στη Χαλκιδική.

Στον φάκελο της επιχείρησης το 2023 υπήρχε πραγματογνωμοσύνη μηχανολόγου που βεβαίωνε ότι τα παιχνίδια –ανάμεσα στα οποία και το μοιραίο Crazy Dance– ήταν ασφαλή. Η έκθεση ελέγχου, που είχε ημερομηνία 4 Αυγούστου 2023, φέρεται να είχε την υπογραφή της Target Hellas. 

Οι «πόρτες» στην Κοζάνη και οι ληγμένες άδειες

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με τον 58χρονο επιχειρηματία του μοιραίου λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, μετά την αποκάλυψη ότι αποκλείστηκε από πλειοδοσία δημοτικού πανηγυριού Κοζάνης επειδή τα μηχανήματά του δεν ήταν πιστοποιημένα.

Στις 29 Ιουλίου 2024, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τα μέλη της Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασιών του Δήμου Κοζάνης εξέτασαν τις προτάσεις για συμμετοχή λούνα παρκ στο πανηγύρι «Νιάμερος», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου έως την Τρίτη 1 Οκτωβρίου λίγο έξω από την πόλη. Συνολικά, συμμετείχαν στον διαγωνισμό δύο ενδιαφερόμενοι, μία εκ των οποίων συμμετείχε εξουσιοδοτώντας τον 58χρονο επιχειρηματία του μοιραίου λούνα παρκ που λειτουργούσε στο Πευκοχώρι. Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση στη «Διαύγεια», η συμμετοχή ακυρώθηκε διότι «δεν κατατέθηκαν πιστοποιητικά καταλληλότητας για κανένα ψυχαγωγικό μέσο που δηλώνει ότι θα εγκαταστήσει». Κοντολογίς, ο 58χρονος δεν είχε τα σχετικά έγγραφα για να μπορεί να λειτουργήσει λούνα παρκ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι και ο δεύτερος διαγωνιζόμενος αποκλείστηκε για τον ίδιο ακριβώς λόγο (!), με αποτέλεσμα ο Δήμος Κοζάνης να προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη της προφορικής πλειοδοτικής δημοπρασίας.

Η διαδικασία επαναλήφθηκε το πρωινό της μοιραίας Δευτέρας 19 Αυγούστου, όπου ο 58χρονος εμφανίστηκε και πάλι στην Κοζάνη για να συμμετάσχει. Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής και αντιδήμαρχο Οικονομικών Κοζάνης, Κωνσταντίνο Κούρο, αυτή τη φορά ο επιχειρηματίας εμφανίστηκε με χαρτιά στα χέρια…

«Ομως, κατά τη διάρκεια του ελέγχου παρατηρήσαμε ότι τα πιστοποιητικά καταλληλότητας που έφερε για κάποια παιχνίδια δεν υπήρχαν ή για κάποια είχαν λήξει. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι θα έφερνε επτά παιχνίδια. Για τα τέσσερα από αυτά τα πιστοποιητικά είχαν λήξει πριν από μήνες, ενώ για τα υπόλοιπα τρία παιχνίδια δεν υπήρχαν καν πιστοποιητικά!», σημείωσε.

Οπως ήταν φυσικό, ο 58χρονος αποκλείστηκε από τη δημοπρασία, έφυγε από την Κοζάνη, επέστρεψε στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής και το ίδιο βράδυ ο 19χρονος σκοτώθηκε στις περιστρεφόμενες καρέκλες του λούνα παρκ.

Εγκλημα, όχι δυστύχημα υποστηρίζει ο δικηγόρος της οικογένειας

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο δικηγόρος της οικογένειας, Νίκος Πετρίδης, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για δυστύχημα αλλά για έγκλημα. «Τόσο οι Δημοτικές Αρχές όσο και η επιχείρηση γνώριζαν ότι το μηχάνημα είναι προβληματικό. Οι καρέκλες ήταν οι περισσότερες σπασμένες. Αλλαζαν θέσεις στον κόσμο για να βρουν σταθερά. Μιλάμε για δόλο», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας γνωστό ότι η οικογένεια θα αναζητήσει ευθύνες και από τον Δήμο Κασσάνδρας.

Αλλωστε, οι παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής στο θέμα φαίνονται να είναι σημαντικές. Οπως έγινε γνωστό, τα στελέχη του Α.Τ. Κασσάνδρας είχαν ενημερώσει από τις 12 Ιουλίου τον τοπικό δήμο για το γεγονός ότι το λούνα παρκ λειτουργούσε χωρίς άδεια. Πέρασε περισσότερος από ένας μήνας μέχρι την ημέρα της τραγωδίας και η μόνη ενέργεια που είχε γίνει από την πλευρά του δήμου ήταν η έναρξη διαδικασίας… προστίμου, η οποία ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, καθώς λίγες ώρες μετά τον θάνατο του 19χρονου η Δημοτική Αρχή έβαλε λουκέτο στην επιχείρηση.

Σημειώνεται ότι ο 58χρονος και ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Πολυγύρου και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους. Σε βάρος του 58χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σε βάρος του 21χρονου για θανατηφόρα έκθεση.

Με ποινικό παρελθόν ο 21χρονος χειριστής στο λούνα παρκ

Νέες αποκαλύψεις φέρνει στο φως η υπόθεση του τραγικού θανάτου του 19χρονου Γιάννη στο λούνα παρκ του Πευκοχωρίου Χαλκιδικής.

Ο άτυχος νέος έχασε τη ζωή του όταν η καρέκλα του παιχνιδιού στο οποίο επέβαινε αποκολλήθηκε, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος και να τραυματιστεί θανάσιμα, ενώπιον των αδελφών και της μητέρας του.

Το λούνα παρκ σφραγίστηκε από τις Αρχές και το παιχνίδι εξετάζεται από πραγματογνώμονες, ενώ ο 21χρονος χειριστής, ο οποίος είχε τραπεί σε φυγή μετά το περιστατικό, παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές του Κιλκίς την Τρίτη 20 Αυγούστου. Στη συνέχεια, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση και τον άφησε ελεύθερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ο 21χρονος έχει βαρύ ποινικό παρελθόν, με κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία και κλοπές αυτοκινήτων. Έχει συλληφθεί στο παρελθόν μετά από έκδοση εντάλματος και έχει προσαχθεί συνολικά έξι φορές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ζούσε στο Κιλκίς και είχε μεταβεί στη Χαλκιδική για να ξεφύγει από άτομα που τον καταδίωκαν.


Εν τω μεταξύ, οι πραγματογνώμονες συνεχίζουν τον εξονυχιστικό έλεγχο του παιχνιδιού για δεύτερη ημέρα, πραγματοποιώντας προσομοιώσεις με βαριά σακιά βάρους 75 κιλών σε κάθε κάθισμα. Στον χώρο βρέθηκαν επίσης ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ και ο γιος του, ενώ παραμένει άγνωστο εάν το δεύτερο λούνα παρκ που διαθέτει ο ίδιος ιδιοκτήτης έχει άδεια λειτουργίας.

Έγγραφο της ΕΛΑΣ ενημέρωνε τον δήμο ότι το λούνα παρκ στη Χαλκιδική δεν είχε γνωστοποιήσει τη λειτουργία του

Την ίδια ώρα η αστυνομία φαίνεται ότι με έγγραφο της, από της 9 Ιουλίου είχε ενημερώσει τον δήμο Κασσάνδρας, ότι το λούνα παρκ δεν είχε γνωστοποιήσει τη λειτουργία του. Όπως αναφέρει το έγγραφο ο έλεγχος της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου και διαπιστώθηκε ότι στερείται σχετικής γνωστοποίησης.

Το έγγραφο αυτό έχει επικολληθεί στην επιχείρηση, ως συνοδευτικό με ένα έγγραφο του δήμου Κασσάνδρας.
Σημειώνεται πως πραγματογνώμονες συνεχίζουν την έρευνα τους για τη συλλογή στοιχείων.



Ειδήσεις σήμερα:

Παλέρμο: Έξι οι νεκροί από το ναυάγιο - Εντοπίστηκαν πέντε σοροί, η μία δεν έχει ανασυρθεί από το σκάφος

Χαλκιδική: Με ποινικό παρελθόν ο 21χρονος χειριστής, είχε συλληφθεί για κλοπή οχημάτων και ενδοοικογεινειακή βία

Τζένιφερ Λόπεζ - Μπεν Άφλεκ: Όλα τα σημάδια που έδειχναν ότι έχουν χωρίσει εδώ και καιρό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr