Κικίλιας: Οι πυροσβέστες μας δίνουν επικίνδυνες μάχες δεν κάνουν σχέδια επί χάρτου

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, εξήγησε ότι από τον συνολικό προϋπολογισμό, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, έργα αξίας 1,7 δισ. ευρώ είναι ήδη στον αέρα σε διαγωνισμούς

«Σήμερα το πρωί στις ειδήσεις θα έπαιζε μια μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο που θα έκαιγε χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους. Όμως, χθες, οι πυροσβέστες με τεράστια προσπάθεια -έχουμε και 3 δασοκομάντος τραυματίες- αποσόβησαν αυτή τη δυνητική καταστροφή» είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega.

Όπως τόνισε, «ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, έστειλε 14 εναέρια: από τη Σάμο, την Κρήτη, το Ηράκλειο, τα 4 της Ρόδου, από την Καλαμάτα και από την Αττική. Έφτασε αεροσκάφος με δασοκομάντος από την Αθήνα, ενώ το σύνολο του νησιού, ο δήμαρχος, οι δυνάμεις της Περιφέρειας, ο αντιδήμαρχος και η νέα μονάδα δασοκομάντος, που φτιάξαμε φέτος στη Ρόδο, πάλεψαν σκληρά και αποτελεσματικά». «Αυτό έχει γίνει σε τόσο κρίσιμες πυρκαγιές άλλες περίπου 200 φορές φέτος, σε μια σεζόν που το πυροσβεστικό σώμα έχει αντιμετωπίσει συνολικά μέχρι σήμερα 4.000 πυρκαγιές» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Αυτοί οι άνθρωποι δεν κάνουν σχέδια επί χάρτου. Δοκιμάζονται στο πεδίο κάθε μέρα και έχουν κυριολεκτικά, σώσει εκατοντάδες χιλιάδες φορές τους συμπολίτες μας, τις περιουσίες και το περιβάλλον από καταστροφές, όπως επικίνδυνες πυρκαγιές».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, εξήγησε ότι από τον συνολικό προϋπολογισμό, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, «έργα αξίας 1,7 δισ. ευρώ είναι ήδη στον αέρα σε διαγωνισμούς. Εξ αυτών, έργα 400 εκατ. ευρώ έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει βγει σε διαγωνισμούς το σύνολο του προγράμματος».



«Είναι ένα τεράστιο πρόγραμμα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αποφάσισε πριν χρόνια, προκειμένου να φτιάξουμε στη χώρα μία σοβαρή Πολιτική Προστασία, η οποία θα αποτελεί κληρονομιά για τις επόμενες γενιές» είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι «κάποιοι μιλούν και θέλουν να κάνουν κριτική, ενώ από τον Απρίλη γνωρίζουν τα στοιχεία. Ενώ έχουμε πει ότι θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε από την αντιπυρική περίοδο του 2025 και οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2029».

Όπως σημείωσε, στο ΑΙΓΙΣ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 1.100 πυροσβεστικά οχήματα, 7 Canadair, 10 μεσαίου τύπου ελικόπτερα, 3 air surveillance, τεχνητή νοημοσύνη, μέσα προστασίας για τους εθελοντές και τους πυροσβέστες, 13 περιφερειακά κέντρα της Πυροσβεστικής, 101 drones και πολλά άλλα.

Αναφορικά με τη φωτιά στον Βαρνάβα, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι «αιτιάσεις περί ολιγωρίας της Πυροσβεστικής δεν μπορεί να υπάρξουν, καθώς από την πρώτη στιγμή πυροσβέστες και εθελοντές μάχονταν με φλόγες ύψους 30 μέτρων για να προστατεύσουν τις περιουσίες των κατοίκων».

«Ευχαριστημένος δεν μπορεί να είναι κανείς με τη φωτιά στον Βαρνάβα» είπε ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε: «Μπορεί, όμως, να αξιολογήσει πόσο φυσούσε, πώς αντέδρασε η Πυροσβεστική, τι μάχη δόθηκε, αν έφτασαν στα 5 λεπτά τα εναέρια και στα 7 λεπτά οι επίγειες δυνάμεις, πώς προστατεύτηκαν οι ζωές όλων αυτών των ανθρώπων, αλλά και πώς μπορούμε να βελτιωθούμε, πώς να γίνουμε καλύτεροι».

Σχετικά με τους καθαρισμούς 840.000 οικοπέδων, ο υπουργός μίλησε για «μία τεράστια κατάκτηση» και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια, τονίζοντας πως «στην περιοχή την οποία έπληξε η φωτιά του Βαρνάβα υπήρχαν 83.000 καθαρισμένα οικόπεδα και κάποια οικόπεδα που δεν είχαν καθαριστεί». «Είδαμε από τα στοιχεία και από τη τεχνητή νοημοσύνη, ότι είναι υπερπολλαπλάσια η πιθανότητα να καεί ένα οικόπεδο αν δεν είναι καθαρισμένο» επισήμανε και προσέθεσε: «Πρέπει να βελτιωθούμε και άλλο. Είναι μία αέναη προσπάθεια».

Ειδήσεις σήμερα:

Το σχέδιο των τραπεζών για φθηνά στεγαστικά δάνεια - Τα νέα όρια ηλικίας και το κριτήριο παλαιότητας

Συνέδριο των Δημοκρατικών: Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος Γουόλς ξεσήκωσε το πλήθος - Τα δάκρυα του γιου του

Δείτε φωτογραφίες από την καμπίνα του αεροσκάφους της Easyjet όπου έζησαν τον τρόμο 181 επιβάτες λόγω αναταράξεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr