Παναγία Σουμελά: Εθνικιστές και ισλαμιστές προσπάθησαν να εμποδίσουν τη Θεία Λειτουργία Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Παναγία Σουμελά: Εθνικιστές και ισλαμιστές προσπάθησαν να εμποδίσουν τη Θεία Λειτουργία Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Κάλεσαν τον κόσμο να συγκεντρωθεί ώστε να εμποδίσει την τέλεση της Θείας Λειτουργίας

panagia-soumela
Η ετήσια πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προγραμματισμένη για σήμερα, 23 Αυγούστου - στα ‘εννιάμερα της Παναγίας’ - στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, δεν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί.

Μεγάλη ένταση προκλήθηκε εξαιτίας των κινήσεων ισλαμιστών και υπερεθνικιστών, οι οποίοι καλούσαν τον κόσμο να συγκεντρωθεί ώστε να εμποδίσει την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά.

Αρχικά, η τέλεσή της είχε προγραμματιστεί για τις 15 Αυγούστου, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ωστόσο, δεν επετράπη κάτι τέτοιο από την τουρκική κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία συνέπιπτε με την οθωμανική κατάκτηση της Τραπεζούντας, γεγονός το οποίο θα προκαλούσε την αντίδραση των εθνικιστών.

Όπως σημειώνεται, οι εθνικιστικές ομάδες επιχείρησαν την επίσημη απαγόρευση της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας, κάνοντας αίτημα στον κυβερνήτη της περιοχής. Μετά την απόρριψη του αιτήματός τους και τη χορήγηση της εν λόγω άδειας, οι ομάδες αυτές απηύθυναν κάλεσμα στον κόσμο, προκειμένου να συγκεντρωθούν στο μοναστήρι και να εμποδίσουν την τέλεση της λειτουργίας σήμερα.

Κλείσιμο
Το πλαίσιο των αντιδράσεων είναι ευρύτερο, καθώς εκτός από θρησκευτικές διαφορές, «ακουμπούν» ζητήματα που σχετίζονται με την ιστορία αλλά και την πολιτική κατάσταση της Τουρκίας.

Σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού στην Τραπεζούντα αλλά και εμβληματικό θρησκευτικό μνημείο της Ορθοδοξίας, η Παναγία Σουμελά, συγκεντρώνει αναμφίβολα το ενδιαφέρον του Χριστιανικού κόσμου. Ο συμβολισμός της τέλεσης της ετήσιας λειτουργίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, είναι ισχυρός.

Μάλιστα, η αρχική απαγόρευση για την τέλεση της λειτουργίας το Δεκαπενταύγουστο ξεσήκωσε αντιδράσεις ενάντια στην Τουρκία ενώ, η άδεια που τελικά δόθηκε για τη σημερινή τέλεση της λειτουργίας, αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα της κατάστασης και την πίεση που ασκείται στην τουρκική κυβέρνηση πανταχόθεν.

Οι εξελίξεις αναμένονται, όπως και το αν – και πώς – θα προχωρήσει η τέλεση της λειτουργίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυάγιο στο Παλέρμο: Εντοπίστηκε η σορός της Χάνα Λιντς - Ήταν η τελευταία αγνοούμενη

Ολοήμερο Σχολείο - Οι αλλαγές στο ωράριο αποχώρησης

«Σπίτι μου 2»: Νέα κριτήρια για τους δικαιούχους - Στο πρόγραμμα και καινούργιες κατοικίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης