Κίνδυνος λειψυδρίας στην Αττική - Πέφτει η στάθμη της λίμνης του Μόρνου, αποκαλύφθηκε το βυθισμένο χωριό Κάλλιο

Κίνδυνος λειψυδρίας στην Αττική - Πέφτει η στάθμη της λίμνης του Μόρνου, αποκαλύφθηκε το βυθισμένο χωριό Κάλλιο

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Κίμων Χατζημπίρος, δήλωσε ότι αν η στάθμη συνεχίσει να μειώνεται, θα είναι αδύνατο να αντληθεί νερό, προειδοποιώντας ότι οι κάτοικοι της Αθήνας μπορεί να αναγκαστούν να... μετακομίσουν

limni-mornos-10
Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η κατάσταση που δείχνει να παγιώνεται στην χώρα μας -και ειδικά στην Αττική- και αφορά στα αποθέματα νερού, τα οποία βρίσκονται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ, τα αποθέματα νερού στη λίμνη του Μόρνου, που υδροδοτεί την Αττική είναι μειωμένα, ενώ η στάθμη της λίμνης έχει πέσει τόσο χαμηλά λόγω περιορισμένων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ξανά το βυθισμένο χωριό Κάλλιο.

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Κίμων Χατζημπίρος, δήλωσε ότι αν η στάθμη συνεχίσει να μειώνεται, θα είναι αδύνατο να αντληθεί νερό, προειδοποιώντας ότι οι κάτοικοι της Αθήνας μπορεί να αναγκαστούν να... μετακομίσουν.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d3ngq9cgsodd)
Κλείσιμο

Οι εικόνες που κατέγραψε στις 18 Αυγούστου ο μηχανολόγος μηχανικός Γιώργος Χάλκος δείχνουν τη λίμνη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο κ. Χάλκος ανέφερε ότι η στάθμη της λίμνης έχει κατέβει εξαιρετικά χαμηλά, με τη διαφορά ύψους από την υπερχείλιση να είναι πολύ μεγάλη.

Η λίμνη του Μόρνου κατασκευάστηκε για να τροφοδοτεί την Αθήνα και στη δεκαετία του '90, αντιμετώπισε το πρόβλημα λειψυδρίας χάρη στο έργο του Εύηνου, που συμπληρώνει τα αποθέματά της. Ωστόσο, ο κ. Χατζημπίρος τόνισε ότι απαιτείται άμεση εξοικονόμηση νερού στην πόλη και παντού, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια των υδάτινων αποθεμάτων.

Οι επιστήμονες εκφράζουν έντονη ανησυχία, καθώς η απειλή της λειψυδρίας είναι πιο σοβαρή από ποτέ. Τα τελευταία δύο χρόνια, η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει μειώσει σημαντικά τα αποθέματα νερού που τροφοδοτούν την Αττική. Η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη ενεργοποιήσει συμπληρωματικές πηγές, όπως προβλέπεται από τον προγραμματισμό της.

Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η επιφάνεια της λίμνης μειώθηκε από 16,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Ιούλιο του 2023 σε 12,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Ιούλιο του 2024.

Δείτε βίντεο, το χωριό Κάλλιο, όταν είχε βγει ξανά στην επιφάνεια το 2020:

Βυθισμενο χωριο Καλλιο απο ψηλα 2020, Μορνος (Emerging Kallio, Mornos Lake)

*Φωτογραφία αρχείου

Ειδήσεις σήμερα:

Πάνος Βλάχος: Ο χορός του με θαυμάστρια σε συναυλία του στα Χανιά

Κασσελάκης: Οργανωμένο σχέδιο εξευτελισμού του ΣΥΡΙΖΑ για να εκλεγεί «σωτήρας επιλεγμένος από τη Διαπλοκή» - Βίντεο

ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή άνω των 8,5 εκατ. ευρώ από πωλήσεις μέσω πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης