Το αντίο του Μπαμπινιώτη στον Γιανναρά: Θα μας λείψεις, λειτουργούσες ως η φωνή της συνείδησής μας

Το αντίο του Μπαμπινιώτη στον Γιανναρά: Θα μας λείψεις, λειτουργούσες ως η φωνή της συνείδησής μας

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας χαρακτήρισε στην ανάρτησή του τον εκλιπόντα φίλο του «έναν θαρραλέο διανοητή, που χειρουργούσε πολιτικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και ιδεολογικά αποστήματα»

mpampiniotis-giannaras-xr
Το δικό του αντίο στον καθηγητή φιλοσοφίας, διακεκριμένο φιλόσοφο και συγγραφέα Χρήστο Γιανναρά, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, απηύθυνε με ανάρτησή του στα social media o Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας χαρακτήρισε στην ανάρτησή του τον Γιανναρά «έναν θαρραλέο διανοητή, που χειρουργούσε πολιτικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και ιδεολογικά αποστήματα, προτείνοντας ιδανικές θέσεις, πρωτότυπες, τολμηρές, επαναστατικές, διφορούμενες, ακόμη και ουτοπικές. Όμως βαθύτατα πνευματικές με αναφορά σε αρχές, κανόνες και ελληνικές ή πανανθρώπινες αξίες».

Χρήστος Γιανναράς Έφυγε από την ζωή ο μεγάλος διανοητής Χρήστος Γιανναράς. Ένας θαρραλέος διανοητής, που χειρουργούσε...

Posted by Γεώργιος Μπαμπινιώτης on Sunday, August 25, 2024


Κλείσιμο
«Μπορούσες να διαφωνείς μαζί του ―μ’εμένα συνέβαινε συχνά, καίτοι μάς συνέδεε μακρά φιλία και βαθιά εκτίμηση― αλλά ποτέ δεν μπορούσες να αμφισβητήσεις τις προθέσεις, την λογική δύναμη και την πνευματική του τόλμη. Ταρακούνησε πνευματικά, ενόχλησε και ξεβόλεψε με αλήθειες που τόλμησε να εκστομίσει, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις που προκαλούσε, αν δεν τις επιζητούσε», προσθέτει στην ανάρτησή του για τον εκλιπόντα φίλο του ο κ. Μπαμπινιώτης.

Και καταλήγει στην ανάρτησή του για τον Χρήστο Γιανναρά: «Γοήτευε ο λόγος και η σκέψη του και σαγήνευε τα ακροατήρια. Τα γραπτά του κείμενα αποτελούν πρότυπα ποιοτικής-δημιουργικής χρήσης τής ελληνικής γλώσσας, αποτέλεσμα μιας σπάνιας πνευματικής και συνάμα γλωσσικής καλλιέργειας. Μιλούσαμε συχνά οι δυό μας για την γλώσσα, στην οποία έδινε βαθιά οντολογικό χαρακτήρα, που συμβάδιζε με την δική μου εμμονή στην σχέση γλώσσας και σκέψης.
Χρήστο, θα μάς λείψεις ειλικρινά, όλο και περισσότερο, και προπάντων σε επίπεδο ουσίας, γιατί στην πραγματικότητα λειτουργούσες ως η φωνή τής συνείδησής μας που μάς ελέγχει σε ώρες περισυλλογής και αυτοσυνειδησίας.»




Ειδήσεις σήμερα:

Η Χεζμπολάχ σφυροκόπησε με ρουκέτες το Ισραήλ - «Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατέψουμε τη χώρα» λέει ο Νετανιάχου

Με την απόχη μαζεύουν τα νεκρά ψάρια από το λιμάνι του Βόλου - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η ΕΥΔΑΠ ενεργοποιεί τα αποθέματα Μαυροσουβάλας και Υλίκης λόγω της λειψυδρίας στην Αθήνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης