Χαλκιδική: Το λούνα παρκ αντί για πιστοποιήσεις ασφάλειας έδινε στις αρχές... υπεύθυνες δηλώσεις - Δείτε τα έγγραφα

Χαλκιδική: Το λούνα παρκ αντί για πιστοποιήσεις ασφάλειας έδινε στις αρχές... υπεύθυνες δηλώσεις - Δείτε τα έγγραφα

To protothema.gr δημοσιεύει τις συνολικά πέντε υπεύθυνες δηλώσεις από μηχανολόγο μηχανικό με παραλήπτη τον δήμο Κασσάνδρας 

luna-park-xalkidiki-xr
Στο δικαστικό μέγαρο Πολυγύρου, στη Χαλκιδική, μετέβη το πρωί της Δευτέρας ο πατέρας του άτυχου Γιάννη που σκοτώθηκε σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι πριν από μια εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, ο κ. Καμπαϊλής, μαζί με τους δικηγόρους που εκπροσωπούν την οικογένεια, κατέθεσαν έγραφα σύμφωνα με τα οποία το λούνα παρκ λειτουργούσε παράνομα τη φετινή χρονιά και διέθετε υπεύθυνες δηλώσεις αντί για πιστοποιήσεις που απαιτούνται εκ του νόμου.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα έγραφα - συνολικά πέντε υπεύθυνες δηλώσεις τις οποίες δημοσιεύει το protothema.gr, ως παραλήπτης φαίνεται ο Δήμος Κασσάνδρας και υπογράφει ο μηχανολόγος μηχανικός ενώ, μεταξύ άλλων, αφορούν και τις συνθήκες ασφαλείας των εγκαταστάσεων.

«Έγινε επιθεώρηση της σωστής ανέγερσης της εγκατάστασης έδρασης των μεταλλικών κατασκευών, οπτικός έλεγχος του μηχανολογικού εξοπλισμού και των υδραυλικών συστημάτων καθώς και έλεγχος του εξοπλισμού και της κατάλληλης γείωσης», αναφέρει στο έγγραφο με ημερομηνία 3 Μαΐου 2024, ο υπογράφων μηχανολόγος μηχανικός, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι προσθέτει πως «το συγκρότημα πληροί όλους τους κανόνες τεχνικής και ασφάλειας και μπορεί να λειτουργήσει για το κοινό χωρίς κίνδυνο από ηλεκτρολογικής άποψης».


Κλείσιμο
luna_park_dilwseis___4_

Σε άλλη υπεύθυνη δήλωση με την ίδια ημερομηνία αναγράφεται ότι «έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του συγκροτήματος και την ασφάλεια θεατών και εργαζομένων», με τις υπεύθυνες δηλώσεις να αφορούν και το παιχνίδι «Crazy Dance» από το οποίο εκτοξεύθηκε ο 19χρονος Γιάννης και έχασε τη ζωή του ακαριαία. Στην ίδια υπεύθυνη δήλωση τονίζεται ότι «υπεύθυνος για την καλή λειτουργία και συντήρηση του συγκροτήματος είναι ο ιδιοκτήτης του συγκροτήματος».

luna_park_dilwseis___1_
luna_park_dilwseis___2_
luna_park_dilwseis___3_
luna_park_dilwseis___5_


Σύμφωνα με την έκθεση τεχνικού ελέγχου, η ημερομηνία έκδοσης είναι στις 21.12.2023 με τον τεχνικό έλεγχο να έχει γίνει στις 4.8.2023 και ο επόμενος είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2024. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το λούνα παρκ λειτουργούσε με υπεύθυνες δηλώσεις και όχι με πιστοποιήσεις, καθώς ο τεχνικός έλεγχος δεν έγινε.

luna_park_dilwseis___2_


Τι δήλωσε ο πατέρας του 19χρονου

Σε δηλώσεις του πριν περάσει την πόρτα του δικαστικού μεγάρου, ο πατέρας του 19χρονου ανέφερε στους δημοσιογράφους πως θα παραδώσει στην εισαγγελέα όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν την ακαταλληλότητα του παιχνιδιού, το οποίο οδήγησε στον θάνατο τον γιο του.

«Σήμερα πιστεύουμε ότι θα πείσουμε τον εισαγγελέα ώστε να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διώξεις. Το παλικάρι μου με ακολουθεί (σ.σ. ο γιος του που βρίσκεται δίπλα του και ήταν μαζί με τον άτυχο 19χρονο). Είναι ο μόνος που ξέρει τι έχει συμβεί. Θα καταθέσω όλα τα έγγραφα που συμπληρωματικά αποδεικνύουν τη συμμετοχή ανθρώπων και καταστάσεων. Αρκετών. Λίγη υπομονή και θα μας δει σε λίγο η εισαγγελέας», ανέφερε ο κ. Καμπαϊλής.

Σύμφωνα με τον πατέρα του 19χρονου, ο ίδιος κατέχει έγγραφα που αποδεικνύουν ότι υπήρχε συνεργασία μεταξύ του δήμου Κασσάνδρας αλλά και του 58χρονου επιχειρηματία που διατηρούσε το λούνα παρκ.

Παρέμβαση εισαγγελέα Εφετών

Στο μεταξύ, να αναλάβει ο εισαγγελέας Πολυγύρου τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη και αφορούν το λούνα παρκ και όσα συνέβησαν σε αυτό, ζητά με παρέμβασή του ο προϊστάμενος Εφετών Θεσσαλονίκης, Νίκος Καλλίδης, σχετικά με την υπόθεση θανάτου του 19χρονου Γιάννη στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, η έρευνα αφορά το δυστύχημα, το καθεστώς λειτουργίας και την αδειοδότηση της επιχείρησης τα προηγούμενα χρόνια, όπως επίσης και στις βεβαιώσεις και τις πιστοποιήσεις για την καταλληλότητα των μηχανημάτων τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, οι έρευνες συνεχίζονται και όλα τα στοιχεία θα προστεθούν στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση.


Ειδήσεις σήμερα:

Τα αίτια της τραγωδίας του Bayesian: 3+1 σενάρια για το ναυάγιο του «αβύθιστου» μύθου


Το νέο επίδομα ανεργίας ανακοινώνεται στη ΔΕΘ - Πυκνές συσκέψεις Μητσοτάκη

Νέα «τελεσίγραφα» από την ΑΑΔΕ για το IRIS και ακολουθεί πρόστιμο 1.500 ευρώ!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης