Εικόνα δύο ταχυτήτων στην Wall Street - Ρεκόρ για τον Dow, σε κλοιό πιέσεων οι τεχνολογικές

Εικόνα δύο ταχυτήτων στην Wall Street - Ρεκόρ για τον Dow, σε κλοιό πιέσεων οι τεχνολογικές

Τα ερωτήματα για τις αποδόσεις της τεχνητής νοημοσύνης βάρυναν το κλίμα με πρωταγωνίστρια την Nvidia - Στις κερδισμένες οι πετρελαϊκές μετοχές με οδηγό το ράλι των τιμών του μαύρου χρυσού

28063220
Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιέργησαν οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ στο Τζάκσον Χολ για τα επόμενα βήματα της Fed, δεν κράτησε συνολικά στην αγορά. Ισχυρές ρευστοποιήσεις στον τεχνολογικό κλάδο «έριξαν» τον S&P 500 και τον Nasdaq σε αρνητικό έδαφος, ωστόσο ο Dow κατάφερε να “κλέψει” την παράσταση φτάνοντας σε νέο υψηλό.

Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε στις 41.240 μονάδες αυξημένος κατά 0,16%. Αντιθέτως, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,32% στις 5.616 μονάδες και ο Nasdaq έχασε 0,85% στις 17.725 μονάδες, αν και νωρίτερα οι απώλειες του ξεπερνούσαν το 1%.

Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις ανέκτησαν μικρό μέρος του χαμένου εδάφους της Παρασκευής με την απόδοση του 10ετούς να ανεβαίνει στο 3,814% και του 2ετούς να σκαρφαλώνει στο 3,932%.

Με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι από τώρα στραμμένο στα αποτελέσματα τριμήνου που θα ανακοινώσει την Τετάρτη η Nvidia, τα ερωτηματικά για τον κλάδο και τις αποδόσεις των τεράστιων επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη επιβάρυναν τη διάθεση της αγοράς.

Κλείσιμο
H μετοχή της ίδιας της Nvidia έχασε πάνω από 2% συμπαρασύροντας μαζί της και έτερα ονόματα του πεδίου των ημιαγωγών, όπως η Broadcom και η Micron.

Το πρόβλημα είναι πως οι αναλυτές έχουν τοποθετήσει πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για το ανερχόμενο αστέρι της τεχνητής νοημοσύνης, έτσι οι επενδυτές φοβούνται πως οποιοδήποτε… στραβοπάτημα θα αναζωπυρώσει τους χειρότερους φόβους της αγοράς για το στοίχημα του ΑΙ που τροφοδότησε το ράλι του πρώτου εξαμήνου, άρα και για τη δυνατότητα των Big Tech να συντηρούν τα ισχυρά κέρδη τους.

Οι αναλυτές προβλέπουν πως τα κέρδη ανά μετοχή της Nvidia θα αυξηθούν κατά 139% για το δεύτερο τρίμηνο επί συνολικών εσόδων που θα κινηθούν στο +113% σε ετήσια βάση. Αν τα θετικά προγνωστικά δεν επιβεβαιωθούν, η αγορά συνολικά θα υποστεί σημαντική διόρθωση μέσα στην εβδομάδα που θα κινηθεί πολύ πέρα από τα αυστηρά όρια του τεχνολογικού κλάδου.

Σε ετήσια βάση η μετοχή της Nvidia αριθμεί άνοδο άνω του 163% και βρίσκεται στο +60% για το τελευταίο εξάμηνο.

«Νομίζω ότι υπάρχει αρκετή αγωνία στον τεχνολογικό κλάδο για τα επικείμενα αποτελέσματα της Nvidia. Η αγορά είναι σε ένα αρκετά υγιές σημείο, όμως είναι πραγματικά δύσκολο να κάνει άλματα προς τα πάνω εάν οι τεχνολογικές την κρατούν πίσω» εξήγησε στο CNBC ο Ρος Μέιφιλντ της Baird.

Χαρακτηριστική η επικριτική αναφορά του αναλυτή Κρεγκ Τζόνσον της Piper Sandler σε σημείωμα του πως οι “Υπέροχες Επτά” εξελίσσονται στις επτά που… υπολείπονται.

Προφανώς στο κλίμα αυτό η εκ νέου ενίσχυση του γεωπολιτικού ρίσκου με επίκεντρο την Μέση Ανατολή δεν βοηθά. Ειδικά από την στιγμή που τροφοδότησε ένα νέο ράλι της τάξεως του 3% στις πετρελαϊκές τιμές αναζωπυρώνοντας και τα χειρότερα σενάρια για εκτίναξη των τιμών, αν τα πράγματα στην περιοχή εκτροχιαστούν.

Η εξέλιξη αυτή προφανώς λειτουργεί σαν τροχοπέδη για την κατανάλωση και την ανάπτυξη όσο κυρίως για την συγκράτηση του πληθωρισμού σε ένα διάστημα που επιτέλους η αγορά είχε δει… φως στην άκρη του τούνελ μετά την ανοιχτή αναφορά του Τζερόμ Πάουελ σε επικείμενη αλλαγή ρότας από την Fed.

Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι οι ενεργειακές μετοχές κινήθηκαν αντίστροφα με τις τεχνολογικές αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη ακολουθώντας το ανοδικό ρεύμα του μαύρου χρυσού. Μεταξύ των πετρελαϊκών ξεχώρισε η βραζιλιάνικη πετρελαϊκή Petrobras, η οποία μετά και την αναβάθμιση της από την Morgan Stanley κατέγραψε την καλύτερη συνεδρίαση της εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός από τη Ρωσία από την έναρξη της σύγκρουσης - Δείτε βίντεο

Σαντορίνη: Εξαντλημένο γαϊδουράκι κατέρρευσε από το βάρος του φορτίου που κουβαλούσε - Φωτογραφίες

Σβεν Γκόραν Έρικσον: Η ένδοξη προπονητική καριέρα, τα ροζ σκάνδαλα και η άνιση μάχη με τον καρκίνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης