Ανησυχητικές οι δορυφορικές μετρήσεις της λίμνης του Μόρνου: Η έκτασή της είναι «μια από τις μικρότερες από το 2010»

Η μείωση της έκτασης αποδίδεται στην απουσία βροχών, τις υψηλές θερμοκρασίες και τον πολύ ήπιο χειμώνα

Μείωση της έκτασης της τεχνητής λίμνης του Μόρνου παρατηρείται τους τελευταίους μήνες λόγω της απουσίας βροχών, των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και ως αποτέλεσμα του πολύ ήπιου χειμώνα με τις περιορισμένες χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε η μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, στις 16 Αυγούστου 2022 (2 χρόνια πριν) η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν ~16.8 km², ενώ στις 21 Αυγούστου 2023 (1 χρόνο πριν) υπολογίστηκε στα ~15.3 km². Φέτος, στις 20 Αυγούστου 2024 η έκταση της λίμνης υπολογίστηκε προσεγγιστικά στα ~12.0 km². Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η έκταση της λίμνης είναι κατά 15-20% συρρικνωμένη σε σχέση με τη μέση τιμή από το 2010.

Δορυφορική εικόνα της έκτασης της τεχνητής λίμνης του Μόρνου από τον δορυφόρο Sentinel-2 με σημειωμένες τις εκτάσεις για το 2022, 2023 και 2024


Η έκταση της τεχνητής λίμνης του Μόρνου για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπολογίζεται ως μια από τις μικρότερες από το 2010 που υπάρχουν δορυφορικές παρατηρήσεις πολύ υψηλής ανάλυσης.

Δορυφορικές εικόνες της έκτασης της τεχνητής λίμνης του Μόρνου από τον δορυφόρο Sentinel-2 στα μέσα Αυγούστου των ετών 2022, 2023, 2024


Ειδήσεις σήμερα:

Ο γιος του 44χρονου στον Κολωνό έστειλε ερωτικό μήνυμα από το κινητό της 16χρονης για να καλύψει τον πατέρα του

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Μητσοτάκης με το μισό υπουργικό ενόψει ΔΕΘ

Airbnb που δεν «άνοιξαν βιβλία» και αδήλωτες εισπράξεις μέσω Booking στο στόχαστρο της εφορίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr