Σε λιγότερο από 40'' άνοιγαν σπίτια τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη - Δείτε βίντεο

Σε λιγότερο από 40'' άνοιγαν σπίτια τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη - Δείτε βίντεο

Βίντεο από κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τη δράση τους - Οι κωδικοποιημένες εκφράσεις και οι συλλήψεις

thess_diariktes_xr
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δράση μελών των εγκληματικών οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. δημοσιεύει το protothema.gr.

Στο οπτικό υλικό που κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας, διακρίνονται μέλη συμμορίας - μίας εκ των συνολικά 14 που έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας - τη στιγμή που «επισκέπτονται» οικία στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης και σε ελάχιστο χρόνο καταφέρνουν να αποκτήσουν πρόσβαση στον εσωτερικό χώρο.

Όπως φαίνεται στο βίντεο ντοκουμέντο, τα συνολικά τέσσερα άτομα τα οποία φορούν φόρμες και έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες και καπέλα, ανεβαίνουν τα σκαλιά της μονοκατοικίας και στη συνέχεια, οι δύο εξ αυτών, πιάνουν δουλειά προσπαθώντας να διαρρήξουν την πόρτα ασφαλείας, κάτι που τελικά καταφέρνουν σε λιγότερο από 40 δευτερόλεπτα. Την ίδια στιγμή, οι συνεργοί τους κοιτούν προσεκτικά τον χώρο προκειμένου να είναι σίγουροι ότι δεν τους έχει αντιληφθεί κανείς.

Δείτε το βίντεο:

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δράση των οργανώσεων που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ στη Θεσσαλονίκη
Κλείσιμο


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες, αφού εισέβαλαν στο σπίτι, κατάφεραν να φύγουν παίρνοντας διαφορά αντικείμενα αξίας και χρηματικό ποσό.

Ο τρόπος δράσης τους και οι συλλήψεις

Υπενθυμίζεται ότι την εξάρθρωση 14 εγκληματικών οργανώσεων πέτυχαν αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και προχώρησαν στη σύλληψη 37 ατόμων που εμπλέκονται στις υποθέσεις. Συνολικά, διαπιστώθηκαν 553 αξιόποινες πράξεις, με τη λεία τους να ξεπερνά τα 2.760.000 ευρώ.

Μετά από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα, οι έμπειροι αστυνομικοί κατάφεραν να "δέσουν" την υπόθεση και να προχωρήσουν στη ταυτοποίηση και τη σύλληψη των ατόμων που συμμετείχαν στις συμμορίες που δρουσαν που δρούσαν από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Μάιο του φετινού έτους.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι Ρομά, κατηγορούνται κατά περίπτωση για: Σύσταση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση – συμμορία, διακεκριμένες κλοπές, ληστεία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, πλαστογραφία , εκβίαση, τοκογλυφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, εμπρησμό, κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων, ψευδή κατάθεση, νομοθεσία περί όπλων, νομοθεσία περί εξαρτησιογόνων ουσιών, νομοθεσία περί αλλοδαπών και προμήθεια κρατουμένου με κινητό τηλέφωνο.

Οι συλλήψεις έγιναν σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Αττική, Χαλκιδική και στο νησί της Σαντορίνης, όπου έκανε διακοπές ένας από τους κατηγορούμενους. Είχε προηγηθεί η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από την 5η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης η οποία χειρίζεται την υπόθεση. Στις 20.000 σελίδες που αριθμεί η δικογραφία περιλαμβάνονται στο σύνολο 132 άτομα (αρκετά με συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους), εκ των οποίων 21 είναι ήδη κρατούμενοι στις φυλακές για άλλες πράξεις.

Η «βόλτα» και οι «κοπέλες»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος δράσης των μελών των 14 εγκληματικών οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν. Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων είχαν διακριτούς ρόλους, κύριους και βοηθητικούς και τη δράση τους καθόριζαν τα ηγετικά μέλη, ανάλογα με τις ιδιαίτερες δεξιότητές τους.

Συγκεκριμένα, διακριβώθηκαν οι δράσεις:

-Μίας εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας εμπλέκονται σε δύο ληστείες, 10 διαρρήξεις οικιών, έξι κλοπές οχημάτων και τρεις κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας, με το παράνομο όφελος που αποκόμισαν από την εγκληματική τους δράση να ξεπερνά το 1.476.000 ευρώ, εκ των οποίων το 1.100.000 ευρώ προερχόταν από τη διάρρηξη μίας κατοικίας. Με τη συγκεκριμένη διάρρηξη άνοιξε ο «κύκλος» των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. το 2020, με τη δικογραφία να ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2024.

Τα μέλη της οργάνωσης στόχευαν σε οικίες προσώπων υψηλού οικονομικού και κοινωνικού status και στη συνέχεια προχωρούσαν στην εξουδετέρωση των συστημάτων ασφαλείας. Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα με πινακίδες κυκλοφορίας που είχαν αφαιρέσει από άλλα σε προγενέστερο χρόνο, τα οποία μετά την εγκληματική τους δράση τα απέρριπταν στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, με σκοπό να μην εντοπιστούν από τις αστυνομικές αρχές αλλά και να καταστραφούν πιθανά ενοχοποιητικά στοιχεία.

Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων χρησιμοποιούσαν σε πολλές περιπτώσεις στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες κωδικοποιημένες εκφράσεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως όταν συζητούσαν να διαρρήξουν κάποια κατοικία έλεγαν «πάμε για βόλτα», ενώ τα σπίτια - «στόχους» τα αποκαλούσαν «κοπέλες» και τα κλεμμένα κοσμήματα «κόκκινα».

- Έντεκα εγκληματικών οργανώσεων τα μέλη των οποίων δρούσαν με τη συγκρότηση μικρών και ευέλικτων ομάδων και διέπραξαν συνολικά 486 αξιόποινες πράξεις (-7- ληστείες, -152- διαρρήξεις οικιών – εταιρειών – καταστημάτων, -315- κλοπές – διαρρήξεις οχημάτων, -12- κλοπές κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας, κ.λπ.).

Οι ομάδες χρησιμοποιούσαν κλεμμένα ή ενοικιαζόμενα οχήματα, τα οποία οδηγούσαν μέλη με ιδιαίτερες οδηγικές ικανότητες και γνώση των περιοχών δράσης, κατόπτευαν τους στόχους τους και επιτηρούσαν (τσιλιαδόροι) για τυχόν παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, σχεδίαζαν προσεκτικά τις διαδρομές διαφυγής τους, άλλαζαν συχνά τα σημεία συνάντησής τους ώστε να αποφύγουν τον εντοπισμό τους και χρησιμοποιούσαν φορητούς πομποδέκτες για να παρακολουθούν τις αστυνομικές συχνότητες.

Μετά την τέλεση των εγκλημάτων, καθάριζαν επιμελώς τα επιχειρησιακά οχήματα που χρησιμοποιούσαν και τα απέκρυπταν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προέβαιναν στον εμπρησμό ή στην απόρριψη στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου των κλεμμένων οχημάτων, προκειμένου να καταστρέψουν ενοχοποιητικά στοιχεία.

Όσον αφορά στα κλοπιμαία, κατέστρεφαν τα άνευ αξίας αντικείμενα (κενές τσάντες, έγγραφα κλπ.), απέκρυπταν ορισμένα εξ αυτών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ενώ τα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τα πωλούσαν ή τα παρέδιδαν σε συγκεκριμένα μέλη των οργανώσεων προκειμένου να τα φυλάξουν (εν είδει «άτυπης» τράπεζας).

- Μίας (1) εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας ενέχονται σε (6) υποθέσεις Τοκογλυφίας και μίας (1) Εκβίασης, όπου εκμεταλλεύονταν οικονομικά ευάλωτα άτομα, παρέχοντας δάνεια με υπέρογκους τόκους (40%) και χρησιμοποιώντας εκβιαστικές μεθόδους για την είσπραξη των οφειλών, το παράνομο οικονομικό όφελος των οποίων ξεπερνά τις (19.500) ευρώ.

- Μίας (1) εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας ενέχονται στην Κατάρτιση και Διακίνηση Πλαστών Εγγράφων με σκοπό την παραπλάνηση των διωκτικών αρχών. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε ότι μέλος των ανωτέρω εγκληματικών οργανώσεων προμηθεύτηκε από την οργάνωση πλαστό δελτίο ταυτότητας, ενώ άλλα μέλη επιδίωξαν να προμηθευτούν πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις, στις οποίες θα βεβαιωνόταν ψευδώς ότι συγκεκριμένη ημερομηνία ή χρονικό διάστημα έπασχαν από κάποια ασθένεια είτε νοσηλεύτηκαν σε κάποιο νοσοκομείο, με σκοπό να τις προσκομίσουν στις δικαστικές αρχές, ως στοιχείο υπεράσπισης.

- Επιπλέον διακριβώθηκε η δράση τριών (3) εκ των ταυτοποιημένων μελών των οργανώσεων για Προμήθεια Κρατουμένων με Κινητά Τηλέφωνα σε τρείς (3) τουλάχιστον περιπτώσεις, κατά τις οποίες διήλθαν εξωτερικά Καταστήματος Κράτησης και έρριψαν στον αύλειο χώρο αυτοσχέδιες συσκευασίες που περιείχαν συσκευές κινητής τηλεφωνίας με σκοπό να παραδοθούν σε κρατούμενο – μέλος των ανωτέρω εγκληματικών οργανώσεων. Ακόμη, κατά την έρευνα προέκυψε ότι το έτος 2021 κρατούμενος σε Κατάστημα Κράτησης προμηθεύτηκε συσκευή κινητής τηλεφωνίας από υπάλληλο του συγκεκριμένου Καταστήματος Κράτησης.

- Επιπρόσθετα, τριάντα δύο (32) από τους εμπλεκόμενους – μέλη των εγκληματικών οργανώσεων – συμμοριών, εμπλέκονται σε δεκαοκτώ (18) περιπτώσεις προμήθειας, κατοχής και περαιτέρω διακίνησης ποσοτήτων ηρωίνης, κοκαΐνης και κάνναβης, σε παράνομη κατοχή συνολικά επτά (07) πυροβόλων όπλων, σε περιπτώσεις προώθησης στο εσωτερικό της Χώρας αλλοδαπών – πολιτών τρίτων χωρών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στην ελληνική επικράτεια, καθώς και σε μία (01) περίπτωση δωροδοκίας μάρτυρα ποινικής υπόθεσης, ο οποίος κατόπιν χρηματικού ωφελήματος κατέθεσε ψευδή περιστατικά και στοιχεία κατά την ακροαματική διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε 34 οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το συνολικό χρηματικό ποσό των (12.780,00) ευρώ, (42) ανδρικά και γυναικεία ρολόγια χειρός, (50) χρυσαφικά – τιμαλφή διαφόρων ειδών (σκουλαρίκια, δακτυλίδια κτλ), μια χρυσή λίρα Αγγλίας, (06) κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών, συσκευές κινητής τηλεφωνίας και πακέτα τηλεφωνικής σύνδεσης, δυο πιστόλια κρότου αερίου, (47) φυσίγγια κρότου, ένα (01) δίκαννο κυνηγετικό όπλο με κομμένες τις κάννες, ένας φορητός πομποδέκτης συντονισμένος στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ και μικροποσότητα ακατέργαστής κάνναβης.

Σημειώνεται ότι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν εχθές στον ανακριτή, έλαβαν προθεσμίες για να απολογηθούν και μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση.

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο στη λεωφόρο Κηφισίας - ΙΧ «καρφώθηκε» σε στάση λεωφορείου, τραυματίστηκε ο οδηγός

Υπουργικό καθημερινότητας «πρόβα» για τη ΔΕΘ - Στην κυβερνητική ατζέντα τα εγκαίνια αντί για «μακέτες»

Οι μεγάλες συναυλίες του Σεπτεμβρίου: Από Αρβανιτάκη, Μάλαμα και Μποφίλιου μέχρι Βίσση, Βανδή και Οικονομόπουλο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης