Ερωτήματα για το λευκό ποινικό μητρώο που κατέθεσε η ιδιοκτήτρια λούνα παρκ στον δήμο Λάρισας

Αν και αμετάκλητα καταδικασμένη, πήρε άδεια εγκατάστασης των παιχνιδιών της σε εμποροπανήγυρη από τον δήμο Λάρισας - Είναι υπόδικη για την υπόθεση του 2019 με τον ακαριαίο θάνατο της 13χρονης Σεράινας, έχει καταδικαστεί και για ατύχημα στη Χαλκίδα το 2009 - Δήμος Λάρισας: Κατέθεσε λευκό ποινικό μητρώο

Νέα σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για την υπόθεση της καταδικασμένης επιχειρηματία για ατύχημα στο λούνα παρκ της, στη Χαλκίδα και υπόδικης για το δυστύχημα στο ίδιο παιχνίδι το 2019 στον Αλμυρό, μετά την επίσημη διαβεβαίωση από τον δήμο της Λάρισας ότι ο φάκελος που κατέθεσε ήταν πλήρης και περιλάμβανε αντίγραφο του ποινικού της μητρώου, από το οποίο προκύπτει ότι είναι λευκό.

Η καταδίκη της επιχειρηματία για το ατύχημα με θύμα ένα εννιάχρονο τότε κορίτσι έχει καταστεί αμετάκλητη με απόφαση του Αρείου Πάγου που εκδόθηκε το 2017. Η ίδια, έχει παραπεμφθεί να δικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Λάρισας για το δυστύχημα που είχε συνέπεια τον ακαριαίο θάνατο της 13χρονης Σεράινας Χουλιάρα, το 2019 και η δίκη αναμένεται να εισαχθεί στο ακροατήριο τους επόμενους μήνες.

Ο δήμος της Λάρισας έθετε ως προϋπόθεση για να είναι κάποιος υποψήφιος πλειοδότης για την εγκατάσταση λούνα παρκ στην ετήσια εμποροπανήγυρη της πόλης, να προσκομίσει πρόσφατο (τελευταίου τριμήνου) αντίγραφο ποινικού μητρώου που να προκύπτει ότι δεν έχει καταδικαστεί και μάλιστα για αδίκημα που έχει συνάφεια με την επαγγελματική του δραστηριότητα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Λαρισαίων η επιχειρηματίας προσκόμισε τέτοιο δικαιολογητικό από το οποίο προκύπτει ότι το ποινικό της μητρώο ήταν λευκό, συνεπώς δεν υπήρχε κανένα κώλυμα στο πρόσωπό της για να κερδίσει τον διαγωνισμό.

Ωστόσο, το ερώτημα που αναδεικνύεται, και με δεδομένο ότι ο δήμος αναφέρει πως ελέγχθηκε και η γνησιότητα των πιστοποιητικών που προσκομίσθηκαν, είναι πώς είναι δυνατόν, επτά χρόνια από τη στιγμή που η καταδικαστική απόφαση σε βάρος της για το ατύχημα στη Χαλκίδα κατέστη αμετάκλητη, αυτή η απόφαση να μην εμφανίζεται στο ποινικό μητρώο της αμετακλήτως καταδικασθείσας.

Η υπόθεση όμως, έχει κι άλλη διάσταση, αφού σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες του protothema.gr, στη δικογραφία που έχει σχηματισθεί από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου για το δυστύχημα στον Αλμυρό, περιλαμβάνεται αντίγραφο ποινικού μητρώου, με ημερομηνία 6/5/2021 στο οποίο αναφέρεται η επίμαχη αμετάκλητη απόφαση. Είναι προς απάντηση, συνεπώς, από τις αρμόδιες Αρχές, πώς η εικόνα αυτή αλλάζει τρία χρόνια αργότερα και κατατίθεται λευκό ποινικό μητρώο στον Δήμο της Λάρισας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από νομικούς κύκλους η καταδίκη απαλείφεται από το ποινικό μητρώο μετα την παρελευση πενταετίας από τη στιγμή που η καταδίκη για ένα τέτοιο αδίκημα καθίσταται αμετάκλητη. Έτσι η επιχειρηματίας που επιπλέον είναι 78 ετών και σύμφωνα με τος ίδιες πηγές για τους άνω των 75 επίσης υπάρχει η συνέπεια της απαλοιφης, εμφανίζει νόμιμα λευκό ποινικό μητρώο και διεκδικεί και κερδίζει διαγωνισμούς σα να μη συνέβη ποτέ τίποτα.


Η πλήρης ανακοίνωση του δήμου Λάρισας, ακολουθεί:

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα (30.08.2024) που αφορούν το λούνα παρκ στη Νεάπολη, στο πλαίσιο της ετήσιας εμποροπανήγυρης Λάρισας 2024, από την πλευρά του Δήμου Λαρισαίων επισημαίνονται τα εξής:

Η ασφάλεια των πολιτών, η εξασφάλιση συνθηκών ομαλής λειτουργίας και η προστασία από κινδύνους κάθε τύπου, αποτελούν βασικές προτεραιότητες και αδιαπραγμάτευτες αρχές σε κάθε εκδήλωση που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων.

Το ίδιο ισχύει και για την τήρηση των αρχών της νομιμότητας, σε κάθε διαδικασία που αφορά σε δημόσιο διαγωνισμό.

Με βάση τη διακήρυξη της δημοπρασίας για την εκμίσθωση του χώρου εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα παρκ, στη Νεάπολη, στο πλαίσιο της ετήσιας εμποροπανήγυρης Λάρισας 2024 και συγκεκριμένα στα δικαιολογητικά συμμετοχής (αρθ. 6 της διακήρυξης), επί ποινή αποκλεισμού, προβλέπονταν μεταξύ άλλων και «απόσπασμα ποινικού μητρώου, έκδοσης του τελευταίου τριμήνου, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν έχει καταδικαστεί σε αδίκημα σχετικό με την άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας».

Κατά τη διαδικασία της δημοπρασίας κατατέθηκε από τον πλειοδότη ο φάκελος των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μεταξύ των οποίων και το απόσπασμα του ποινικού μητρώου, το οποίο ήταν λευκό (μηδέν).

Αφού ελέγχθηκαν τα δικαιολογητικά, η αρμόδια Επιτροπή του διαγωνισμού που είχε συσταθεί για τον σκοπό αυτό, προχώρησε στην ανακήρυξη του πλειοδότη, ως όφειλε.

Κατά τη διαδικασία επανελέγχου των δικαιολογητικών που κατατέθηκαν, επιβεβαιώθηκε η γνησιότητα του προαναφερόμενου αποδεικτικού.

Ειδήσεις σήμερα:

Δόθηκε άδεια για να ελεγχθεί το λούνα παρκ που σκοτώθηκε ο 19χρονος - «Η δικαιοσύνη θα λειτουργήσει», λέει ο πατέρας του

Δημήτρης Σταρόβας: Ζω από τύχη, μόνο αυτό θα σας πω, είπε σε νέο βίντεο

ΕΜΥ: Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr