Κουρέτας: Mαζεύουμε 100 τόνους νεκρά ψάρια τη μέρα, μέχρι την Κυριακή θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η αποκομιδή

Κουρέτας: Mαζεύουμε 100 τόνους νεκρά ψάρια τη μέρα, μέχρι την Κυριακή θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η αποκομιδή

Τα ψάρια, εξήγησε, με την καταστροφική κακοκαιρία Ντανιέλ είχαν δραπετεύσει επειδή είχαν σπάσει οι διάφοροι ταμιευτήρες που υπήρχαν στην περιοχή και μεταφέρθηκαν σε τάφρους αποστράγγισης όπου μεγάλωναν στη διάρκεια του χειμώνα

psaria_xr
«Το θυρόφραγμα, το οποίο είναι χαμηλά κάτω και το οποίο είχε ανοίξει για να φύγει πλημμυρικό νερό, αυτό ήταν ανοικτό μέχρι να φύγει το νερό. Επειδή ερχόταν αρδευτικό νερό από πάνω από τη Γυρτώνη για να ποτίσουν τον κάμπο μέχρι το Βόλο, δηλαδή από τη Λάρισα μέχρι το Βόλο, το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει. Και το εισαγγελικό πόρισμα που βγήκε σήμερα το πρωί το επιβεβαιώνει και με δικαιώνει που δεν το έκλεισα» τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Τα ψάρια, εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, με την καταστροφική κακοκαιρία Ντανιέλ είχαν δραπετεύσει επειδή είχαν σπάσει οι διάφοροι ταμιευτήρες που υπήρχαν στην περιοχή και μεταφέρθηκαν σε τάφρους αποστράγγισης όπου μεγάλωναν στη διάρκεια του χειμώνα.

«Εμείς μαζεύουμε εκατό τόνους τη μέρα αυτή τη στιγμή, τα οποία οδηγούνται στην καύση. Πιστεύω μέχρι την Κυριακή θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η αποκομιδή αυτή των ψαριών» σημείωσε.

«Αν έκλεινε το θυρόφραγμα θα πλημμύριζε όλη η περιοχή βόρεια της Κάρλας μέχρι τη Γυρτώνη, μέχρι το Καλαμάκι και θα είχαμε τα ίδια πράγματα με τα περσινά. Τι θα μπορούσε να γίνει. Νότια προς το λιμάνι του Βόλου υπάρχει ο Οργανισμός Λιμένος, υπάρχει και ο Δήμος Βόλου, οι οποίοι έχουν ευθύνες για αυτά τα πράγματα. Θα έπρεπε να είχαν μπει αυτά που μπήκαν την Τρίτη τα δίχτυα, έπρεπε να είχαν μπει πολύ νωρίτερα. Εάν είχαν μπει πολύ νωρίτερα, δεν θα υπήρχε πρόβλημα γιατί θα συγκρατούσαν τα ψάρια και θα πηγαίναμε να τα πάρουμε όπως κάνουμε και τώρα δηλαδή και αυτή τη στιγμή το γεγονός ότι φωνάζουν για ένα πρόβλημα, όντως είναι πρόβλημα, αλλά εάν εμείς περιμέναμε αυτούς που φωνάζουν και λένε ποιος φταίει, δεν θα είχε γίνει απολύτως τίποτα. Εφόσον αναλάβαμε, φέραμε αρκετά πλοία που είναι μικρά, που είναι μέσα στο λιμάνι και καθαρίζουν και καθαρίζουμε και τον Ξηριά, όπου υπάρχουν πάρα πολλά νεκρά ψάρια, τα οποία το φαινόμενο αυτό είναι πρωτόγνωρο και δεν είχε ποτέ περιγραφεί. Άρα δεν μπορεί να βρει κανείς πληροφορίες τι να κάνει όταν έχει τόσους τόνους νεκρά ψάρια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρέτας.

Κλείσιμο
Επισήμανε, ερωτηθείς σχετικά πως είχε ο ίδιος ενημερώσει περίπου 10-12 ημέρες πριν και τον Οργανισμό Λιμένος και τον Δήμο.

Απαντώντας στο γιατί κατηγορείται από τον δήμαρχο Βόλου με βαρείς χαρακτηρισμούς μάλιστα, ανέφερε τα εξής:

«Και για τον πρωθυπουργό και για τους υπουργούς, ότι είναι λαμόγια, ότι τα παίρνουν. Απλώς ο Μπέος τελεί σε ένα ιδιότυπο καθεστώς μιας ασυλίας που νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Γι’ αυτό και εγώ έβγαλα αυτήν την ανακοίνωση, που ήταν και αρκετά σκληρή, ότι μέχρις εδώ, δεν θα γίνει ανεκτό τίποτα από εδώ και πέρα σε τέτοιες εκφράσεις. Δεν παίζουν με τέτοια πράγματα, μπορεί να έχει έναν χαρακτήρα που να είναι, όπως ο παππούς λέει στα εγγόνια του ιστορίες, όλα αυτά είναι μέχρις εδώ. Τώρα είναι μια κατάσταση δύσκολη. Εάν κανείς θέλει να βοηθήσει, θα πρέπει να βοηθήσει σοβαρά».

Το θυρόφραγμα έκλεισε, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Κουρέτας, όταν την Τρίτη επιβεβαιώθηκε ότι δεν έρχεται πλέον αρδευτικό νερό, το οποίο αρδευτικό νερό σημείωσε, ελέγχεται από τον ΤΟΕΒ.

Στην ερώτηση που δέχθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, εάν θα μπορούσε να έχει κλείσει νωρίτερα, επισήμανε πως «όχι, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα».

«(σ.σ. Ο ΤΟΕΒ) είναι το τμήμα εκείνο το οποίο ελέγχει, υπάρχουν στη Θεσσαλία 50 ΤΟΕΒ, δηλαδή τμήματα που χειρίζονται τα νερά. Ελέγχονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι οργανισμοί, είναι δομές οι οποίοι έχουν Πρόεδρο, Διοικητικό Συμβούλιο, παίρνουν χρήματα, διαχειρίζονται τα νερά της Θεσσαλίας. Δεν υπάρχει έλεγχος. (…) Ο Οργανισμός Υδάτων έγινε για να γίνει αυτό το πράγμα. Δεν ξέρει κανείς ποιος ανοίγει τι. Είναι Ελντοράντο διαχείρισης του νερού η Θεσσαλία. Καταλάβετέ το. (…) Αν διαβάσετε την έκθεση των Ολλανδών, εκ της οποίας προέκυψε και ο Οργανισμός Υδάτων, αυτό λέει, ότι δεν υπάρχει πουθενά κανένας έλεγχος. Ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει. Και υπάρχει αυτή η κατάσταση που περιγράφετε εσείς. Εγώ από τη δική μου την πλευρά προσπαθώ όσο μπορώ να λύσω το πρόβλημα, στο βαθμό που ανθρωπίνως είναι δυνατόν. Όταν υπάρχει τόσο αρδευτικό νερό που δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, πώς ποτίζει, πού ποτίζει, πώς έρχεται, πού είναι καταγεγραμμένο. (…) Ψάξτε και βρείτε πού υπάρχει καταγεγραμμένο όλο αυτό το πράγμα και πώς ελέγχεται. Δεν θα βρείτε απολύτως τίποτα. (…) Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Όποιος θέλει ποτίζει. Άλλοι πληρώνουν, άλλοι δεν πληρώνουν. Αυτή είναι η κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Επομένως, το θυρόφραμα δεν μπορούσε να κλείσει. Μπορούσε όμως να υπάρχει συνεννόηση, να μπουν δίχτυα παρακάτω όπως μπήκαν αργά και να μην υπάρχουν τα ψάρια. Αν αν είχαν μπει τα δίχτυα δεν θα συζητούσαμε τώρα» συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Πηγή: ΕΡΤ

Ειδήσεις σήμερα:

Ουίλιαμ και Χάρι βρέθηκαν μαζί σε κηδεία - «Δεν μίλησαν ο ένας στον άλλο και κάθισαν χωριστά»

Ερωτήματα για το λευκό ποινικό μητρώο που κατέθεσε η ιδιοκτήτρια λούνα παρκ στον δήμο Λάρισας


«Φοβόμουν μη με σφάξει» λέει η 86χρονη που ήρθε αντιμέτωπη με τον ίδιο ληστή δύο φορές την ίδια ημέρα στον Βύρωνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης