Νέο ρεκόρ φωλιών θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο

Νέο ρεκόρ φωλιών θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο

Kαταγράφηκαν περισσότερες από 2.350 φωλιές και αναμένεται να φτάσουν τις 2.500 για το σύνολο της χρονιάς - Πέρσι είχαν καταγραφεί 2.033 φωλιές

thalassiaxelwna
Στον Κόλπο του Λαγανά, στη Ζάκυνθο, και συγκεκριμένα στον χώρο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, ήδη από τις αρχές Αυγούστου, ξεπεράστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο μέγιστος αριθμός φωλιών θαλάσσιας χελώνας που είχε καταγραφεί στην περιοχή πριν από 30 χρόνια (το 1995), που ήταν 2.018 φωλιές.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (27 Αυγούστου 2024), καταγράφηκαν περισσότερες από 2.350 φωλιές και αναμένεται να φτάσουν τις 2.500 για το σύνολο της χρονιάς. Πέρσι είχαν καταγραφεί 2.033 φωλιές.

Όπως αναφέρει ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής – ΟΦΥΠΕΚΑ, Λορράν Σουρμπές, είναι αξιοσημείωτη η αύξηση του αριθμού των φωλιών θαλάσσιας χελώνας για δεύτερη, συνεχή χρονιά. «Αναμένεται να έχουμε μία εξαιρετική αναπαραγωγική χρονιά, καθώς ακολουθούμε την αυξητική τάση που καταγράφεται σε όλη την Ελλάδα. Η Ζάκυνθος παραμένει, σταθερά, ο δεύτερος πιο σημαντικός χώρος ωοτοκίας της Μεσογείου. Γεγονός, που αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον και την επιβίωση του είδους. Όπως είναι γνωστό, η φιλοπατρία της θαλάσσιας χελώνας την καθιστά όχι μόνο αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμικού πλούτου, αλλά και σήμα κατατεθέν της Ζακύνθου», ανέφερε ο κ. Σουρμπές, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι δεν είναι ώρα και για εφησυχασμό και οι δράσεις διατήρησης του είδους πρέπει να συνεχιστούν.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κώστας Τριάντης, τόνισε: «Η Ελλάδα, επί σειρά δεκαετιών, έχει δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιστημόνων, πολιτών και κρατικών υπηρεσιών. Η πληθυσμιακή δυναμική του είδους, σε ένα νησί με μεγάλη τουριστική δραστηριότητα, αποδεικνύει πως η μακρόχρονη εφαρμογή μέτρων προστασίας που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, μπορεί να είναι αποτελεσματική, χωρίς αποκλεισμούς και οριζόντιες απαγορεύσεις».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας (redlist.necca.gov.gr) το είδος δεν απειλείται, πλέον, με εξαφάνιση στη χώρα και ανήκει στην κατηγορία του χαμηλού κινδύνου (LC).

Πηγή: ΕΡΤ

Ειδήσεις σήμερα:

Ουίλιαμ και Χάρι βρέθηκαν μαζί σε κηδεία - «Δεν μίλησαν ο ένας στον άλλο και κάθισαν χωριστά»

Ερωτήματα για το λευκό ποινικό μητρώο που κατέθεσε η ιδιοκτήτρια λούνα παρκ στον δήμο Λάρισας


«Φοβόμουν μη με σφάξει» λέει η 86χρονη που ήρθε αντιμέτωπη με τον ίδιο ληστή δύο φορές την ίδια ημέρα στον Βύρωνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης