Κωνσταντινούπολη: Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου

Συμμετέχουν Ιεράρχες απ’ όλο τον κόσμο – Εκκλησιαστικά και κοινωνικά τα υπό συζήτηση θέματα

Ξεκίνησαν οι εργασίες της Σύνάξης της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στην Κωνσταντινούπολη χθες, 1 Σεπτεμβρίου, ημέρα που συμπίπτει με την έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού Έτους και καθιερωμένης πλέον από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως ημέρα προσευχής για το περιβάλλον. Οι εργασίες ολοκληρώνονται αύριο, Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου.

Αντικείμενο των συζητήσεων είναι όχι μόνο εκκλησιαστικά αλλά και κοινωνικά θέματα.

Ενδεικτικά, πρόκειται να αναδειχθούν ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η σύνδεση της Τεχνητής Νοημοσύνης με την Εκκλησία, η σχέση νεολαίας και Εκκλησίας.

Η Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου είναι ένας θεσμός, ο οποίος αποτελεί πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίου και πραγματοποιείται ανά τριετία. Υπενθυμίζεται, ότι η προηγούμενη Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου είχε πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, το Σεπτέμβριο του 2021, με κυρίαρχο θέμα τότε, την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Παναγιώτατος υποδέχθηκε χθες Ιεράρχες απ’όλο τον κόσμο απευθύνοντας χθες την εισαγωγική του ομιλία ενώ ακολούθησε η αντιφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.

Στη Σύναξη συμμετέχουν Ιεράρχες του Θρόνου απ’ όλο τον κόσμο όπως και Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι υπάγονται στην πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δηλαδή των «Νέων Χωρών», ενώ ταυτόχρονα είναι μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Σε ό,τι αφορά τους ομιλητές και το περιεχόμενο των εισηγήσεών τους, ισχύουν τα ακόλουθα:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ παρουσιάζει το θέμα: «Το Ουκρανικόν ζήτημα και η Ορθοδοξία εις τας Βαλτικάς χώρας»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος παρουσιάζει το θέμα: «Αι Διορθόδοξοι Σχέσεις εις την ούτω καλουμένην ‘Διασποράν’ από της ενάρξεως του πολέμου εις την Ουκρανίαν»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Ιώβ παρουσιάζει το θέμα: «Εξελίξεις εις τον Θεολογικόν Διάλογον μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας – Το κείμενον της Αλεξανδρείας»

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας παρουσιάζει το θέμα: «Η μαρτυρία της Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας εις το Συμβούλιον Ευρωπαικών Εκκλησιών (CEC) και εις το Forum Διαλόγου μεταξύ των εν Ευρώπη Ορθοδόξων Εκκλησιών και του Συμβουλίου των εν Ευρώπη Επισκοπικών Συνόδων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (CCEE)»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος παρουσιάζει το θέμα: «Το Τυπικόν και η Λειτουργική παράδοσις της Μεγάλης Εκκλησίας και αι εξ αυτών παρατηρούμεναι αποκλίσεις»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος παρουσιάζει το θέμα: «Κανονική εισπήδησις διά των Μέσων Γενικής Ενημερώσεως;»

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος παρουσιάζει το θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και Εκκλησία»

Ο Παναγιώτατoς Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος παρουσιάζει το θέμα: «Νεολαία και Εκκλησία»

Ο καθηγητής κ. Γεώργιος – Στυλιανός Πρεβελάκης παρουσιάζει το θέμα: «Ο “Ρωσικός Κόσμος”, επίκεντρον και όργανον της ρωσικής γεωπολιτικής στρατηγικής»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων παρουσιάζει το θέμα: «Η Ορθόδοξος ιεραποστολή εις τους Αντίποδας»

Ο Αρχιμανδρίτης Πέτρος, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Essex παρουσιάζει το θέμα: «Ο μοναχισμός εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία εις τον 21ον αιώνα»

Ο Αρχιμανδρίτης Πέτρος, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Διονυσίου παρουσιάζει το θέμα: «Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία και το Αγιώνυμον Όρος»

Η Μοναχή Θεολογία, Ηγουμένη Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μικροκάστρου παρουσιάζει το θέμα: «Η δυναμική του γυναικείου μοναχισμού εις τον 21ον αιώνα».

Οι εργασίες της Σύναξης θα ολοκληρωθούν με ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη.



Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ιαπωνία: Έφηβη αυτοκτόνησε πηδώντας στο κενό και σκότωσε γυναίκα που περνούσε από κάτω

Τον μαχαίρωσε στο κεφάλι ενώ διασκέδαζε - Αναστάτωση στη γιορτή της σαρδέλας στην Πρέβεζα

Άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές τη Δευτέρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr