Μίκης Θεοδωράκης: Στα Χανιά το μνημόσυνο για τα τρία χρόνια από το θάνατό του

Με μεγάλη συγκίνηση οι παρευρισκόμενοι απέτισαν φόρο τιμής στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη

Με λευκά και κόκκινα λουλούδια κατακλύστηκε το μνήμα του Μίκη Θεοδωράκη στο κοιμητήριο στον Γαλατά Χανίων, μετά την τέλεση του ετήσιου μνημοσύνου για την συμπλήρωση τριών ετών από τον θάνατό του.

Για να τιμήσουν τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, στο μνημόσυνό του παρευρέθηκαν μέλη της οικογένειάς του, όπως η εγγονή του Μυρτώ, αλλά και η σύζυγος του αδελφού του Γιάννη, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της πολιτικής, κομμάτων, αρχών, φορέων και φίλοι του. 

Σε δήλωσή της στο flashnews.gr, η εγγονή του μετέφερε τα συναισθήματά της με συγκίνηση. «Χτυπάει η καρδιά μου πολύ δυνατά και πάντα απο παιδί όταν ήμουν δίπλα στον παππού ένιωθα σαν να είμαι μπροστά σε έναν βράχο, σε ένα κύμα και βράχο μαζί…Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι γιατί είναι πάντα εδώ μαζί μας…Και κάθε φορά που πηγαίνουμε και σε ένα απλό ταβερνάκι ακούγοντας την μουσική του είναι σαν να μας αγκαλιάζει όλους μας…», είπε.



Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν τα μέλη της παιδικής – νεανικής χορωδίας «Αγ. Σπυρίδων» της Κέρκυρας που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης, στάθηκαν γύρω απο το μνήμα του, αποδίδοντας μελοποιημένα τραγούδια και εκκλησιαστικούς ύμνους από τον Μίκη Θεοδωράκη.



Ακολουθούν οι δηλώσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων:

Ελένη Δουνδουλάκη, Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού ΥΠ.ΠΟ:

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση βρίσκομαι για ακόμη μια φορά στα Χανιά εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην ημέρα τιμής και μνήμης στον Μίκη Θεοδωράκη. Στον κορυφαίο αυτόν Έλληνα δημιουργό, ο οποίος διέγραψε μια μνημειώδη πορεία και συνδύασε το εθνικό με το οικουμενικό, το Ελληνικό με το πανανθρώπινο. Με αφορμή τα 100 χρόνια απο την γέννησή του, το Υπ. Πολιτισμού, ανακήρυξε το 2025 ως έτος αφιερωματικό στον Μίκη Θεοδωράκη. Ως μια ελάχιστη τιμή σε αυτή την σπουδαία προσωπικότητα και στην συνεισφορά του στον σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό. Και πράγματι η προσφορά του και το έργο του συνεχίζει και θα συνεχίζει εσαεί να εμπνέει, να επιδρά και να υπογραμμίζει την αστείρευτη δύναμη της μουσικής αλλά και τους διαρκείς αγώνες που απαιτούν οι αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.»



Σέβη Βολουδάκη, βουλευτής Χανίων ΝΔ:

«Τρία χρόνια απο το φευγιό του Μίκη Θεοδωράκη, αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη που τίμησε όχι μόνο τα Χανιά, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα. Σήμερα είμαστε όλοι εδώ για να αποτίσουμε αυτόν τον ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτόν τον μεγάλο καλλιτέχνη που κατορθώνει και συγκινεί Έλληνες και όλους τους πολίτες της οικουμένης με την μουσική του και με τα μηνύματα που δίνονται μέσα από αυτήν….»



Παναγιώτης Σημανδηράκης Δήμαρχος Χανίων:

«Τρία χρόνια χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη, αυτόν τον οικουμενικό Έλληνα, τον άνθρωπο της επανάστασης, της τέχνης, του πολιτισμού και της πολιτικής. Ο Δήμος Χανίων, η Περιφέρεια Κρήτης και ο παγκρήτιος σύλλογος φίλων Μίκη Θεοδωράκη διοργανώνουν το φεστιβάλ το οποίο βρίσκει έναν ισχυρό και μεγάλο συμβολισμό…..»


Ειδήσεις σήμερα:

Κυριάκος Πιερρακάκης: Αλλο η τεχνολογία κι άλλο τα κινητά στα σχολεία

Το Εργατικό Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε τη λήξη της γενικής απεργίας - Παραμένουν στους δρόμους οι διαδηλωτές

Τρίκαλα: Στέγνωσαν οι καταρράκτες της Παλαιοκαρυάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr